Πως να Ξαναφτιάξω τη Ζωή μου μετά τα 45-50

Από την Έστα Ράζου, Life & NLP Coach, Author.

Σ’ ακούω να μου λες ότι φοβάσαι, ότι πέρασαν τα χρόνια. Ότι είναι αδύνατο να προσπαθήσεις ξανά, να φτιάξεις την ζωή σου. Ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς. Ότι όσο κι αν προσπάθησες, απέτυχες. Ότι, ότι, ότι… Κι εγώ έρχομαι να σου απαντήσω ότι πολύ απλά κάνεις ένα πολύ μεγάλο λάθος. Ένα λάθος που μπορεί να σου κοστίσει την ευτυχία, την αγάπη, την ολοκλήρωση, την συντροφικότητα, και τελικά την ίδια σου τη ζωή.

Ας μιλήσουμε λοιπόν με αλήθειες. Η ηλικία των 45 ή των 50, είναι η πλέον κατάλληλη για οτιδήποτε βάλεις στο μυαλό σου! Ξέρεις γιατί; Επειδή τώρα έχεις τη σοφία, έχεις την εμπειρία, έχεις δουλέψει με εσένα, και τώρα ξέρεις. Έτσι απλά.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάποιος θέλει να ξεκινήσει από την αρχή σε αυτή την ηλικία, κι άλλοι τόσοι που κάποιος δυσκολεύεται.

Αυτό το άρθρο σκοπό έχει να σου υπενθυμίσει ότι από τη στιγμή που συνεχίζεις να αναπνέεις, σημαίνει και ότι έχεις δικαίωμα στην ζωή! Όχι σε μια οποιαδήποτε ζωή, αλλά επιτέλους!, στην ζωή που εσύ θέλεις, που μπορείς να ελέγξεις αλλά και που μπορείς να καθορίσεις!

Έλα λοιπόν μαζί μου να χαράξουμε το μονοπάτι που θα σε οδηγήσει εκεί που πραγματικά θέλεις. Χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος!

1. Είναι σημαντικό να ξέρεις ποιος είσαι.

Πως λειτουργείς με εσένα και με τους ανθρώπους γύρω σου. Υπάρχει κάποια συμπεριφορά που σου έχει φέρει προβλήματα στο παρελθόν και καλό θα ήταν να την δουλέψεις; Υπάρχει κάποιο μοτίβο που θα πρέπει να απαλλαγείς από αυτό; Ποια είναι αυτά τα στοιχεία του εαυτού σου που πράγματι βοηθούσαν τις σχέσεις σου; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα τα δικά σου, που χαρακτηρίζεις ως δυνατά; Την στιγμή που θα απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, θα έχεις χαρτογραφήσει και τη νέα περιοχή πάνω στην οποία θα χτίσεις μια νέα σχέση, ή ακόμη καλύτερα μια νέα ζωή!

2. Προσδιόρισε κάποιους στόχους.

Για παράδειγμα μπορεί να θέλεις να χάσεις περιττό βάρος, ή να ξεκινήσεις περπάτημα ή άσκηση. Ίσως να θέλεις να βρεις μια δραστηριότητα για να αφιερώνεις χρόνο σε εσένα ή ακόμη να στοχεύεις σε μια αγορά. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι θέλεις να καταφέρεις, μόνο έτσι θα κινείσαι προς αυτό! Σ’ αυτή τη φάση χρειάζεσαι μόνο χαρτί και μολύβι. Σημείωσε τα πάντα!

3. Ρίσκαρε! Κάνε νέα πράγματα για να δεις τι σου αρέσει και τι όχι.

Ήρθε η στιγμή να σε ανακαλύψεις.  Σε καταλαβαίνω όταν μου λες ότι δεν νιώθεις άνετα με το να βγεις μόνη σου για ένα καφέ ή ποτό. Είναι οκ! Πρέπει όμως να ρισκάρεις. Στην αρχή πάρε μαζί σου ένα βιβλίο ή το κινητό σου. Δες γύρω σου. Απόλαυσε τον ήλιο. Ακόμη και βράδυ σε ένα εστιατόριο με ένα ποτήρι κρασί μπορείς να απολαύσεις την μουσική. Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Όπως επίσης ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις. Κανόνισε ίσως, με μια παρέα που αισθάνεσαι οικεία. Βγες, ταξίδεψε, μοιράσου! Οι ζωές μας δεν φτιάχνονται μόνες τους, ήμαστε εμείς εκείνοι που θα προσπαθήσουμε να τις δημιουργήσουμε! Σημαντικό βήμα για να κατακτήσεις την ζωή που θέλεις είναι να προσπαθήσεις, είναι να βγεις από αυτό που αποκαλούμε ζώνη ασφαλείας! Και είναι οκ να το κάνεις!

4. Εάν δεν έρθει αμέσως μην απογοητευτείς.

Οτιδήποτε θελήσουμε να καταφέρουμε στη ζωή μας έχει δρόμο και απαιτεί μια διαδικασία. Επειδή κάτι δεν γίνεται αμέσως, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει τον κόπο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε, δεν σημαίνει ότι δεν ήμαστε αρκετά καλοί ή αρκετά ικανοί. Μπορεί, απλώς, να σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνουμε κάτι ακόμη,  όπως για παράδειγμα να αλλάξουμε στρατηγική και πλάνο δράσης ή ακόμη να δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο σε εμάς. Και είναι οκ!

Να είσαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι το να κάνεις μια επανεκκίνηση στα 45 με 50, είναι δύσκολο, μπορεί και κουραστικό, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Είναι η ευκαιρία σου να κάνεις επιτέλους, κάτι για εσένα, με τον τρόπο που θες. Και να είσαι σίγουρος, την στιγμή που θα τα καταφέρεις αυτό που θα νιώσεις θα είναι ανεκτίμητο!

Να μερικά ακόμη υπέροχα που μπορείς να κάνεις στα 45-50 σου!

– Να βρεις τον σκοπό σου. Το νόημά σου.
– Να εκπαιδευτείς σε νέες ικανότητες για οποιονδήποτε τομέα σε ενδιαφέρει!
– Να βάζεις πιο εύκολα όρια!
– Να λες όχι και να είναι οκ!
– Να κάνεις παρέα με τα άτομα που θέλεις εσύ ή ακόμη, και να γνωρίσεις καινούργια.
– Να κρατήσεις στη ζωή σου μόνο τους ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις καλά.
– Να αποτάξεις κάθε τι τοξικό.
– Να επιλέξεις για οτιδήποτε σε ενδιαφέρει.
– Να ζήσεις μια πιο γεμάτη και ολοκληρωμένη ζωή! Και τελικά,
– Μπορείς να έχεις τον έλεγχο!

Και όπως έλεγε και ο Ντελακρουά, χρειάζεται μεγάλη γενναιότητα για να τολμάς να είσαι ο εαυτός σου. Και το ερώτημα που θέλω να σου θέσω είναι: Εσύ, τολμάς;

Author