Τι είναι η Αποτυχία & τι η Επιτυχία

Από την Εύα Τσουρέκα, NLP Practitioner.

Τι είναι η αποτυχία που όλοι φοβόμαστε; Πώς μπορούμε να δούμε την αποτυχία σαν μια ευκαιρία για αλλαγή επιλογής νέων διαδρομών προς τον προορισμό μας;

Η αποτυχία είναι Απαραίτητη! Είναι ένα Υπέροχο σημείο εκκίνησης!

Όταν είσαι μωρό και μαθαίνεις να περπατάς πέφτεις, σηκώνεσαι,  προσπαθείς ξανά, δεν λες «ωχ έπεσα», άσε δε θα προσπαθήσω ξανά. Δεν αναρωτιέσαι, τι θα πει η μαμά μου, ο μπαμπάς μου, ο γείτονας! Έχεις εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρεις. Το πέσιμο είναι μέρος της διαδικασίας,  απαραίτητο, ώστε να μάθεις να περπατάς! 

Εμείς οι ενήλικες δίνουμε σημασία σε όλες αυτές τις φωνές «Δεν θα τα καταφέρεις», «Δεν είσαι αρκετά καλός» και τελικά τις πιστεύουμε και σταματάμε να πειραματιζόμαστε. Αν λειτουργούσε έτσι το μωρό, δε θα περπατούσε ποτέ! 

Το «πέσιμο» λοιπόν ή η «αποτυχία» απλά θα σου δείξει τι άλλο πρέπει να δοκιμάσεις. Πως θα φτάσεις εκεί που θέλεις.

Μια από τις βασικές αρχές του NLP είναι «δεν υπάρχει αποτυχία, αλλά μόνο feedback – ανατροφοδότηση».

Στην ουσία η αποτυχία είναι απαραίτητη στη ζωή μας. Είναι ένα υπέροχο σημείο εκκίνησης, προς νέες εμπειρίες. Μια ευκαιρία ώστε να ανακαλύψουμε νέους δρόμους! 

Το οξύμωρο όμως είναι ότι φοβόμαστε και για την επιτυχία. Γιατί;

Είναι σαν να υπάρχει μια εσωτερική σύγκρουση. Ένα κομμάτι μας θέλει και ένα δεν θέλει. Μπορούμε να αναρωτηθούμε, «Τι θα αλλάξει στη ζωή μου, που δεν θέλω να αλλάξει αν γίνω επιτυχημένος;» Έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε διάφορες ιδέες που έχουμε και δεν τις είχαμε δώσει ποτέ σημασία. Πχ. Δεν θα έχω χρόνο να κάνω αυτά που επιθυμώ, θα κουράζομαι πολύ, θα γίνω πλούσιος, άρα κακός και πολλά άλλα. Συνήθως είναι αποφάσεις που πήραμε όταν ήμασταν σε άλλη φάση της ζωής μας και ενδεχομένως τώρα να χρειάζονται επανεξέταση.

Αφήνουμε τις γνώμες των άλλων να επηρεάζουν τη δική μας ευτυχία. Γιατί;

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να αποτυγχάνουμε, είναι ότι ο στόχος μας δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε. Πάλι, ακούμε αυτές τις φωνές (γνώμες των άλλων, της κοινωνίας, των φίλων μας, κτλ.). Όποτε, η αποτυχία, σε αυτή την περίπτωση, ίσως να είναι απλά ένα σημάδι. Καμπανάκι, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τον στόχο μας.

Και πως θα βρούμε «Τι μας κάνει ευτυχισμένους;» Στρέφοντας την προσοχή μέσα μας, όχι έξω μας. 

Και η αλήθεια είναι, πως δεν αφήνουμε μόνο τις γνώμες των άλλων να μας επηρεάζουν, αλλά κυρίως, τις φωνές που ακούμε στο κεφάλι μας. Τον συγκάτοικο μας, όπως τις αποκαλώ. «Είναι χαζό αυτό που κανείς», «Από που και ως που εσύ έτσι;» κτλ.)

