Retreat Ευεξίας: Ένας Τρόπος Διακοπών, Όλο και πιο Δημοφιλής

Από την Ιζαμπέλ Ραζή, Coach Υγείας.

Η ανάγκη για ανάπτυξη και βελτιστοποίηση του πνευματικού και σωματικού μας εαυτού μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Πολλές φορές όμως αν και αντιλαμβανόμαστε τα πολλαπλά οφέλη των καλών συνηθειών γύρω από την υγεία μας και την ευεξία μας, δυσκολευόμαστε να τις εντάξουμε με σταθερότητα και συνέπεια στην καθημερινότητα μας. Έτσι, καλές συνήθειες όπως ο σωστός ύπνος, η καθημερινή προσαρμοσμένη άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, ο συστηματικός διαλογισμός, η εξάσκηση του νου μας και η ενίσχυση συγκεκριμένων δεξιοτήτων ή ακόμα και η ωρίμανση της σκέψης μας γύρω από ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ζωής μας αποτελούν συχνά μεγάλη πρόκληση. Βάζουμε στόχους τους οποίους αδυνατούμε να πετύχουμε και η δυσχέρεια μας αυτή μας δημιουργεί μία χαμηλή εκτίμηση του εαυτού μας, η οποία καταλήγει πολλές φορές σε άγχος και στρες. Πράγματι, η καθημερινότητα μας είναι ήδη αρκετά φορτωμένη και μας φαίνεται βουνό να ενσωματώσουμε και άλλα «πρέπει» ακόμα και αν αυτά αφορούν τον ίδιο μας τον εαυτό!

Έτσι, λοιπόν η επιλογή του retreat σαν τόπος διακοπών φαντάζει ιδανικός για την περίπτωση που έχουμε αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε σοβαρά με τον εαυτό μας. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στις διακοπές μας μπορεί να συνδυαστεί με την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου στόχου που αφορά την πνευματική και σωματική μας υγεία ή το έναυσμα για να κάνουμε μία σημαντική αλλαγή στη ζωή μας. Με άλλα λόγια όταν περνάς τις διακοπές σου μακριά από τις καθημερινές σου υποχρεώσεις μπορείς επιτέλους να επικεντρωθείς στους προσωπικούς σου στόχους.

Για τους λόγους αυτούς, στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού παρατηρείται ήδη η τάση για το 2021 προς την επιλογή θεματικών διακοπών και για περισσότερες διακοπές ευεξίας μακριά από πόλεις και πολυσύχναστες περιοχές, πιο κοντά στη φύση με φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες. Μετά από εβδομάδες, μερικές φορές και μήνες σε κατ’ οίκο περιορισμό και κανονισμών που τον ακολουθούν, η λαχτάρα για διακοπές είναι μεγάλη και οι περισσότεροι ταξιδιώτες πιθανώς να θελήσουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με ξεχωριστές εμπειρίες που να ενσωματώνουν την έννοια της ευεξίας και την καλυτέρευση του εαυτού τους.

Ειδικότερα όμως ποια είναι τα οφέλη των retreat?

Μπαίνοντας στο κατάλληλο mindset, δίνετε στον εαυτό σας τον χρόνο αναστοχασμού, και, επανεκκίνησης.
Το retreat δεν είναι απλά ένας τόπος διακοπών αλλά μία ευκαιρία επανασύνδεσης με τον εαυτό σας. Μπορεί να αποτελέσει μέχρι και αφετηρία προς μία πραγματική μεταμόρφωση. Συχνά στις παραδοσιακές διακοπές είναι κάτι το οποίο δεν πετυχαίνουμε αφού τείνουμε, με την δικαιολογία της «χαλάρωσης», τελικά, να τρώμε παραπάνω, να κοιμόμαστε πιο άστατα, να θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους άλλους εκτός τον εαυτό μας, να μην αθλούμαστε και εν γένει να είμαστε εντελώς παθητικοί ή να αναπαράγουμε το ίδιο μοτίβο με αυτό της καθημερινής μας ζωής και να είμαστε πάλι «στον αγώνα» με αποτέλεσμα να επιστρέφουμε από τις διακοπές μας ακόμα πιο κουρασμένοι!

