9 Λόγοι για να Εντάξεις το Ελαιόλαδο στη Διατροφή σου !

Positive Tips By Eirini & Nasia Paschaleri.

1. Σε περιόδους δίαιτας πολλοί μειώνουν το ελαιόλαδο! Λάθος! Έρευνες δείχνουν πως μειώνοντας το ελαιόλαδο, χάνετε περισσότερη μυϊκή μάζα, παρά λίπος. Οπότε, μη φοβάστε να το χρησιμοποιήσετε στο φαγητό και στις σαλάτες σας! Είναι το λίπος που θέλουμε!

2. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά του οξέα. Δεν περιέχει χοληστερίνη και είναι η βασική τροφή της Μεσογειακής Διατροφής.

3. Γνωρίζατε πως έστω και 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο την ημέρα, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει μειώνετε η πιθανότητα εκδήλωσης φλεγμονής;

4. Έχετε πεπτικά προβλήματα; Η μεγάλη ποσότητα πολυφαινολών του ελαιολάδου (τυροσόλη, υδροξυτυροσόλη και ελευρωπαΐνη) μειώνει την δραστικότητα ανεπιθύμητων βακτηρίων που επιβαρύνουν το πεπτικό.

5. Ξέρατε ότι η καθημερινή χρήση ελαιολάδου μειώνει την πιθανότητα Alzheimer; Έρευνα στη Γαλλία έχει δείξει ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που κατανάλωναν καθημερινά σε όλα τους τα γεύματα ελαιόλαδο, είχαν πολύ καλή μνήμη και έκφραση του λόγου.

6. Το ελαιόλαδο έχει αντικαταθληπτικές ιδιότητες! Έγινε μελέτη σε 2 ομάδες ανθρώπων με ιστορικό κατάθλιψης. Η μία ομάδα κατανάλωνε μόνο ελαιόλαδο και η δεύτερη κατανάλωνε πολλά trans λιπαρά. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε πως η ομάδα που είχε ως βάση στη διατροφή της το ελαιόλαδο είχε αισθητή βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης, σε αντίθεση με τη δεύτερη ομάδα που αυξήθηκαν τα συμπτώματα κατάθλιψης κατά 48%.

7. Ένα ακόμα θετικό της καθημερινής χρήσης ελαιολάδου είναι το ότι μπορεί να μειωθεί η κακή χοληστερόλη (LDL), σε άτομα που έχουν αυξημένες τιμές. Όταν συνολικά η διατροφή περιέχει στο σύνολο της καλά λιπάρα, όπως αυτά του ελαιόλαδου (πολυακόρεστα), μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης υπερχοληστεροναιμίας.

8. Προσθέστε στη διατροφή σας (στο φαγητό ή και στις σαλάτες σας) το αγουρέλαιο. Είναι γνωστό για τα καλά λιπαρά που περιέχει και κατά συνέπεια για την αντικαρκινική του δράση.

9. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ελαιόλαδο μπορεί τελικά να αποδειχθεί πως έχει ιδιαίτερα οφέλη στα οστά μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών! Βρήκαν βελτιωμένους δείκτες στο αίμα και στη συνολική υγεία των οστών σε γυναίκες που είχαν τραφεί με ελαιόλαδο! Το συστήνουμε για όλες τις ομάδες ανθρώπων, από βρέφη έως και τους υπερήλικες, που είναι πολύ σημαντική η υγεία των οστών.


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Η Νάσια Πασχαλέρη είναι διαιτολόγος με εξειδίκευση στη Γεροντολoγία (MSc Gerontology). Τελείωσε τις σπουδές της στη διαιτολογία-διατροφολογία στo Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη γεροντολογία, με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία. Συνεργάζεται με τη βιολόγο Ειρήνη Πασχαλέρη στο Natural Health Clinic ως διαιτολόγος και ως γεροντολόγος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Φροντίζω, στη Θεσσαλονίκη. Από το 2018 συνεργάζεται με τον πλαστικό χειρουργό κ. Δημήτρη Καρυπίδη στο κέντρο i-derma (Διονυσίου Αεροπαγίτου 7, Αθήνα).

Author