Διατροφή και Κυτταρική Υγεία

Από την Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο.

Η κυτταρική υγεία απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, καθώς επηρεάζει άμεσα την εμφάνιση και την πρόγνωση ασθενειών. Η υγεία του κυττάρου ως δομική και λειτουργική μονάδα της ζωής θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Γνωρίζουμε εδώ και πολλές δεκαετίες τις βασικές λειτουργίες του, και τελευταία αυξάνονται οι γνώσεις μας και για τον ρόλο που διαδραματίζει και η διατροφή!

Το κύτταρο λοιπόν, αποτελεί τη βάση της δομικής και λειτουργικής οργάνωσης του οργανισμού. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του κυττάρου, αποτελεί η κυτταρική μεμβράνη. Η κυτταρική μεμβράνη έχει 2 ρόλους:

  1. Δομικό ρόλο διότι περιβάλλει το κύτταρο διαχωρίζοντάς το από το εξωκυττάριο υγρό.
  2. Λειτουργικό ρόλο καθώς ρυθμίζει την διακίνηση μορίων προς και από το κύτταρο, ρυθμίζει τη μεταφορά πληροφοριών (υποδοχείς) και τέλος περιέχει αντιγόνα και ένζυμα.

Πώς μπορούμε όμως να δούμε κατά πόσον τα κύτταρα μας είναι υγιή?

Μέσω της μεθόδου της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ), βάση της οποίας πραγματοποιείτε και η λιπομέτρηση, μπορούμε να μετρήσουμε το δείκτη κυτταρικής υγείας, μέσω της γωνίας φάσης. Η γωνία φάσης (phase angle) είμαι μία ένδειξη της συνολικής υγείας του σώματός μας. Ο τρόπος μέτρησης βασίζεται στη συνολική αντίσταση του σώματος και είναι ανεξάρτητος από το ύψος, το βάρος και το σωματικό λίπος. Χαμηλές τιμές γωνίας φάσης φαίνεται να είναι συνυφασμένες είτε με κυτταρικό θάνατο είτε με βλάβη της κυτταρικής μεμβράνης ενώ οι υψηλές τιμές γωνίας φάσης είναι συνυφασμένες με μεγάλες ποσότητες άθικτων κυτταρικών μεμβρανών και συνολικά ακέραιη κυτταρική μάζα σώματος.

Η γωνία φάσης (phase angle) είναι ένας προγνωστικός παράγοντας της εμφάνισης και της έκβασης μιας νόσου και αυξάνεται ως αποτέλεσμα της συνολικής υγείας του σώματος. Οι βασικοί παράγοντες που την επηρεάζουν είναι η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση. Συνήθως, μια τιμή γωνίας φάσης ≥6 είναι επιθυμητή για τους άνδρες και ≥5.5 επιθυμητή για τις γυναίκες. Καθώς γερνάμε, παρατηρείται μια σημαντική μείωση της τιμής της γωνίας φάσης η οποία μπορεί να είναι 4. Έφηβοι οι οποίοι αθλούνται συστηματικά ή κάνουν πρωταθλητισμό είναι πιθανό να πλησιάζουν τιμή ≥10. Αυτή η δράση είναι αποτέλεσμα της ακεραιότητας των κυττάρων λόγω ηλικίας.

Ποιά η σημασία της Γωνίας Φάσης;

Η γωνία φάσης είναι μια σημαντική παράμετρος για την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας του ατόμου, καθώς και της διατροφικής κατάστασης των κυττάρων. Όσο υψηλότερη είναι η γωνία φάσης, τόσο πιο αβλαβείς και υγιείς είναι οι κυτταρικές μεμβράνες. Μικρές γωνίες φάσης μπορούν να υποδηλώνουν γενικευμένη βλάβη των κυττάρων ή ατροφία των μυών, είτε λόγω υποσιτισμού είτε λόγω παθολογικής απώλειας βάρους (καχεξία).

Ένα χαμηλό phase angle συνεπάγεται αδυναμία των κυττάρων για την αποθήκευση ενέργειας και ένδειξη βλάβης στην εκλεκτική
διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Ένα υψηλό phase angle συνεπάγεται μεγάλες ποσότητες ανέπαφων κυτταρικών μεμβρανών
και κυτταρικής μάζας σώματος.

Χαμηλή γωνία φάσης παρατηρούμε συνήθως σε καταστάσεις όπως:

  • Υποσιτισμός
  • Ιογενείς λοιμώξεις (HIV/AIDS, βακτηριαιμία)
  • Χρόνιες νόσοι (κίρρωση του ήπατος, νεφρικές νόσοι)
  • Καρκίνος (οι περισσότερες μορφές του)
  • Τρόπος ζωής (καταχρήσεις ουσιών, αλκοόλ, νικοτίνης)
  • Χρόνιος αλκοολισμός
  • Γήρας

Στο διαιτολογικό μας γραφείο μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη μέτρηση της γωνίας φάσης, η οποία απαιτεί ελάχιστο χρόνο και είναι απόλυτα ανώδυνη, με ένα από τα πιο σύγχρονα μηχανήματα της TANITA την mc980-plus.

Συνδυαστικά με τα υπόλοιπα στοιχεία της σωματικής ανάλυσης, το διατροφικό σχήμα εξατομικεύεται για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να βελτιώσει την διατροφή του με στόχο πάντα την καλύτερη υγεία και ευεξία.


H Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Εργάζεται ως ιδιώτης Διαιτολόγος στο Νόμιμο Διαιτολογικό γραφείο που διατηρεί στην Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με ‘Αριστα΄ στο Πανεπιστήμιο Glasgow Caledonian University. Έχει πολυετή συνεργασία με το Κέντρο Αποκατάστασης ‘Η Αναγέννηση’. Έχει οργανώσει και λάβει μέρος ως ομιλήτρια σε πολλά Συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Διατροφή και την Υγεία. Αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά και στον έντυπο τύπο, σε περιοδικά που αφορούν την υγεία και την διατροφή. Έχει ενεργή τηλεοπτική παρουσία σε εκπομπές που αφορούν την διατροφή. Η πιο πρόσφατη συνεργασία της ήταν ως Διαιτολόγος στο Greece’s Next Top Model.

Author