Εγγύτητα με τη φύση.
Τα πιο πολλά retreat βρίσκονται στην ύπαιθρο και τηρούν τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος. Η σύνδεση αυτή με την φύση διευκολύνει την πλήρη αποδέσμευση με αυτά που μας απασχολούν συνήθως στη ζωή μας και αποτελεί πηγή έμπνευσης και υποστηρικτικό περιβάλλον προς την δημιουργία «παύσης» προς ένα νέο ξεκίνημα με πολύ λιγότερο στρες.

Πρόσβαση σε εξειδικευμένους συμβούλους.
Τα πιο πολλά retreat αφορούν την γιόγκα και τον διαλογισμό όμως ακόμα και στην Ελλάδα υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα retreat τα οποία παρέχουν στους επισκέπτες τους εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομιλίες αλλά και θεματικά πολυεπίπεδα προγράμματα διαδραστικών workshops (δημιουργία μέσω της ζωγραφικής ή της φωτογραφίας, μεγαλώνω δεν γερνάω, υποστήριξη στην αλλαγή καριέρας, one to one coaching, group coaching κ.α.). Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε το retreat που σας αντιπροσωπεύει καλύτερα ανάλογα με τις βελτιώσεις που θέλετε να δείτε στη ζωή σας, τους προσωπικούς σας στόχους και αξίες και τις δραστηριότητες που σας εκφράζουν.

Τα προγράμματα retreat είναι συνήθως all-inclusive.
Όντας κουρασμένοι από όλο το χρόνο, από την καθημερινότητά σας και έχοντας όλη την ευθύνη του προγραμματισμού, αυτή η δυνατότητα που προσφέρεται μέσω των retreats φέρνει άμεση χαλάρωση και ξεγνοιασιά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.

Άμεση ενσωμάτωση σε μία ανοιχτή κοινότητα με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες με εσάς αναζητήσεις και δυνατότητα πραγματικής σύνδεσης και ανταλλαγής.
Στα retreat μπορείτε πολύ εύκολα να πάτε μόνοι αν δεν περνάτε τις διακοπές σας με οικογένεια ή φίλους, και, δεν θα νοιώσετε ποτέ μοναξιά. Αν επιλέξετε το σωστό retreat ευεξίας, θα υπάρχει μια ανοιχτή κοινότητα που θα περιμένει να σας δεχτεί και έτσι θα δημιουργήσετε νέες γνωριμίες, αν αυτό είναι κάτι που το επιθυμείτε βέβαια. Αν θέλετε να πάτε με παρέα ή με κάποιο μέλος της οικογένειας σας, είναι προφανώς και εκείνοι καλοδεχούμενοι! Μάλιστα πολλές φορές τα retreat προσφέρουν μειωμένες τιμές για ζευγάρια ή παρέες. Έτσι, θα είστε μεν με την παρέα σας, αλλά θα έχετε όσο χρόνο χρειάζεστε για μοναχική ενδοσκόπηση και πραγματική αυτοφροντίδα.


Η Ιζαμπέλ Ραζή είναι Coach Υγείας. Δημιουργεί συμμαχίες στο ταξίδι των πελατών της προς την ολοκλήρωση των στόχων τους στο τομέα της Υγείας τους με σκοπό μία Ισορροπημένη, Ευτυχισμένη & Ποιοτική Ζωή. Μοιράζεται με πάθος τη μέθοδο της, που βασίζεται στο τρίπτυχο Ισορροπία-Σύνδεση-Πράξη (Balance Connect Act) μέσω «one -to – one» συνεδριών, ομαδικών προγραμμάτων και «retreats» Ευεξίας. Έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί ως διεθνής Coach Υγείας από τον οργανισμό των ΗΠΑ, the Institute of Integrative Nutrition και τον Διεθνή οργανισμό IAHC. Ήταν αποτέλεσμα πραγματικής ανάγκης και αυθεντικής σύνδεσης με τον εαυτό της, έπειτα από αλλαγές καριέρας, Δικηγόρος σε πολυεθνικές εταιρείες και σύμβουλος ακινήτων. Ζει μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, με τον άντρα της και τα 3 παιδιά της.

Author