Πώς να Βρεις τον Εαυτό σου

Από τον Κωνσταντίνο Χαραντινιώτη, Well-being Coach – Δάσκαλο Mindfulness & Yoga.

Υπάρχουν φορές, που γεννιέται μέσα μας η ανάγκη να βρούμε τον Eαυτό μας. Το έχεις νιώσει ποτέ; Τον Εαυτό σου βέβαια δε γίνεται να τον χάσεις στην κυριολεξία! Γίνεται όμως να απομακρυνθείς από την αίσθηση εαυτού που σου αρέσει να βιώνεις και να εκφράζεις.

Κάθε φορά που ξαναβρίσκεις τον Εαυτό σου, η αίσθηση μοιάζει με επιστροφή σε μία καλή βάση. Αποκτάς κατά κάποιο τρόπο την αίσθηση ότι ξαναγύρισες σε εκείνο το σημείο απ΄ όπου μπορείς να δεις τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, μπορείς να στηριχθείς στις δυνάμεις σου και να προχωρήσεις καλά την πορεία σου. Είναι μία διαφωτιστική διαδικασία που είναι χρήσιμο σε όλους μας, να την κάνουμε από καιρό σε καιρό.

Στο άρθρο αυτό θα μοιραστώ έναν τρόπο που θα σε βοηθήσει να ξαναβρίσκεις τον εαυτό σου, οποτεδήποτε το θελήσεις και όσες φορές το χρειαστείς.

Είναι ένας τρόπος πρακτικός και διαχρονικός.

Αναφέρομαι στη Σιωπή ως πρακτική.

Όπως θα ανακαλύψεις στη συνέχεια, η πρακτική της σιωπής είναι κάτι περισσότερο και πολύ πιο ουσιαστικό από το να μη μιλάς. Είναι η ηρεμία από κάθε πνευματική δραστηριότητα. Αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να παρατηρήσεις και να κατανοήσεις τη λειτουργία και τα παράγωγα του μυαλού σου. Είναι ένας τρόπος για να επανακτήσεις πνευματική διαύγεια, ώστε να έρθεις σε επαφή με τα θέλω σου και να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο που λειτουργείς μέσα στην καθημερινότητά σου.

Στο άρθρο αυτό θα μάθεις τι είναι η πρακτική της σιωπής, με ποιον τρόπο θα σε βοηθήσει, και πώς ένας σύγχρονος άνθρωπος όπως εσύ, μπορεί να την εφαρμόσει στην πράξη για να βρίσκει τον Εαυτό του.

Mauna: Όταν η Σιωπή αποκαλύπτει

Φαντάσου ότι έρχεται ένας γνωστός σου και σου δείχνει μία φωτογραφία λέγοντάς σου «παρατήρησέ την καλά». Θυμήσου τι κάνεις σε μία τέτοια περίπτωση. Συνήθως, όταν επιθυμούμε να δούμε κάτι καλύτερα… σιωπούμε! Ενστικτωδώς γνωρίζουμε ότι η σιωπή μας βοηθά να συγκεντρωθούμε, να γίνουμε πιο παρατηρητικοί και να κατανοήσουμε καλύτερα το αντικείμενο της παρατήρησής μας.

Όταν ο νους γίνεται το αντικείμενο της παρατήρησής σου, η συνειδητή σιωπή επιτρέπει σε κάτι ανώτερο να φανερωθεί. Δημιουργείται χώρος για τις ανώτερες, τις καλύτερες ιδέες σου και συμπεριφορές σου.

Η συνειδητή σιωπή ως πρακτική στην ορολογία της yoga ονομάζεται mauna. Mauna σημαίνει να μένεις σιωπηλός με σκοπό να γίνεις ο παρατηρητής της δραστηριότητας του νου σου. Να παρατηρείς πώς η σκέψη πυροδοτεί συναισθήματα και συμπεριφορές, χωρίς να εμπλέκεσαι σε αυτό που συμβαίνει. Να μην προσπαθείς δηλαδή ούτε να το αλλάξεις, ούτε να το ενθαρρύνεις. Απλά να το παρατηρείς. Τότε, θα συμβεί το εξής καταπληκτικό! Θα αντιληφθείς τα διαφορετικά επίπεδα της νοητικής σου δραστηριότητας!

Η νοητική δραστηριότητα λειτουργεί σε διαφορετικά επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο υπάρχουν οι εγκεφαλικές λειτουργίες του πρώτου επιπέδου πχ. τα ένστικτα. Στη συνέχεια, το μυαλό που είναι ικανό για πιο σύνθετες σκέψεις και λειτουργίες. Ακολουθεί ο φωτισμένος νους. Πάνω απ’ όλα έρχεται η συνείδηση που είναι το ανώτερο επίπεδο. Στη φιλοσοφία της yoga τα επίπεδα αυτά ονομάζονται σε αυτή τη σειρά ahamkara, manas, bhuddi και chitta.

