6 Πολύτιμες Τροφές που Πρέπει να Εντάξεις στη Διατροφή σου

Από την Ειρήνη Πασχαλέρη Βιολόγο (Βsc, Msc), Ειδικευμένη στη Διατροφή, Ιδρύτρια του natural health clinic.

Η βάση μιας καλής και υγιεινής διατροφής είναι τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε και να δημιουργήσουμε νόστιμα πιάτα. Εφόσον χρησιμοποιούμε τα σωστά υλικά, μπορούμε και λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά που θα μας προσφέρουν υγεία, ευεξία και γιατί όχι το ιδανικό μας βάρος.

Συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε να εντάξετε στην διατροφή σας τα εξής :

1. Φρέσκο και ξερό κρεμμύδι.
Μην θεωρείτε το κρεμμύδι ασήμαντο τρόφιμο! Προσθέτοντας κρεμμύδι στο φαγητό ή την σαλάτα σας τα οφέλη για την υγεία σας είναι πολλά! Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (όπως είναι η κουερσετίνη, με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση) αλλά και βιταμίνη C – έρευνα έδειξε πως καταναλώνοντας καθημερινά 1 μέτριο κρεμμύδι προσφέρετε στον οργανισμό σας το 20% των ημερησίων αναγκών σας σε βιταμίνη c!

Επίσης:
– Έχει αντικαρκινική δράση: σύμφωνα με το American Journal of Clinical Nutrition όσο αυξάνεται η κατανάλωση κρεμμυδιού, μειώνονται τα περιστατικά διαφόρων μορφών καρκίνου.
Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης και καταγμάτων: η συχνή κατανάλωση κρεμμυδιού, σε γυναίκες προ-εμμηνόπαυσης ή εμμηνόπαυσης βελτιώνει την οστική πυκνότητα, σε σύγκριση με αυτές που δεν τρώνε καθόλου.
– Βοηθάει στην μείωση της ολικής χοληστερόλης και πιο συγκεκριμένα μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης.
Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και έτσι δρα προστατευτικά κατά του διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το International Journal of Clinical Chemistry και μελέτη που πραγματοποιήθηκε, το αιθέριο έλαιο του κρεμμυδιού (αυτό που μας κάνει και δακρύζουμε) οδήγησε σε σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ταυτόχρονη αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης.

2. Κάρδαμο.
Δεν συνηθίζουμε να το χρησιμοποιούμε στην ελληνική κουζίνα, σε αντίθεση με την ινδική, ασιατική και δανέζικη κουζίνα. Το συναντάμε σε σπόρους αλλά και σε σκόνη – το γνωστό κακουλέ που βάζουμε το Πάσχα στα τσουρέκια. Είναι φυτό που έχει στενή συγγένεια με το τζίτζερ, για αυτό έχει και το ίδιο πολλές παρόμοιες ιδιότητες:

Μειώνει τη ναυτία και την καούρα.
– Είναι διουρητικό, οπότε προσθέτοντάς το σε ρόφημα διώχνει τις συσσωρευμένες τοξίνες μέσω των ούρων.
Μειώνει φυσικά την αρτηριακή πίεση.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του βήχα και της γρίπης.
Έχει αντικαρκινική δράση, καθώς έρευνα έδειξε πως παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των αντικαρκινικών κυττάρων.
Χρησιμοποιήστε κάρδαμο σε σπόρους μέσα σε μαρινάδες ή σε σκόνη μέσα σε ροφήματα όπως σε τσάι ή τον καφέ σας.

3. Γλιστρίδα.
Θα την χαρακτηρίζαμε τροφή θαύμα και ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό μας, γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά και συγκεκριμένα Α-λινολεΪνικό ή LNA. Συγκεκριμένα τα 100γρ. γλιστρίδας περιέχουν 400mgr Ω3 – LNA, που είναι από τις υψηλότερες ποσότητες σε σύγκριση με άλλες φυτικές πηγές όπως οι ξηροί καρποί και άλλα λαχανικά.
Καταναλώστε καθημερινά 1 μερίδα (1 φλιτζ.) ωμή γλιστρίδα στη σαλάτα σας καθώς έτσι λαμβάνετε την απαραίτητη ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνες Ε και γλουταθειόνης, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

4. Κρόκο Κοζάνης.
Έχει χαρακτηριστεί υπερτροφή λόγω δύο συστατικών που περιέχει, την πιροκροκίνη και κροκίνη, που βάση ερευνών από το Γεοπονικό Πανεπιστήμιο έχουν πολύ ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, ζεαξανθίνη και α-καροτένιο, οπότε και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Δίνει ωραία γεύση στα φαγητά και στα αφεψήματα, οπότε δοκιμάστε να το εντάξετε στην κουζίνα σας ως βασικό υλικό για πολλές παρασκευές.

5. Matcha.
Θεωρείτε το πιο εκλεκτό τσάι στον κόσμο. Είναι τέτοιος ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργείτε, που αυξάνει ακόμα περισσότερο τα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει σε σχέση με το κοινό πράσινο τσάι, από το οποίο στην ουσία προέρχεται. Το σκούρο πράσινο χρώμα του αποδίδεται στην έντονη χλωροφύλλη που περιέχει και η οποία αποτοξινώνει τον οργανισμό μας.

Επίσης άλλες ιδιότητες που έχει είναι:
– Ενισχύει τον μεταβολισμό μας, επομένως βοηθάει στην απώλεια βάρους.
– Περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις L-θειανίνης, το οποίο αμινοξύ μειώνει το στρες.
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Πιείτε καθημερινά τσάι matcha και ακόμα καλύτερα επιλέξτε ένα μείγμα που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον οργανισμό σας όπως matcha, ginger, dandelion, nettle, cucumber – μείγμα super detox! Ρωτήστε μας για αυτό www.thessaloniki-diaitologoi.gr.

6. Chia Seeds: σπόροι πλούσιοι σε διατροφική αξία. Περιέχει:
– Ω3 «καλά» λιπαρά
– φυτικές ίνες
– ασβέστιο και σίδηρο
– μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο
– ψευδάργυρο, κάλιο
– βιταμίνη Β3, Β2, Β1 και αντιοξειδωτικά.

Έτσι, η τόσο μεγάλη διατροφική τους αξία τα καθιστούν πολύ σημαντική τροφή και ιδιαίτερα για τους χορτοφάγους – vegan.

Δοκιμάστε τη συνταγή που σας προτείνουμε!

Σαλάτα με γλιστρίδα

Υλικά (1 μερίδα)
– 1 φλιτζ. γλιστρίδα, πλυμένη και κομμένη με το χέρι
– 1 φλιτζ. ρόκα, πλυμένη
– 4 ντοματίνια
– 1 αγγουράκι, σε φέτες
– 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
– 2 κουτ.σούπας τυρί cottage
– 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
– 1 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικό με στέβια
– ½ κουτ. γλυκού κάρδαμο σε σκόνη
– Αλάτι

Εκτέλεση: σε μπολ ανακατεύουμε με τη σειρά τα υλικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Facebook: Eirini Paschaleri
Instagram: @eirinipaschaleri

share post to:
Author