Αν θέλουμε λοιπόν να βρούμε την ευτυχία μας, πρέπει να σταματήσουμε να μας κρίνουμε όλη την ώρα. Και όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και όλους τους γύρω μας. Και να αρχίσουμε να μας αγαπάμε λίγο περισσότερο.

Θέλω να σας πω τη δική μου ιστορία!

Στα 30 μου έλαβα μια γενέθλια κάρτα που έλεγε: ITS OVER HAPPY 30TH BIRTHDAY! Ωχ, σκέφτηκα, τι έγινε; Game Over! Χάσαμε; Δεν θα έπρεπε μέχρι τώρα να ξέρω ποια είμαι, που πάω, τι θέλω; Κόμπος στο λαιμό, βάρος στο στήθος! Ένα χρόνο πριν, είχα πάρει την απόφαση, να πάω στην Αθήνα, ώστε να δουλέψω για το μεγάλο κανάλι. Δεν ήταν καθόλου αυτό που περίμενα. Όχι ότι περίμενα κάτι συγκεκριμένο. Τέλος πάντων, η παρουσία μου σε αυτό παντελώς «αποτυχημένη» (με τα τότε μυαλά). Η επαφή μου με την τηλεόραση, μέχρι τότε, ήταν μόνο από την εκπομπή «Κυριακή στο χωριό» της ΕΤ3, μια εκπομπή που λάτρεψα πραγματικά. Υπέροχοι συνεργάτες, πανέμορφα τοπία, εδέσματα, μουσικές. Ότι δηλαδή ονειρεύεται ο καθένας!

Από περιέργεια να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό, δέχτηκα την πρόταση του καναλιού, να συμμετάσχω στη πρωινή εκπομπή.

Αυτοί που με ήξεραν καλά, μου έλεγαν τι θα κάνεις εσύ εκεί; Αυτοί που με ήξεραν έτσι κ έτσι, ήταν χαρούμενοι που μου δινόταν μια τέτοια ευκαιρία. Και τελικά για πολλούς, δεν την εκμεταλλεύτηκα σωστά. Απέτυχα; Μπορεί! Ίσως, θα πω εγώ! Στα δικά τους μάτια, σίγουρα. Αλλά και τι έγινε; Θα αφήσω τις γνώμες των άλλων, να επηρεάζουν τη δική μου ευτυχία; Οι προτάσεις μου για ταξιδιωτική εκπομπή άπατες. ‘Ίσως «αποτυχημένες», μπορεί να έλεγα εγώ. 

Έτσι, βάδισα σε άλλα μονοπάτια. Εξωτικά, μητροπολιτικά, ξάγρυπνα, αμαρτωλά. Μόνη μου με μια βαλίτσα. Ένιωθα την ανάγκη να σωπάσω τις φωνές. Ακολούθησα την διαίσθηση μου, μπήκα σε ένα αεροπλάνο και έφυγα. Ένιωθα ότι στη Νέα Υόρκη θα βρω όλες τις απαντήσεις που χρειάζομαι, μόνη μου. Σκέφτηκα, αφού δεν μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω μια εκπομπή που μου αρέσει, θα κάνω τη ζωή μου ταξιδιωτική εκπομπή και θα κάνω άλλη «δουλειά».

Επιβεβαιωνόταν η ιδέα της «αποτυχημένης» για πολλούς, όταν σε ταξίδια τους «στο μεγάλο μήλο», με πετύχαιναν σε κάποιο χίπστερ εστιατόριο που δούλευα ως σερβιτόρα. Πάνω στο «κάτι τους θυμίζει η φάτσα μου», μερικές φορές (ιδίως οι συντοπίτες μου) με θυμόντουσαν από την τηλεόραση και μετά παύση. Σιωπή. Όταν τους μιλούσα για τις εμπειρίες μου εδώ, την ενασχόληση μου με το χώρο του ντοκιμαντέρ, άλλαζε κάπως η φάτσα τους και εμένα μου έφευγαν «οι μύγες». Ξέρεις, ισχύει. Οποίος έχει τη μύγα μυγιάζετε.

