Πως τα Κατοικίδια Αλλάζουν τη Ζωή σου

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

O Μ. Λουντέμης έχει πει: ‘’Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα’’. Και σίγουρα είχε τους λόγους του.

Τα κατοικίδια είναι μοναδική συντροφιά, παρηγοριά και ευτυχία για τον άνθρωπο. Όποιος συμβιώνει με κάποιο, νιώθει τη ζεστασιά που του προσφέρει. Πέραν των πατροπαράδοτων σκυλιών και γατιών που συνήθιζε να έχει ο κόσμος στο σπίτι του, βλέπουμε, πλέον, ότι κάθε είδος ζώου μπορεί να βρει τη θέση του σε ένα σπίτι. Στην τελική, τι χρειάζεται; Φροντίδα, προσοχή και αγάπη. Ότι χρειάζεσαι κι εσύ από αυτό. Και το να έχεις ένα κατοικίδιο μπορεί να σου προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα νόμιζες. 

Σύμφωνα με πρόσφατη ερευνητική μελέτη του NCHR (National Center for Health Research) για τα οφέλη των κατοικίδιων στην ανθρώπινη υγεία, οι άνθρωποι που έχουν ένα κατοικίδιο έχουν πιο υγιείς καρδιές, μένουν άρρωστοι στο σπίτι λιγότερο συχνά, κάνουν λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό, ασκούνται περισσότερο και είναι λιγότερο καταθλιπτικοί. Τα κατοικίδια μπορεί, επίσης, να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αλλεργίες, το άσθμα, την κοινωνική υποστήριξη και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους. 

Αρχικά, υπάρχει το ζήτημα της συντροφικότητας που είναι πολύ σημαντικό. Ο άνθρωπος μπορεί να είναι ένα ‘’έλλογο ζώο’’ αλλά δεν παύει να είναι ζώο αγέλης. Τη μοναξιά όχι μόνο την απωθεί αλλά και τη φοβάται. Η συντροφιά ενός κατοικίδιου μέσα στο σπίτι μπορεί να σου ‘’γεμίσει’’ τη ζωή και αδιαμφισβήτητα θα σου την ομορφύνει. Και είναι μια συντροφιά που είναι πάντα εκεί για σένα και πάντα χαίρεται όταν είναι μαζί σου. 

Γενικότερα, η επαφή με τα ζώα είναι αγχολυτική για τον άνθρωπο. Λίγα μόνο λεπτά με αγαπημένο μας ζώο αρκούν για να αισθανθούμε λιγότερο στρες και μικρότερη στεναχώρια. Αυτό δεν είναι απλά μια θεωρία αλλά μπορεί να εξηγηθεί και επιστημονικά. Η αλλαγή στη διάθεση είναι κάτι που εξηγείται και βιοχημικά: η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μειώνεται και η παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, αυξάνει όταν ερχόμαστε σε επαφή με τα κατοικίδιά μας. Όσο το φροντίζουμε εμείς, άλλο τόσο μας φροντίζει και αυτό ψυχολογικά. Όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πλάσμα στο ίδιο μας το σπίτι που έχει ανάγκη τη φροντίδα και την αγάπη, αυτό από μόνο του δε μας αφήνει να πέσουμε ψυχολογικά. 

Ακόμη, η όλη διαδικασία της φροντίδας μας βάζει κι εμάς τους ίδιους σε ένα πρόγραμμα. Η βόλτα, το τάισμα και το παιχνίδι βοηθάνε κι εμάς τους ίδιους να οργανώνουμε την ημέρα μας και να βρίσκουμε κίνητρο και ενέργεια να υλοποιήσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα. 

Η σημασία που έχουν τα κατοικίδια στην ψυχοσύνθεσή μας, πάντως, είναι αδιανόητη. Ο σκύλος, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, μπορεί να μεταβάλει όλη την ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου που πάσχει από κάποιου είδους ψυχικής παθήσεως, όπως μελαγχολία ή κατάθλιψη, και να αποτελέσει πηγή ευεξίας. Αλλά και η διαδικασία της βόλτας και του παιχνιδιού, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα, παρέχουν άσκηση στον άνθρωπο και άρα μια πιο υγιή καθημερινότητα. Μπορεί στην καθημερινότητά μας, είτε λόγω ηλικίας είτε απασχόλησης, να έχουμε απωθήσει το παιχνίδι από τη ζωή μας και να το έχουμε αφήσει θαμμένο στην παιδική μας ηλικία. Το κατοικίδιο μας, όμως, το έχει ανάγκη και μαζί του το έχουμε ανάγκη κι εμείς οι ίδιοι. Έτσι, μας προσφέρεται η ευκαιρία να ξεθάψουμε το παιδί από μέσα μας και μαζί με τον αγαπημένο μας τετράποδο ή και δίποδο φίλο να παίζουμε κάθε μέρα. Αλλά και όλα τα ζώα, προσφέρουν στον άνθρωπο μια ηρεμία στην ψυχή που δε μπορεί να βρει παρόμοια με άλλο τρόπο. 

Μπορεί καμιά φορά να μας φαίνεται περίεργο πώς γίνεται οι άνθρωποι να δενόμαστε τόσο πολύ με τα ζώα και να προτιμάμε τη δική τους συντροφιά από αυτή των ομοιών μας. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο σ’ αυτό. Όπως κι αυτά, έτσι κι εμείς, έχουμε ανάγκη από αγάπη. Και αφού μπορεί ο ένας να τη δώσει στον άλλο και μάλιστα χωρίς όρους, γιατί να το ψάχνουμε παραπάνω; 

Μέχρι να αγαπήσει ένα ζώο, ένα κομμάτι της ψυχής ενός ανθρώπου παραμένει κοιμισμένο. – Ανατόλ Φρανς

Author