Νηστεία μέχρι τα Χριστούγεννα ή Αποφυγή Κρέατος;

Positive Tips By Eirini & Nasia Paschaleri.

Η νηστεία των Χριστουγέννων διαρκεί 40 ημέρες (15/11-24/12). Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης νηστείας είναι η κατανάλωση ψαριού, κάτι που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη νηστεία πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Ωστόσο, αν απλά θέλετε να αποφύγετε το κρέας και να εμπλουτίσετε την διατροφή σας με φρούτα, λαχανικά, ψάρι και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια, δείτε πως να το κάνετε αποτελεσματικά και χωρίς να πάρετε βάρος.

Ο περιορισμός στην κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγού και κατά συνέπεια όλων των τυποποιημένων προϊόντων που τα περιλαμβάνουν, ενώ παράλληλα η αύξηση στα φρούτα, λαχανικά και όσπρια φαίνεται να συνάδει απόλυτα με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που όσοι νηστεύουν “πέφτουν” σε “διατροφικές παγίδες”.
Η πληθώρα τυποποιημένων τροφίμων στην αγορά καθώς και οι υπερβολές που γίνονται στο μέγεθος των μερίδων σε ένα νηστήσιμο μενού απέχουν κατά πολύ από ένα υγιεινό, ισορροπημένο και νηστήσιμο πρόγραμμα διατροφής.

Μερικά τρόφιμα που μας παχαίνουν αν δεν προσέξουμε την ποσότητα τους είναι:

• Ξηροί Καρποί
• Βούτυρα ξηρών καρπών (όπως αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο, ταχίνι)
• Ψωμί, φρυγανιά, τορτίγια
• Ζυμαρικά, πατάτες , ρύζι
• Μελομακάρονα (σε μεγάλες ποσότητες/καθημερινά)
• Νηστίσιμα γλυκά / μπισκότα
• Τυριά νηστίσιμα
• Τηγανιτά θαλασσινά όπως καλαμαράκια, χταπόδι, σουπιές

Ίσως το πιο σημαντικό σε ένα νηστίσιμο πλάνο διατροφής είναι να είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε το μενού να είναι χορταστικό. Ένας λόγος για τον οποίο συνήθως κάποιος που νηστεύει ή αποφεύγει το κρέας, παίρνει βάρος, είναι λόγω της πείνας που νιώθει συνεχώς, και καταφεύγει σε μεγάλες ποσότητες φαγητού ενώ επιλέγει, κυρίως, αμυλούχες τροφές (ψωμί, πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, μπισκότα, crackers).

Επομένως, το μυστικό για απώλεια βάρους κατά τη νηστεία ή όταν αποφεύγουμε το κρέας, είναι να εμπλουτίσουμε την διατροφή μας με πρωτεΐνη φυτικής-ζωικής προέλευσης (όσπρια, ξηροί καρποί, ψάρι, θαλασσινά, μανιτάρια), για να επέλθει εύκολα κορεσμός, με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (φρούτα και λαχανικά), για ενέργεια και γερό ανοσοποιητικό, αλλά και με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, σπόρους), για σωστή λειτουργία του εντέρου και περισσότερο κορεσμό.

Τέλος, είναι πολύ συχνό να υπερκαταναλώνονται νηστίσιμα γλυκίσματα του εμπορίου ή τα αγαπημένα σε όλους μελομακάρονα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόβλημα ξεκινάει όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα αυτών στην καθημερινότητα μας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ένα γλυκό όταν το θελήσουμε, όμως καλό θα ήταν να το αποφύγουμε καθημερινά και σε μεγάλη ποσότητα. Συνήθως, αυτά τα γλυκίσματα έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης γεγονός που θα μας οδηγήσει σύντομα σε αύξηση βάρους.

www.thessaloniki-diaitologoi.gr


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Η Νάσια Πασχαλέρη είναι διαιτολόγος με εξειδίκευση στη Γεροντολoγία (MSc Gerontology). Τελείωσε τις σπουδές της στη διαιτολογία-διατροφολογία στo Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη γεροντολογία, με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία. Συνεργάζεται με τη βιολόγο Ειρήνη Πασχαλέρη στο Natural Health Clinic ως διαιτολόγος και ως γεροντολόγος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Φροντίζω, στη Θεσσαλονίκη. Από το 2018 συνεργάζεται με τον πλαστικό χειρουργό κ. Δημήτρη Καρυπίδη στο κέντρο i-derma (Διονυσίου Αεροπαγίτου 7, Αθήνα).

share post to:
Author