Μυστικά Διατροφής Κατά την Εμμηνόπαυση!

Positive Tips By Eirini & Nasia Paschaleri.

Οι περισσότερες γυναίκες, όταν ο κύκλος τους αρχίζει να παρουσιάζει ανωμαλίες,

παραπονιούνται για ανεξήγητη πρόσληψη βάρους, έντονη κατακράτηση υγρών καθ’όλη τη διάρκεια του μήνα, αλλαγές στη διάθεση, στην όρεξη, αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται ως περιεμμηνόπαυση και στις περισσότερες γυναίκες ξεκινά στα 45+. Όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα οφείλονται φυσικά στις ορμονικές αλλαγές, στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία την οποία όλες οι γυναίκες πρέπει να αποδεχθούμε, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε πολύ αυτό το διάστημα πώς φερόμαστε στο σώμα μας! Προσωπικά, προτείνω σε όλες τις γυναίκες που με συμβουλεύονται σχετικά με το wellbeing: «Αν μία περίοδος της ζωής τους πρέπει να κάνουν εξειδικευμένη διατροφή και να παίρνουν ειδικά συμπληρώματα, είναι αυτή!».

Για να περάσετε όσο πιο ανώδυνα την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης:

• Συμβουλευτείτε ειδικό για να σας προτείνει συμπληρώματα εξειδικευμένα και προσαρμοσμένα στις δικές σας ανάγκες. Σας προτείνω τον συνδυασμό από προβιοτικά, πεπτικά ένζυμα, βότανα και βιταμίνες, που εξισορροπούν τον οργανισμό και βοηθούν τη γυναίκα να μην παίρνει τόσο εύκολα βάρος και ειδικά, λίπος, που συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιακή χώρα.

• Ακολουθήστε ειδική διατροφή βασισμένη στο DNA σας, που στοχεύει στην αντιγήρανση και στο αδυνάτισμα. Το τεστ διατροφογενετικής είναι ανώδυνο (με δείγμα σάλιου) και μελετά πώς κάθε οργανισμός διαχειρίζεται τους υδατάνθρακες, τα λιπίδια, την καφεΐνη, το αλκοόλ και ρίχνει φως σε πολλά μονοπάτια του μεταβολισμού σας. Σας βοηθά να αδυνατίσετε σε αυτήν τη δύσκολη φάση με τις ορμονικές αλλαγές, αλλά και να μείνετε αδύνατες για μία ζωή, αφού σας μαθαίνει να τρώτε σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού σας.

• Μείνετε συνεπείς σ’ ένα πρόγραμμα άσκησης που να ταιριάζει στις ανάγκες σας και κυρίως να το απολαμβάνετε! Φροντίστε να περιλαμβάνει και ασκήσεις ενδυνάμωσης, γιατί σε αυτήν την ορμονική φάση επηρεάζεται η μυϊκή σύσταση και μπορεί, αν δε γυμνάζεστε να χάσετε μυϊκό ιστό και να χαλαρώσει το σώμα σας.

Ποιες τροφές να επιλέξετε:

Ορισμένα τρόφιμα βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, η κακή ποιότητα ύπνου και η μειωμένη οστική πυκνότητα.

Λιπαρά ψάρια

Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, δύο θρεπτικά συστατικά που είναι ακόμη πιο απαραίτητα κατά την εμμηνόπαυση. Ενώ χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα ωμέγα-3 λιπαρά φαίνεται να μειώνουν τη συχνότητα των εξάψεων και τον βαθμό της νυχτερινής εφίδρωσης. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών, καθώς και για την αποφυγή εκδήλωσης χρόνιων νοσημάτων. Επίσης, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Σταυρανθή Λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας, ειδικά όταν περνάτε εμμηνόπαυση. Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένα το μπρόκολο επηρεάζει θετικά τα επίπεδα οιστρογόνων που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Παράλληλα, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε ασβέστιο για γερά κόκκαλα και φυτικές ίνες για έλεγχο του βάρους.

Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνη D και σίδηρο, δύο θρεπτικά συστατικά στα οποία συχνά οι γυναίκες έχουν έλλειψη. Επίσης, αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Berries

Εκτός από γλυκά, τα μούρα καταπολεμούν το λίπος, μειώνουν τις φλεγμονές και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Προσθέστε τα, λοιπόν, στην πρωινή σας βρώμη ή επιλέξτε τα ως ένα υγιεινό σνακ.

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες D και K – οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία των οστών, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη βελτίωση του ύπνου, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους στο αμινοξύ τρυπτοφάνη.

www.thessaloniki-diaitologoi.gr


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Η Νάσια Πασχαλέρη είναι διαιτολόγος με εξειδίκευση στη Γεροντολoγία (MSc Gerontology). Τελείωσε τις σπουδές της στη διαιτολογία – διατροφολογία στo Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη γεροντολογία, με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία. Συνεργάζεται με τη βιολόγο Ειρήνη Πασχαλέρη στο Natural Health Clinic ως διαιτολόγος και ως γεροντολόγος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Φροντίζω, στη Θεσσαλονίκη. Από το 2018 συνεργάζεται με τον πλαστικό χειρουργό κ. Δημήτρη Καρυπίδη στο κέντρο i-derma (Διονυσίου Αεροπαγίτου 7, Αθήνα).

Author