5 Πράγματα να Θυμάσαι όταν Τελειώνει μια Σχέση

Από τη Βίκη Παππά, Ψυχολόγο – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Κάθε σχέση που τελειώνει είναι ένας κύκλος που κλείνει, κάτι ζωντανό που πεθαίνει. Κάθε χωρισμός πονά γιατί μας φέρνει σε επαφή με τον αποχωρισμό, διαδικασία που πυροδοτεί συναισθήματα θυμού, λύπης, ενοχής. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημαντικά «δώρα» που μας χαρίζει ένας χωρισμός και συχνά τα ξεχνάμε!  

1. Το πώς φεύγει κανείς απ’ τη ζωή μας, είναι ένα μήνυμα για τον τρόπο που συνδέεται στις διαπροσωπικές του σχέσεις: Δεν τελειώνουν όλες οι σχέσεις ειρηνικά, με λυμένες διαφορές. Μπορεί κάποιος να φύγει χωρίς «συγγνώμη», ίσως γιατί δεν έμαθε πώς είναι να συγχωρεί. Ίσως φύγει ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση γιατί μπορεί να μην έμαθε πώς να αποχωρίζεται. Ίσως φύγει θορυβωδώς γιατί μπορεί να έμαθε πως η «φασαρία» φέρνει προσοχή. Οποιοδήποτε «τέλος», θα σου δείξει τι είδους σχέσεις εκφράσουν τον αυθεντικό σου εαυτό!

2. Το πώς θα πενθήσεις για τη σχέση που τελείωσε το ορίζεις μόνο εσύ: Ο τρόπος που πενθεί κανείς για κάτι που χάνει, είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Δεν υπάρχει λάθος και σωστό, ούτε πολύς ή λίγος χρόνος για να ξεπεράσουμε μια απώλεια, όπως αυτή μιας συντροφικής σχέσης. Φρόντισε να εκφράσεις τον πόνο που αισθάνεσαι και να παραμείνεις κοντά σε ανθρώπους που σέβονται όσα νιώθεις και σε κάνουν να αισθάνεσαι ασφαλής.

3. Το να «ανταποδώσεις» με μια άσχημη συμπεριφορά προς το άτομο που σε πλήγωσε, δε θα σε κάνει πιο δυνατό: Μετά από το τέλος μιας σχέσης, μπορεί συχνά να αισθανόμαστε μίσος και θυμό απέναντι στον άλλο άνθρωπο. Ωστόσο, το να προσπαθήσουμε να πληγώσουμε ή να εκδικηθούμε τον/την πρώην σύντροφό μας, δεν θα μας φέρει πιο κοντά στην ανακούφιση. Αντιθέτως, θα μας αποσυντονίσει απ’ το να φροντίσουμε τον εαυτό μας αλλά και από οποιαδήποτε προσπάθεια να «ανασυντάξουμε» τις δυνάμεις μας!   

4. Κάθε σχέση που ολοκληρώνεται σου δείχνει όλα όσα χρειάζεται η επόμενη:  Όταν τελειώνει μια σχέση, έχεις στα χέρια σου μια «πυξίδα» για ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι πιο κοντά στον εαυτό σου. Τα «δύσκολα» της σχέσης, σου δείχνουν τι χρειάζεται να προσέχεις από ‘δω και πέρα, τι είναι σημαντικό και τι όχι, τι παραβιάζει τα θέλω και τις ανάγκες σου!  Στο τέλος κάθε σχέσης αναρωτήσου: Τι είναι για εμένα υγιής σχέση ;

5. Σου δείχνει ποιοι άνθρωποι είναι οι άνθρωποί σου: Ένα σύνηθες φαινόμενο όταν χωρίζει κάνεις, είναι όλοι να εξαφανίζονται. Άνθρωποι που θεωρούσες πολύ σημαντικούς,  ίσως να μην είναι εκεί για να σε στηρίξουν, να μην αντέχουν τον χρόνο που χρειάζεσαι για να αναδιοργανωθείς. Ένας χωρισμός θα σε φέρει κοντά με ανθρώπους που νοιάζονται αληθινά για εσένα και σέβονται τον τρόπο που πονάς αλλά και τον χρόνο που χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις τον πόνο!     

Author