4 Βήματα για να Μην Αρρωστήσω

Από το Θεμιστοκλή Τσίτσο, Φαρμακοποιό.

-Δεν θέλω να αρρωστήσω ποτέ ξανά! Ακούς; Θέλω να είμαι Υγιής, είπε κοιτάζοντας τον καθρέφτη.

Η Υγεία είναι πράγματι μπροστά σου.
Μήπως όμως εστιάζεις σε λάθος πράγματα;
Μήπως ψάχνεις γρήγορες λύσεις που υπόσχονται θαύματα;
Μήπως τελικά λησμονείς την πραγματική της σημασία;

Συχνά λέμε, θέλω να τονώσω το ανοσοποιητικό μου, να το ενισχύσω. Μα αν τονώσεις και ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου αυτό θα δουλεύει πιο πολύ. Σκέψου τα αυτοάνοσα νοσήματα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα υπερλειτουργεί και ο οργανισμός επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα. Εμείς δεν θέλουμε να δουλεύει πιο πολύ, αλλά σωστά. Και να υποστηρίζουμε τη λειτουργία του με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Και πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;

Σίγουρα όχι με ένα μοναδικό χαπάκι που μπορούμε να πάρουμε και να παραμείνουμε για πάντα υγιείς. Το μυστικό που θα μας οδηγήσει σταδιακά και προοδευτικά σε ένα ανώτερο επίπεδο υγείας και ευεξίας, ψυχικής και σωματικής καθορίζεται από 4 και μόνο λέξεις:

  1. Στρες
  2. Ύπνος
  3. Κίνηση
  4. Διατροφή

Αυτό που μπορεί να κάνεις είναι να πάρεις ένα χαρτάκι και να γράψεις βάλε δίπλα ένα βαθμό από το 1-10 για την τελευταία εβδομάδα. Θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις το που βρίσκεσαι σε κάθε τομέα και τι διορθωτικές κινήσεις θα μπορούσες να κάνεις.

ΣΤΡΕΣ & ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Έχεις παρατηρήσει ότι όταν στρεσάρεσαι συχνά κάτι δεν πάει καλά με το ανοσοποιητικό σου; Δεν είναι τυχαίο. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι σε χρόνιο στρες προκαλείται φλεγμονή. Η ρίζα σχεδόν κάθε χρόνιας νόσου. Ερευνητές προκάλεσαν πληγές στα χέρια εθελοντών και τους ζήτησαν να συζητήσουν με το σύντροφό τους θέματα ευχάριστα και θέματα αγχωτικά, και τους παρατήρησαν.

Όταν τα ζευγάρια διαφωνούσαν ο χρόνος επούλωσης κρατούσε μία μέρα περισσότερο από ότι όταν τα ζευγάρια συζητήσουν κάτι ευχάριστο. Όταν δε υπήρχε εχθρότητα, τα τραύματα χρειάστηκαν 2 μέρες παραπάνω για να θεραπευτούν. Και πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε αποτελεσματικά το στρες στην καθημερινότητα;

Διαφορετικές τεχνικές προτείνονται όπως είναι οι διαφραγματικές αναπνοές, ο διαλογισμός και τα ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής. Εξαιρετικές επιλογές εδώ αποτελούν το μαγνήσιο και η ροδιόλα. Ρυθμίζουν τα επίπεδα στρες και περιορίζουν εσωτερικές φλεγμονές χαλαρώνοντας το σώμα και το μυαλό τη στιγμή που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

ΥΠΝΟΣ & ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται ξεκούραση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτό, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας αυτοθεραπεύεται και αναζωογονείται. Όταν στερείσαι ύπνο παράγονται ορμόνες του στρες, όπως είναι η κορτιζόλη, για να σε βοηθήσουν να παραμείνεις ξύπνιος, γεγονός που πιέζει το ανοσοποιητικό σου. Η ποιότητα του ύπνου επίσης παίζει ρόλο σε συνδυασμό με ένα σταθερό, καθημερινό μοτίβο.

Δημοσιευμένη έρευνα έδειξε ότι κάποιος που κοιμάται τουλάχιστον 7 ώρες έχει 4 φορές λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσει σε σχέση με κάποιον που κοιμάται λιγότερες από 6. Άρα η μία ώρα ύπνου παραπάνω, μετράει, μην την σπαταλάς. Κάνε το υπνοδωμάτιό σου ξενοδοχείο.

