Η Ειρήνη Πασχαλέρη σου Απαντά σε 4 Ερωτήσεις

Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.

1. Μπορείς να τρως στις 11 το βράδυ και να αδυνατίζεις;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Αρκεί να γνωρίζεις τι να φας. Ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα και το βραδινό μας γεύμα συνήθως είναι αργά αφού η μέρα μας τελειώνει αργά το βράδυ και συνδυάζουμε το φαγητό με χαλάρωση και διασκέδαση!

Το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας καθορίζει και την ποιότητα της τροφής που πρέπει να τρώμε!

Έτσι το πρωί είναι η ώρα που ο οργανισμός μας χρειάζεται ενέργεια και επιλέγουμε υδατάνθρακες και αμυλούχες τροφές που μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας.

Το βράδυ που ο μεταβολισμός μας μειώνεται λόγω των ορμονών που εκκρίνει ο οργανισμός χρειαζόμαστε άπαχες πρωτεΐνες δηλαδή ψάρι, κοτόπουλο, κρέας, αυγό, τόνο, συνδυασμένες με λαχανικά. Αποφεύγουμε το ρύζι, την πατάτα  που είναι τροφές ενέργειας, ειδικά αργά το βράδυ και σε μεγάλες ποσότητες. Ακολουθήστε αυτό το εύκολο μυστικό και δείτε τη ζυγαριά να κατεβαίνει ακόμα κι αν το κυρίως γεύμα σας είναι το αργά το βράδυ.

2. Υπάρχουν τροφές με αντηλιακή προστασία;

Αυτό το καλοκαίρι προστατέψτε το δέρμα σας από γήρανση, πανάδες και ρυτίδες τρώγοντας έξυπνα αντιοξειδωτικά τρόφιμα που ενυδατώνουν και προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες από μέσα προς τα έξω.

Πίνετε παγωμένο πράσινο τσάι κάτω από τον ήλιο καθημερινά και φροντίστε να τρώτε καθημερινά μια φρουτοσαλάτα που να αποτελείται από σταφύλια, ανανά, βερίκοκα, ροδάκινο, καρπούζι και πεπόνι. Τα διαφορετικά χρώματα αυτών των φρούτων θα σας δώσουν τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C, E και τα φαινολικά συστατικά που σας προστατεύουν κάτω από τον ήλιο μαζί με το SPF του αντηλιακού σας!

3. Τι είναι προτιμότερο να πιείς το καλοκαίρι;

Αναμφίβολα το καλύτερο από διατροφικής άποψης ποτό είτε είναι καλοκαίρι είτε όχι, είναι το κρασί και αυτό γιατί είναι το μόνο που μας δίνει πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά, τις φαινολικές ουσίες, που μας προστατεύουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι περισσότερο “κενές θερμίδες”.

• Το λευκό και κόκκινο κρασί κυμαίνονται από 80-100 θερμίδες / ποτήρι
• Η σαμπάνια 90 θερμίδες /ποτήρι
• Το gin 95 θερμίδες/ ποτήρι
• Το ουίσκι και η βότκα από 150-250 θερμίδες / ποτήρι
• Η Μπύρα είναι ελαφριά σε αλκοόλη αλλά πλούσια σε θερμίδες περίπου 150 θερμίδες / ποτήρι
• Το ούζο που συνοδεύει τα καλοκαιρινά τραπέζια, θέλει προσοχή αφού ο γλυκάνισος που περιέχει ανοίγει την όρεξη και το ένα ποτηράκι δίνει περίπου 150 θερμίδες
• Όσον αφορά τα γνωστά cocktails καλύτερο θεωρείται το Mojito αφού έχει τις λιγότερες θερμίδες και ζάχαρη σε σύγκριση με το “Daiquiri” και την ¨Μαργαρίτα”

Σαν γενική συμβουλή ακολουθείστε τα εξής:

• Μη μπερδεύετε τα ποτά σας με αναψυκτικά
• Την ημέρα που πίνετε φροντίστε να μην τρώτε γλυκό
• Για κάθε ποτήρι αλκοόλ πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό

4. Ποιες τροφές να αντικαταστήσεις για να χάσεις εύκολα βάρος;

Αντί για αυτό -> Δοκίμασε αυτό

• Dressing στη σαλάτα -> Στραγγιστό γιαούρτι
• Βούτυρο στο ψωμί -> Βούτυρο αμυγδάλου
• Ρύζι στα φαγητά -> Κινόα
• Αλάτι αλάτι ->Αλάτι Ιμαλάιων
• Ζάχαρη -> Stevia
• Σοκολάτα -> Σοκολάτα με stevia
• Γλυκό-> Ζελέ με φρέσκα φρούτα
• Πατατάκια – > Σπιτικά popcorn
• Γρανίτα -> Smoothie από φρέσκα φρούτα
• Daiquiri cocktail -> Παγωμένο κρασί
• Ψωμί στον κιμά -> Κριθαρένιο παξιμάδι
• Αναψυκτικό -> Χυμός αραιωμένος με μεταλλικό νερό
• Κέικ με αλεύρι -> Κέικ με βρώμη
• Ρωσική ->Τζατζίκι
• Ούζο -> Τσίπουρο
• Τηγανητά θαλασσινά -> Ψητά θαλασσινά
• Παγωτό -> Σορμπέ
• Γύρο -> Σουβλάκι κοτόπουλο
• Πατάτες τηγανητές -> Ψητά λαχανικά
• Σαλάμι -> γαλοπούλα ή Bresaola


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr

Author