Γέλα Συχνά, το Γέλιο Κάνει Καλό

Από τη Δωροθέα Λαζαρίδου, Ψυχοθεραπεύτρια.

Το γέλιο αποτελεί τον κύριο σύμμαχό μας σε αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε. Όταν γελάμε νιώθουμε πως ο χρόνος παγώνει και για μια στιγμή ξεχνάμε τα άγχη και τα προβλήματα που υπάρχουν στη ζωή μας. Όταν ακούμε ή βλέπουμε κάτι αστείο το οποίο μας προκαλεί γέλιο συνήθως τείνουμε να λέμε «Μου έφτιαξες τη διάθεση». Αυτό συμβαίνει γιατί το γέλιο εκκρίνει ενδορφίνες, τις ορμόνες που μας κάνουν ευτυχισμένους, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται συγκεκριμένοι μυς που τονώνουν τον οργανισμό και το σώμα μας.

Μια στιγμή γέλιου μπορεί να είναι αρκετή για να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα και να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες τις καθημερινότητάς με περισσότερη αισιοδοξία και δύναμη. Άλλωστε το γέλιο είναι ένα από τα φυσικά φάρμακα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και τονώνουν την ψυχική υγεία. Όλοι μας έχουμε βιώσει στιγμές με άφθονο γέλιο οι οποίες έχουν αποθηκευτεί στη μνήμη μας και κάθε φορά που τις θυμόμαστε, γελάμε ξανά με την ίδια ένταση. Πέρα όμως από μια ευχάριστη στιγμή και ανάμνηση, το γέλιο έχει να μας προσφέρει πολλά οφέλη για τον οργανισμό και την ψυχολογία μας.

Τι συμβαίνει μέσα μας όταν γελάμε και ποια είναι τα πραγματικά οφέλη του γέλιου;

1. Όταν γελάμε, οι ορμόνες του στρες (Κορτιζόλη και Αδρεναλίνη) μειώνονται ενώ οι ορμόνες τις χαράς και της ευχαρίστησης (Ενδορφίνες) αυξάνονται.

2. Το γέλιο έχει το ρόλο του ισορροπιστή στις περιόδους που η πίεση της καθημερινότητας και τα προβλήματα μας κατακλύζουν. Όταν πιεζόμαστε με μια συνθήκη, το μυαλό τείνει να εστιάζει σε αρνητικές σκέψεις οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν δυσφορικά συναισθήματα. Σε τέτοιες στιγμές το γέλιο μπορεί να φέρει και πάλι την ισορροπία στην ψυχολογία μας.

3. Μέσω του γέλιου μπορούμε να συνδεθούμε και να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους. Πολλές φιλίες έχουν δημιουργηθεί μέσα από μια στιγμή γέλιου καθώς το γέλιο “σπάει” την αμηχανία και δημιουργεί μια “γέφυρα” επικοινωνίας για να μπορέσει  να αναπτυχθεί μια συζήτηση.

4. Το γέλιο βοηθάει στη μάθηση και στη μνήμη. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν μαθαίνουμε κάτι γελώντας, αυτό αποθηκεύεται ευκολότερα στη μνήμη μας.

5. Το γέλιο ενεργοποιεί τον οργανισμό μας, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύει από ιώσεις ενώ έχει την ικανότητα να μειώνει τον πόνο. Αποτελεί ένα φυσικό φάρμακο για τον οργανισμό μας.

6. Το γέλιο κάνει καλό στην καρδιά. Μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την ροή, μειώνοντας έτσι ταυτόχρονα την πιθανότητα κινδύνου κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

7. Μέσω του γέλιου γυμναζόμαστε. Όταν γελάμε, οι μύες του στομάχου συστέλλονται και διαστέλλονται και για αυτό και πολλές φορές νιώθουμε μια πίεση στους κοιλιακούς. Επιπλέον, το γέλιο αυξάνει τους παλμούς τις καρδιάς με αποτέλεσμα να καίμε θερμίδες (Υπολογίζεται πως σε 10 λεπτά γέλιου, καίμε περίπου 30-40 θερμίδες)

Μια ξεκαρδιστική ιστορία που θα μας εξιστορήσει ένας φίλος, μια κωμωδία, μια αστεία ανάμνηση και πολλές άλλες στιγμές και εμπειρίες, μπορούν να γίνουν η αφορμή για να ενεργοποιηθούν όλα τα παραπάνω οφέλη και να μας χαρίσουν ακόμη μια στιγμή άφθονου γέλιου.

Προσπάθησε να γελάς συχνά, με κάθε αφορμή! Αφέσου στο γέλιο σου, γέλα δυνατά και αληθινά!


H Δωροθέα Λαζαρίδου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια και ειδικεύεται στην Συστημική θεραπεία. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας του University of East London. Έχει πιστοποιηθεί σε προγράμματα Παιδοψυχολογίας, Παιδικής Κακοποίησης και Ψυχοσωματικής Ιατρικής. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στη κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Author