Πως θα Βρεις την Ολοκλήρωση Μέσω της Εργασίας σου

Από την Ομάδα του Positivelife.gr

• Ποιες είναι οι ατομικές σας αξίες;
• Ποιες ιδιότητες χαρακτήρα θέλετε να ενσαρκώσετε;
• Πώς θέλετε να συμπεριφέρεστε, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις;
• Ποιον θέλετε να βοηθήσετε;

Αφιερώστε 15 λεπτά για να γράψετε τις απαντήσεις σας και δημιουργήστε μια προσωπική αποστολή για τον εαυτό σας. Αυτή η δήλωση πρέπει να αντικατοπτρίζει τις αρχές, το όραμα και το σκοπό σας. Μια δήλωση αποστολής δε χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή μεγάλη, αλλά πρέπει να αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά που θέλετε να ενσωματώσετε σε όλους τους τομείς του εργασιακού σας περιβάλλοντος. Αφού ξεκαθαρίσετε τις προσωπικές σας προθέσεις, αναθεωρείστε και ξεκινήστε να αντιμετωπίζετε τον επαγγελματικό σας χώρο ως χώρο εξάσκησης.

«Η αποστολή μου στη ζωή δεν είναι απλώς να επιβιώσω, αλλά να ευδοκιμήσω και να το κάνω με πάθος, συμπόνια, χιούμορ και στυλ»- Μάγια Αγγέλου.

Αναπτύξτε την Ευγνωμοσύνη

Η ανθρώπινη τάση προς τον αρνητισμό μπορεί να έχει ρίζες επιβίωσης, αλλά ψυχολογικά είναι μια θανατική ποινή. Αυτό ισχύει έντονα στον εργασιακό χώρο, όπου η αρνητικότητα μπορεί να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά, καίγοντας τις συνδέσεις τόσο γρήγορα όσο καίει και την ικανοποίηση που μπορεί κανείς να αντλήσει. Αντί να προσηλώνεστε στις προκλήσεις του επαγγελματικού σας περιβάλλοντος, επεκτείνετε ενεργά την ευγνωμοσύνη για τις πτυχές που σας ανταμείβουν. Σας αρέσουν τα έργα, οι ώρες, οι άνθρωποι, η προβολή, ο μισθός, τα οφέλη, η ευελιξία ή η κουλτούρα; Δώστε προσοχή στα σημεία που αγαπάτε και μελετήστε τα πιο συχνά, βρίσκοντας που εφάπτονται στην εργασία σας.

Για να ενισχύσετε συστηματικά την ευγνωμοσύνη, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε μια τροποποίηση της άσκησης «Τρία καλά πράγματα» του Dr. Martin Seligman στο τέλος της εργάσιμης ημέρας σας. Αυτή η απατηλά απλή άσκηση έχει βρεθεί ότι επηρεάζει θετικά την ικανοποίηση από τη ζωή και μειώνει τα ποσοστά κατάθλιψης. Πριν κλείσετε την εργάσιμη ημέρα σας, γράψτε τρία πράγματα που πήγαν καλά και γιατί πήγαν καλά. Για παράδειγμα, «Μπορούσα να φάω μεσημεριανό έξω επειδή το γραφείο μου έχει μια όμορφη εξωτερική βεράντα» ή «Η γάτα μου καθόταν στην αγκαλιά μου καθώς δούλευα από το σπίτι επειδή η δουλειά μου είναι ευέλικτη και μπορώ να δουλέψω οπουδήποτε». Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να κάνετε αυτήν την άσκηση, απλώς σημειώστε τις απαντήσεις σας και κάντε το με συνέπεια.

Εστιάστε στη βοήθεια των άλλων

Η βοήθεια σε άλλους έχει βρεθεί ότι δημιουργεί περισσότερη ικανοποίηση από το να εστιάζει κανείς κυρίως στον εαυτό του. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να απορρίψετε τον υγιή ανταγωνισμό ή την πρόοδο, αλλά υποδηλώνει ότι το να δείχνετε γνήσιο ενδιαφέρον και φροντίδα για τους άλλους είναι καλό για εσάς καθώς και για αυτούς. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να ακούει, να εκτιμά και να σέβεται αυτούς με τους οποίους περνάτε τη μέρα σας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δείξετε φροντίδα για τους συναδέλφους σας. Προτείνετε μια μηνιαία θεματική ημέρα, εξασκηθείτε στο να τους ακούτε, θυμηθείτε γενέθλια, υποστηρίξτε την ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας, φροντίστε να είστε ευγενικοί, ενσωματώστε τελετουργικά ευεξίας, φέρτε σπιτικές λιχουδιές, χαμογελάστε, γελάστε και αναγνωρίστε τις επιτυχίες των άλλων. Καθώς μεταφέρετε την προσοχή σας από το να κάνετε τον εαυτό σας ικανοποιημένο στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο οι άλλοι μπορούν να είναι ευτυχισμένοι, θα βιώσετε μεγαλύτερη προσωπική ολοκλήρωση.

Βελτιώστε τις δεξιότητές σας

Ένα κρίσιμο μέρος της εργασιακής ικανοποίησης είναι η συνεχής διεύρυνση των δεξιοτήτων. Όταν σταματάμε να μαθαίνουμε, χάνουμε την ικανότητα να λύνουμε προβλήματα δημιουργικά, να παρέχουμε νέες λύσεις και να ασχολούμαστε πλήρως με τη δουλειά μας. Σε ποιους τομείς θα θέλατε να βελτιωθείτε; Ποια πράγματα σας ωθούν να βγείτε από το comfort zone σας; Θα ήταν πιο ωφέλιμο να μάθετε δεξιότητες που σχετίζονται άμεσα με τη δουλειά σας ή soft skills που σας βοηθούν να σχετιστείτε αποτελεσματικά με τους άλλους; Μόλις καθορίσετε τομείς πιθανής ανάπτυξης, δημιουργήστε ένα σχέδιο για να καλλιεργήσετε νέες δεξιότητες. Εγγραφείτε σε ένα μάθημα, ακούστε ένα σχετικό podcast, διαβάστε ένα βιβλίο ή παρακολουθήστε ένα βίντεο YouTube για να ξεκινήσετε τη μάθηση.

Η δουλειά σας είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συνεισφορά σε μια εταιρεία. Είναι ένα μεγάλο μέρος της προσωπικής σας εξέλιξης. Ακόμα κι αν η τρέχουσα δουλειά σας δεν είναι ιδανική, μπορείτε να βρείτε μεγαλύτερη ικανοποίηση σε αυτήν, αρκεί να το επιδιώξετε. Καθώς εφαρμόζετε προσωπικές αξίες, εστιάζετε σκόπιμα σε θετικά, υπηρετείτε τους άλλους καθώς και τον εαυτό σας και καλλιεργείτε νέες δεξιότητες, θα βρίσκετε αυθόρμητα περισσότερο νόημα και πληρότητα σε κάθε μέρα. Και η πληρότητα μέσα στην εργασία είναι ένα βήμα που σας φέρνει πιο κοντά στην προσωπική σας ευτυχία.

Author