Στα ξενοδοχεία απολαμβάνεις τον ύπνο σου, γιατί να μην σε εμπνέει το ίδιο και το υπνοδωμάτιό σου; Ήπιος φωτισμός, απαλά υφάσματα και τάξη στο χώρο. Άσε μακριά ηλεκτρονικές συσκευές και αφιέρωσε λίγα λεπτά να καταγράψεις τις σκέψεις σου πριν ξαπλώσεις. Αυτή η μεταφορά από το μυαλό σου στο χαρτί θα σε αποφορτίσει. Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις μια φυσική φόρμουλα ύπνου με βάση τη μελατονίνη, την ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά και προωθεί έναν μη διακοπτόμενο και ποιοτικό ύπνο.

ΚΙΝΗΣΗ & ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Κίνηση = Ζωή. Η κίνηση κινητοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια να κυκλοφορούν πιο γρήγορα, και με αυτό τον τρόπο μπορούν να εντοπίσουν και να επιδιορθώσουν άμεσα την όποια πιθανή βλάβη. Το να μένεις δραστήριος μειώνει τις ορμόνες του στρες και μειώνει την πιθανότητα να αρρωστήσεις. Έρευνα σε 1000 άτομα που ασκούνταν τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα έδειξε ότι είχαν σχεδόν τις μισές πιθανότητες να κρυολογήσουν σε σχέση με εκείνους που δεν κινούνταν.

Επίσης σε περίπτωση που νοσούσαν, εμφάνιζαν ηπιότερα συμπτώματα. Αν σε πιέζει και μόνο η ιδέα να ασκηθείς σύνδεσε την άσκηση με μια αγαπημένη σου συνήθεια και ξεκίνα σιγά σιγά. Για παράδειγμα εμένα μου αρέσει να συνδέω την μουσική με το τρέξιμο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ, ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Οι στρατιώτες του οργανισμού μας, τα ειδικά κύτταρα άμυνας που διαθέτουμε σαν οπλοστάσιο, ζητούν την κατάλληλη τροφή για να αναχαιτίσουν πιθανό εχθρό-μικρόβιο. Σίγουρα η λύση λοιπόν δεν είναι η λήψη μιας μέγα δόσης σε μια βιταμίνη. Ζούμε σε έντονους ρυθμούς, υπό απαιτητικές και πρωτόγνωρες συνθήκες και επιζητούμε γρήγορες απαντήσεις. Αν ωστόσο θέλουμε να λέμε ότι είμαστε υγιείς καλούμαστε να φροντίσουμε πρωτίστως το τι τρώμε, καθώς το 70% περίπου του ανοσοποιητικού μας κατοικεί στο έντερο. Ως εκ τούτου η ισορροπία και η ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου είναι το κλειδί.

5 Διατροφικές προτάσεις μου είναι:

Oι φυτικές ίνες, το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το κεφίρ και η μαύρη σοκολάτα. Αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής τα προβιοτικά και η βιταμίνη D3 είναι οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι για να θρέψουν το μικροβίωμα και να αποκαταστήσουν πιθανές φλεγμονές.

Όπως είδαμε, όλα συνδυάζονται και όλα αλληλοεπηρεάζονται. Η διατροφή επηρεάζει την ποιότητα ύπνου, ο ύπνος βελτιώνεται με την άσκηση, η άσκηση ρυθμίζει τα επίπεδα στρες και τα επίπεδα στρες διαμορφώνουν την υγεία του ανοσοποιητικού μας και την ποιότητα της ζωής μας εν γένει.

Τι βαθμό λοιπόν θα έβαζες από το 1 ως το 10 στη διατροφή, την κίνηση, τον ύπνο και το άγχος στην καθημερινότητα; Κάνε το τεστ! Και ξεκίνα να περπατάς προς το 10 με μικρές μικρές καθημερινές αλλαγές. Ένα βήμα τη φορά.

-Μπορείς να τα καταφέρεις! Κρύβεις μέσα σου πολύ περισσότερη δύναμη από όση φαντάζεσαι ότι έχεις, είπε κοιτάζοντας τον καθρέφτη.


Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος σπούδασε Φαρμακευτική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι ιδιοκτήτης του Φαρμακείου Τσίτσου στην Κηφισιά. Είναι δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού στο youtube για τα φάρμακα στην Ελλάδα. Ο στόχος του μέσα από εβδομαδιαία βίντεο είναι να προσφέρει όλη του τη γνώση και εξειδίκευση και να αποκαλύψει όλα αυτά που πάντα κανείς ήθελε να ρωτήσει το φαρμακοποιό του. Παράλληλα είναι ιδρυτής του #ΕίμαιΧάπι, μια πρωτοβουλία που διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED για να έχουν φάρμακα όσοι τα χρειάζονται.

Author