Μετά από 10 χρόνια στη Νέα Υόρκη, την πόλη για την οποία με πιάνει καρδιοχτύπι στη θέα της όταν την χαζεύω από το παράθυρο του μετρό, στη γραμμή που ενώνει το Μπρούκλιν με το Μανχάτταν, σχεδόν κάθε μέρα χρησιμοποιώ αυτή τη γραμμή για να πάω από το σπίτι μου στην πόλη, κάθε φορά το καρδιοχτύπι είναι ίδιο. Και εγώ χαμογελώ από ευγνωμοσύνη και για τις επιτυχίες και για «αποτυχίες» και νιώθω σίγουρα τυχερή. Τι είμαι άραγε; Επιτυχημένη ή αποτυχημένη; Τι λες;

Υπάρχουν κάποια κλειδιά που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε το φόβο της αποτυχίας και να ανοίξουμε την πόρτα της επιτυχίας;

1. Να μπούμε στη θέση του παρατηρητή. Να παρατηρήσουμε. Τι συνέβη όταν «αποτύχαμε»; Τι σκεφτόμασταν; Ήμασταν ευτυχισμένοι; Τι μάθαμε μέσα από αυτήν την εμπειρία; Που μας οδήγησε; Τι ταμπέλες έχω βάλει στον εαυτό μου; Μήπως να τις αλλάξω; Και τι εννοώ με τον όρο «επιτυχία». Εγώ ο ίδιος.

2. Να αρχίσουμε να εστιάζουμε στις λύσεις και όχι στα προβλήματα. Αν μιλάω όλη την ημέρα για τα προβλήματα που έχω και για τα κακά που μου συμβαίνουν, τότε δύσκολα να βγω από αυτά! Συνεχώς θα προστίθενται. Ενώ, αν εστιάσω στις λύσεις και δεν φοβηθώ να δοκιμάσω νέους τρόπους, τότε θα εμφανίζονται συνεχώς νέες επιλογές, νέοι δρόμοι.

3. Και αν τελικά, στόχος μας είναι να ζούμε μια ελεύθερη και ευτυχισμένη ζωή, τότε βάσει του Επίκτητου, αρκεί να κατανοήσουμε μια μόνο αρχή. Κάποια πράγματα είναι στο χέρι μας και κάποια όχι. Ας εστιάσουμε λοιπόν σε αυτά που είναι στο χέρι μας.

Πως μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτά που είναι στο χέρι μας να κάνουμε;

3 πράγματα είναι αρκετά.

– Μην κρίνεις και Αγάπα τον εαυτό σου

Μη συγκρίνεις. Είσαι μοναδική -ός! Δεν υπάρχει άλλη-ος σαν εσένα! Εμπιστεύσου τον εαυτό σου.

– Μη συμπεραίνεις. Και αν δεν είναι έτσι και είναι αλλιώς; Παρέμεινε ανοιχτή-ός. Ένας από τους αγαπημένους μου δασκάλους, ο Μichael Singer, λέει, «Αν δεν ξέρουμε πως να παραμένουμε ανοιχτοί, απλά να μην κλείνουμε!» Και πως κλείνουμε; Όταν πιστεύουμε ότι κάτι είναι μόνο έτσι. Και αν δεν είναι έτσι; Και αν είναι καλύτερα;


Η Εύα Τσουρέκα είναι πιστοποιημένη NLP and Hypnosis Μaster Practitioner από το New York NLP Center, Theta Healer από το Thetahealing Institute of Knowledge και Metaphysical Anatomy Practitioner από το MAT Greece. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη από το 2010 όπου πραγματοποιεί εξατομικευμένες και ομαδικές συνεδρίες. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη όπου δραστηριοποιήθηκε στον επιχειρηματικό και τηλεοπτικό χώρο για 15 χρόνια. Είναι μαμά 2 κοριτσιών και παντρεμένη με τον εικαστικό Πανό Τσαγκάρη.

share post to:
Author