Φαγητό και Έλεγχος

Από τη souldiet.gr

Πόσο συχνά νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο γύρω από το φαγητό;

Μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο σνακ, ένα γλυκό, οτιδήποτε που όσες φορές κι αν λες «όχι» στον εαυτό σου, νιώθεις πως χάνεις τον έλεγχο.

Σου μοιάζει γνώριμο το παραπάνω; Αν ναι, σίγουρα δεν είσαι μόνος. Η απώλεια ελέγχου γύρω από το φαγητό είναι πολύ συνηθισμένη. Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να ελέγξουν το πόσο και το τι τρώνε, συνήθως με συγκεκριμένες «αδυναμίες» τους.

Τι θα κάνουμε; Για να πάρουμε πίσω τον έλεγχο, πρέπει στην πραγματικότητα να εγκαταλείψουμε λίγο τον έλεγχο. Σε μπέρδεψα;

Θα βγάλει νόημα, στο υπόσχομαι.

Πως θα καταλάβεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο στη διατροφή σου;

Δες τα παρακάτω σημάδια και σημείωσε σε πόσα συμφωνείς.

Πολύ συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να τρώει χωρίς να σκέφτεται

– Όταν τρως «κακές» τροφές, νιώθεις ενοχές, άγχος και πίεση.
– Υπάρχουν τροφές που απαγορεύεται να υπάρχουν στο σπίτι σου.
– Σε συγκεκριμένες τροφές, τρως πάντα παραπάνω από όσο σκόπευες.
– Πολλές φορές σε πονάει το στομάχι σου επειδή έφαγες πολύ.

Εάν συμφωνείς έστω και με ένα από αυτά τα σημάδια, το πιθανότερο είναι ότι η σχέση σου με το φαγητό σε κάνει να νιώθεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο γύρω από το φαγητό.

Ας δούμε πως θα πάρεις πίσω τον έλεγχο:

1. Σταμάτα να σκέφτεσαι πως κάποιες τροφές είναι καλές ή κακές.

Αυτές οι σκέψεις μοιάζουν αθώες, όμως δεν είναι καθόλου. Όταν πιεζόμαστε να φάμε κάτι που δε θέλουμε να φάμε, είμαστε υποσυνείδητα δυσαρεστημένοι με αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαγορεύσεις. Αν σου απαγορεύσεις να φας κάτι που σου αρέσει και το απολαμβάνεις, δημιουργείς την ίδια δυσαρέσκεια. Αυτή η δυσαρέσκεια δημιουργεί πίεση, και ξέσπασμα. Εκεί έγκειται η απώλεια ελέγχου.

2. Πέτα τα αυστηρά και στενά πλαίσια

Το σώμα σου δε χρειάζεται ένα αυστηρό πρόγραμμα. Έχει από μόνο του τα καλύτερα σημάδια: Πείνα και κορεσμό. Όταν τα αγνοείς και προσπαθείς να μείνεις στο πρόγραμμα σου, το πιθανότερο είναι να «κρασάρεις».

3. Χτίσε ισορροπημένα γεύματα

Τα ισορροπημένα γεύματα σε κάνουν να νιώθεις χορτάτος, γεμάτος ενέργεια και ικανοποίηση. Για να μπεις ξανά στη διαδικασία να διορθώσεις τη σχέση σου με το φαγητό, είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις τι βάζεις στο πιάτο σου. Πρωτεΐνη, υδατάνθρακας, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες είναι οι σύμμαχοί σου για να απομακρύνεις τις ενοχές και να ανακτήσεις τον έλεγχο.

4. Φτάνει με τους «κανόνες»

«Δεν τρώω μετά τις 7 το απόγευμα», «Τρώω υδατάνθρακες μόνο το πρωί» και πολλοί πολλοί άλλοι διατροφικοί μύθοι έχουν μετατραπεί σε κανόνες που δεν μας κάνουν καθόλου καλό. Ο μόνος κανόνας που αξίζει να τηρείς στη διατροφική σου συμπεριφορά είναι ένας : Φάε και πιές, όπου αξίζει τον κόπο!

Καταλαβαίνω πως ο έλεγχος γύρω από το φαγητό είναι κάτι που σου φαίνεται βουνό. Σε διαβεβαιώ όμως πως με μικρά βήματα, μπορείς να πετύχεις τα πάντα!

Author