Γιατί η Express Δίαιτα .. δε Λειτουργεί;

Από την Ειρήνη Πασχαλέρη Βιολόγο (Βsc, Msc), Ειδικευμένη στη Διατροφή.

Τώρα που οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν για τους περισσότερους δεν είναι περίεργο να είδατε το νούμερο της ζυγαριάς να έχει ανέβει. Μην βιαστείτε να πανικοβληθείτε και να ακολουθήσετε μία δίαιτα express, γιατί μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά!

Μία δίαιτα express στην ουσία είναι μία υποθερμιδική διατροφή, δηλαδή αρκετά χαμηλή σε θερμίδες, και σχεδόν πάντα υπόσχεται θεαματικά και μη ρεαλιστικά αποτελέσματα. Αυτό είναι που την κάνει και τόσο δημοφιλής μέχρι σήμερα.

Ο ισχυρισμός ότι κάποιος μπορεί να χάσει 5 κιλά σε μία κιόλας εβδομάδα, είναι αρκετός όταν θέλεις να ξεφορτωθείς γρήγορα κάποια κιλά!

Ας δούμε όμως, γιατί τελικά.. δε λειτουργεί.

Μία δίαιτα express, εξαιτίας των χαμηλών θερμίδων της, μειώνει αρκετά τον μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται να χάσει βάρος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το σώμα αισθάνεται ότι μειώνονται οι αποθήκες του, ενεργοποιεί μια προσαρμοστική διαδικασία με την οποία μειώνει περαιτέρω το μεταβολικό ρυθμό κατά την ανάπαυση. Αυτή η μείωση μπορεί να είναι τόσο σημαντική που να ανακόψει την απώλεια βάρους, τελικά, παρά την αυστηρή δίαιτα.

• Μία δίαιτα express οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους που δεν αφορά το σωματικός λίπος, αλλά προέρχεται από το μυϊκό ιστό και τα υγρά του σώματος.

Οι δίαιτες express έχουν αποτέλεσμα για όσο καιρό τις ακολουθείς. Μόλις σταματήσει κανείς την δίαιτα, με μαθηματική ακρίβεια θα επαναπροσλάβει το απολεσθέν βάρος και αυτό γιατί δεν είναι εφικτό κάποιος να προσλαμβάνει τόσες λίγες θερμίδες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Η αυστηρές δίαιτες οδηγούν σε ένα «φαύλο κύκλο απώλειας – ανάκτησης βάρους». Ένας εξαντλητικός τρόπος διατροφής μετά από κάποιες μέρες είναι πολύ λογικό να εγείρει ακόμα περισσότερο τα επεισόδια της υπερφαγίας. Μάλιστα, επεισόδια υπερφαγίας, δηλαδή μεγάλη κατανάλωση συνήθως φαγητού, που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν πριν κάποιος ξεκινήσει δίαιτα.

Η δίαιτα έχει αρχή, μέση και τέλος. Ακόμα κι αν καταφέρετε να χάσετε το βάρος που επιθυμείτε, το μεγάλο στοίχημα είναι να το διατηρήσετε. Αυτό συνήθως είναι δύσκολο για πολλούς λόγους, αλλά ο κυριότερος είναι ότι η «δίαιτα» δεν αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που μπορείτε να ακολουθείτε για όλη σας την ζωή.

Οι αυστηρές και δημοφιλείς δίαιτες δεν είναι εξατομικευμένες και πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε τελείως διαφορετικές διατροφικές ανάγκες που ποικίλουν ανάλογα την ηλικία, το φύλο, την άσκηση, το stress, τον μεταβολικό ρυθμό, τις βιοχημικές εξετάσεις, το ιατρικό ιστορικό και πολλά ακόμα. Επομένως, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δημιουργήσει διάφορα προβλήματα υγείας σε ανθρώπους, επειδή δεν καλύφθηκαν επαρκώς οι διατροφικές τους ανάγκες.

• Είναι γεγονός, πως μία πολύ αυστηρή δίαιτα συνοδεύεται από κούραση, ατονία και εξάντληση ειδικά όταν ακολουθηθεί παρατεταμένα. Τέτοιου είδους δίαιτες στερούνται θρεπτικών συστατικών, τόσο μακροθρεπτικών όπως υδατάνθρακα, πρωτεΐνη, λίπος όσο και μικροθρεπτικών, δηλαδή, απαραίτητα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Μειώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την άμυνα του οργανισμού. Εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων, καθιστούν τον οργανισμό μας ευάλωτο σε κάθε μικρή ίωση ή στο κοινό κρυολόγημα.

Ξεχάστε τη δίαιτα και εμπιστευθείτε το Natural Health Clinic για να σας βοηθήσει να βρείτε την ιδανική διατροφή για εσάς.


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Facebook: Eirini Paschaleri
Instagram: @eirinipaschaleri
www.thessaloniki-diaitologoi.gr

share post to:
Author