5 Αντιφλεγμονώδεις Τροφές που Πρέπει να Εντάξεις στη Διατροφή σου!
Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.
Όταν τρώμε, τα τρόφιμα που επιλέγουμε να βάλουμε στο σώμα μας μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή ή να προκαλέσουν μια φλεγμονώδη απόκριση.
Η βάση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής περιλαμβάνει κυρίως τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια. Όταν τρώμε πηγές ζωικής πρωτεΐνης, καλό είναι να επιλέγουμε θαλασσινά, βιολογικά αυγά που εκτρέφονται σε βοσκότοπους και ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με χόρτο.
Σκεφτείτε λοιπόν το επόμενο γεύμα σας ως μια ευκαιρία να ¨εμπλουτίσετε” το σώμα σας με τροφές που θα σας κάνουν δυνατούς και ενεργητικούς, αλλά και θα βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία σας!
Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές!
1) Kale
Το kale είναι γεμάτο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και περιέχει μια ποικιλία φυτοθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην προστασία του σώματός μας από την κυτταρική βλάβη.
To kale περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες Α, C και Κ, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Η κατανάλωση kale χαρίζει λαμπερό δέρμα και υγιή μάτια, αλλά και ισχυρό πεπτικό σύστημα και γερά οστά.
Προσθέστε το στο καθημερινό σας smoothie ή στη σαλάτα σας!
Tip (!) Smoothie με βάση το kale μαζί με ανανά, μπανάνα, μέλι, φυστικοβούτυρο, γιαούρτι και γάλα αμυγδάλου και έχετε ετοιμάσει ένα ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για να σας κρατά χορτάτους.
2) Blueberries
Χαμηλά σε ζάχαρη και υψηλά σε φυτικές ίνες, τα μύρτιλλα είναι γεμάτα με βιταμίνες A, C και E και περιέχουν μια ποικιλία αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων.
Το κύριο αντιοξειδωτικό, η ανθοκυανίνη, είναι αυτό που δίνει σε αυτό το μούρο το υπέροχο βαθύ μπλε χρώμα του.
Προσθέστε βιολογικά βατόμουρα στο πρωινό σας ή ρίξτε τα στο smoothie σας!
Εντυπωσιάστε τους φίλους σας φτιάχνοντας υγιεινές βελουτέ σούπες και smoothies φρούτων ή λαχανικών και χαρίστε τους το πιο υγιεινό gourmet τραπέζι.
3) Ανανάς
Αυτό το νόστιμο και τροπικό φρούτο είναι superfood!
Ο ανανάς είναι γεμάτος με βιταμίνη C και περιέχει ένα ένζυμο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της πέψης των πρωτεϊνών, στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου και στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.
Προσθέστε ανανά στα smoothies ή τους χυμούς σας για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή, να ενισχύσετε την πέψη και να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό.
Tip (!) Ετοιμάστε ένα smoothie με ανανά, μπανάνα, γιαούρτι, βρώμη, κανέλα, κάρδαμο, σταφίδες και ξηρούς καρπούς και δώστε ένα έξτρα boost στον οργανισμό σας.
4) Σολομός
Αυτό το ψάρι είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.
Ο σολομός είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και είναι γεμάτος με άλλες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β12, D, καλίου και σεληνίου.
5) Μπαχαρικά και βότανα όπως κουρκουμάς, τζίντζερ και σκόρδο
Κουρκουμάς:
Αυτό το όμορφο κίτρινο-πορτοκαλί μπαχαρικό βρίσκεται συχνά σε σκόνες κάρυ.
Χάρη στη δραστική ένωση κουρκουμίνη, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φαρμακευτικό βότανο.
Δοκιμάστε να προσθέσετε αλεσμένο κουρκουμά στα καρυκεύματα σε ψάρια και λαχανικά ή χρησιμοποιήστε ωμή ρίζα κουρκουμά κομμένη σε σούπες, σάλτσες.
Όπως και να το προσθέσετε στη διατροφή σας, θυμηθείτε να προσθέσετε λίγο μαύρο πιπέρι για να ενισχύσετε την απορρόφηση.
Τζίντζερ:
Οι περισσότερες από τις αντιφλεγμονώδεις και φαρμακευτικές ιδιότητες του τζίντζερ προέρχονται από την κύρια βιοδραστική του ένωση, την τζιντζερόλη.
Το τζίντζερ, δεν είναι μόνο ένα σημαντικό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού και μαχητής της φλεγμονής, αλλά αυτό το φυτό προσθέτει και μια γεύση σε smoothies, χυμούς, σούπες και σάλτσες. Η ρίζα τζίντζερ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο τσάι για να βοηθήσει την πέψη.
Πιείτε κάθε μέρα φρεσκοστυμμένο φυσικό χυμό στο σπίτι σας χρησιμοποιώντας πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια κ.α., για να δώσετε στον οργανισμό σας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες.
Tip (!) Στίψτε 2 λεμόνια, προσθέστε τζίντζερ και 1 κουτ. μέλι και δημιουργήστε ένα καταπραϋντικό και αναζωογονητικό ρόφημα.
Σκόρδο:
Το σκόρδο περιέχει ενώσεις θείου που διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να καταπολεμήσει τις φλεγμονές και τις ασθένειες. Είναι επίσης αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητιακό!
Αυτό το νόστιμο βότανο προστίθεται εύκολα σε οποιοδήποτε γεύμα και ενισχύει τη νόστιμη γεύση σε διάφορα πιάτα.
Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr