Φιλία: Πότε μια Φιλία είναι Αληθινή;

Από τη Δωροθέα Λαζαρίδου, Ψυχοθεραπεύτρια.

Όσο θυμόμαστε τον εαυτό μας, ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε πλάι σε ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι κατά καιρούς ονομάστηκαν «γνωστοί», «φίλοι», «κολλητοί», «οικογένεια». Είναι οι άνθρωποι που ήρθαν κοντά μας, μας πλησίασαν για να γνωρίσουν κάτι από εμάς, είναι όλοι αυτοί με τους οποίους μοιραστήκαμε εμπειρίες, σκέψεις, όνειρα, συναισθήματα. Άλλοι έφυγαν και άλλοι έμειναν στη ζωή μας, άλλοι μας απογοήτευσαν και άλλοι μας εξέπληξαν με τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα τους.

Τι είναι όμως αυτό που χρειάζεται να έχει μια φιλία για να παραμείνει αλάβωτη στο χρόνο και στη ζωή μας;

Ποια είναι βασικά συστατικά για τη συνταγή της «Αληθινής Φιλίας»;

1. Σεβασμός
2. Εμπιστοσύνη
3. Φροντίδα
4. Αγάπη
5. Άνευ Όρων Αποδοχή
6. Κατανόηση
7. Προσπάθεια

Η αληθινή φιλία εκφράζεται μέσα από αμοιβαία συναισθήματα και συμπεριφορές. Για να μπορέσει μια φιλία να κρατηθεί στο χρόνο και να γίνει ακόμη πιο δυνατή, χρειάζεται να αποδεσμευτεί από όλα τα «πρέπει» και να λειτουργεί βάση των «θέλω». Πηγαίνω σε μια συνάντηση για να δω το φίλο μου επειδή θέλω και όχι επειδή πρέπει. Είμαι δίπλα στο φίλο μου επειδή θέλω να το στηρίξω και όχι επειδή πρέπει ή επειδή μου το επιβάλει κάποιος.

Η πραγματική φιλία δεν επηρεάζεται από τις συνθήκες, την απόσταση, τις αλλαγές στη ζωή μας. Οι πραγματικοί φίλοι θα βρουν έναν τρόπο να επικοινωνήσουν ακόμη και αν ζουν σε διαφορετικές χώρες, ακόμη και αν δουλεύουν σε διαφορετικά ωράρια, ακόμη και αν οι καταστάσεις στη ζωή τους είναι διαφορετικές, γιατί αυτό που τους ενώνει είναι πιο δυνατό από κάθε άλλον παράγοντα.

Πώς θα καταλάβω αν οι φίλοι μου είναι αληθινοί φίλοι;

Με τους φίλους μας χρειάζεται να νιώθουμε ο εαυτό μας και όχι να παριστάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε στην πραγματικότητα με σκοπό να γίνουμε αποδεκτοί. Η πραγματική φιλία μας γεμίζει με θετικά συναισθήματα, μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι και μας γεμίζει με ενέργεια, δε μας δημιουργεί στενάχωρα συναισθήματα και ανασφάλειες. Ο αληθινός φίλος είναι δίπλα μας στις χαρές και στις λύπες μας. Χαίρεται με τα κατορθώματα και τις επιτυχίες μας ενώ ταυτόχρονα είναι εκεί σε όλες τις δυσάρεστες στιγμές μας για να μας συμπαρασταθεί ακόμη και με τη σιωπή του. Με τον αληθινό φίλο εκφραζόμαστε όπως θέλουμε, δεν φοβόμαστε να εξωτερικεύσουμε ακόμη και τις πιο βαθιές σκέψεις μας. Δε φοβόμαστε ότι θα μας κρίνει ή ότι θα μας απορρίψει αν του πούμε την αλήθεια μας. Είναι εκεί για εμάς και είμαστε και εμείς εκεί για αυτόν κάνοντας όλα τα παραπάνω επειδή τα θέλουμε και όχι επειδή «πρέπει». Η πραγματική φιλία χαρακτηρίζεται από αυθορμητισμό, ανεμελιά, σιγουριά και ασφάλεια.

Δεν είναι όλες οι φιλίες ίδιες…

Δε χρειάζεται να συγκρίνουμε τους φίλους μας μεταξύ τους γιατί ποτέ δε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ίδιες σχέσεις με όλους τους ανθρώπους. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός και από τον κάθε άνθρωπο θα πάρουμε κάτι διαφορετικό.

Υπάρχει ο φίλος με τον οποίο θα μοιραστείς μαζί του διάφορα προσωπικά ζητήματά σου. Αυτός ο φίλος είναι ο άνθρωπος που θα σε κάνει να νιώσεις εμπιστοσύνη και ασφάλεια μαζί του.

Υπάρχουν οι φίλοι με τους οποίους διασκεδάζεις, βγαίνεις μαζί τους για καφέ ή ποτό, ξενυχτάς και περνάς όμορφα μαζί τους.

Αντίστοιχα υπάρχουν οι φίλοι οι οποίοι θα σε ακολουθούν σε κάθε βήμα που κάνεις, θα είναι εκεί στην αποφοίτησή σου, στην προαγωγή σου, στις αλλαγές της ζωής σου ακόμη και αν υπάρχει μια γεωγραφική απόσταση ανάμεσά σας.

Μπορείς να έχεις φίλους με τους οποίους θα μοιράζεσαι διαφορετικές στιγμές από την καθημερινότητά σου. Καμία φιλία δεν είναι ίδια και αυτή είναι μια συνθήκη που χρειάζεται να αποδεχτούμε, διαφορετικά μπαίνουμε σε μια διαδικασία να απαιτούμε πράγματα από τους φίλους μας που δεν μπορούν να μας τα δώσουμε.

Χρειάζεται να ακολουθούμε και εμείς τα θέλω των φίλων μας, να σεβόμαστε τα όριά τους και να μην τους πιέζουμε να κάνουν κάτι το οποίο δεν γεμίζει και τους ίδιους.

Μπορούμε να επιλέξουμε πώς θέλουμε να είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους και ποιες εμπειρίες θέλουμε να μοιραστούμε με τον εκάστοτε φίλο μας.

Η πραγματική φιλία είναι ανεκτίμητη και σπάνια και για να παραμείνει σταθερή στη ζωή μας, θα χρειαστεί να υπάρξει προσπάθεια και διάθεση και από τις δύο πλευρές. Είναι ένα δώρο το οποίο το λαμβάνουμε και χρειάζεται να το φροντίσουμε για να διατηρηθεί στη ζωή μας. Να θυμάσαι πως μέσα από μια αληθινή φιλία, εξελίσσεσαι και αναδεικνύεται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.


H Δωροθέα Λαζαρίδου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια και ειδικεύεται στην Συστημική θεραπεία. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας του University of East London. Έχει πιστοποιηθεί σε προγράμματα Παιδοψυχολογίας, Παιδικής Κακοποίησης και Ψυχοσωματικής Ιατρικής. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στη κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Author