Η mauna ως πρακτική δίνει χώρο στο φωτισμένο νου να παρατηρήσει το μυαλό, και όταν συμβαίνει αυτό, το μυαλό αρχίζει να αλλάζει σε κάποιο βαθμό τη δραστηριότητά του. Αν μάλιστα εκείνη τη στιγμή υπάρχει μία σκέψη που επιμένει και προκαλεί βάρος σε ένα βαθμό, όταν θα αρχίσεις να την παρατηρείς με ακεραιότητα και αποστασιοποίηση, αυτή θα καταλαγιάσει. Θα γίνει διαχειρίσιμη και θα εξαφανιστεί. Έτσι επέρχεται η διαύγεια που χρειάζεσαι για να ξαναβρείς τον Εαυτό σου.

Πώς θα δημιουργήσεις φιλικό περιβάλλον για Σιωπή

Παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σου κάποιες οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις πρακτική σιωπής. Υπάρχει τρόπος ακόμα, κι αν τη δεδομένη στιγμή δε σου είναι εύκολο να φύγεις για ένα retreat Σιωπής με κάποιο δάσκαλο.

Πρώτα όμως είναι σημαντικό να γνωρίζεις μία πρόκληση που θα συναντήσεις και πώς θα τη ξεπεράσεις. Η πρόκληση προκύπτει επειδή έχουμε μάθει να ζούμε με έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα. Έτσι, η απόπειρα για συνειδητή σιωπή, ιδίως στην αρχή, συνήθως θα προκαλέσει κάποια αντίδραση του νου.

Σκέψου πόσες σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου μέσα σε ένα 24ωρο. Μπορείς να φανταστείς το «θόρυβο» που δημιουργούν; Έχοντας συνηθίσει να λειτουργούμε με «νοητικό θόρυβο» και περισπασμούς, είναι λογικό να δυσκολευόμαστε να μείνουμε πραγματικά μόνοι μας, με τον εαυτό μας, μέσα σε μία δεδομένη στιγμή. Τι εννοώ πραγματικά μόνοι μας; Ακόμα και η ονειροπόληση, ο στοχασμός, η φαντασία κτλ είναι μία ευκαιρία στο μυαλό να ξεφύγει από την αμηχανία της σιωπής. Στη σιωπή απλά παρατηρείς τι αναδύεται…

Σου προτείνω λοιπόν, όταν καθίσεις με σκοπό τη συνειδητή σιωπή, να χρησιμοποιήσεις τον παραλληρισμό σκέψεις=θόρυβος. Θα σε βοηθήσει να παραμείνεις παρατηρητής των σκέψεων που εμφανίζονται χωρίς να εμπλέκεσαι και να δημιουργείς περισσότερες. Όσο περισσότερο θα παραμένεις σταθερά αποστασιωποιημένος στις προσπάθειες του μυαλού να «γεμίσει το κενό», τόσο το μυαλό θα αρχίσει να αντιδρά όλο και λιγότερο. Γιατί οποτεδήποτε δε μπορεί να αλλάξει μία κατάσταση, αρχίζει να προσαρμόζεται σε αυτήν.

Τώρα που είσαι προετοιμασμένος για να ξεπεράσεις αυτή την πρόκληση, διάβασε κάποιους απλούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις φιλικό περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό) για πρακτική Σιωπής.

1. Όρισε συγκεκριμένο χρόνο. Ξεκίνησε με 20 λεπτά, και με τον καιρό μπορείς να τα αυξήσεις. Προγραμμάτισέ από νωρίς την ημέρα και την ώρα που σε βολεύει. Αρκετούς ανθρώπους τους βολεύει η Κυριακή ή αρκετά νωρίς το πρωί κάποια καθημερινή ημέρα.

2. Καθάρισε το οπτικό σου πεδίο από περισπασμούς. Φρόντισε σίγουρα να είσαι μακριά από οποιουδήποτε είδους οθόνη, βιβλία ή περιοδικά. Μία καλή ιδέα είναι να κοιτάς σταθερά σε ένα σημείο έξω από το παράθυρο ή στο μπαλκόνι σου.

3. Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις μουσική ή κάποιου είδους ήχο. Κλείσε ειδοποιήσεις στο κινητό και στον υπολογιστή. Επέτρεψε να υπάρχουν μόνο οι φυσικοί ήχοι του περιβάλλοντός σου. Βρες ένα ήσυχο μέρος, ωστόσο δεν πειράζει αν κάποια στιγμή ακουστεί ένα αυτοκίνητο ή ένα κινητό ενός περαστικού. Παράμεινε παρατηρητής.

4. Πριν ξεκινήσεις, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι ο στόχος είναι να κάνεις διάλειμμα από τη σκέψη, τη φαντασία, το στοχασμό.

5. Χρησιμοποίησε την παρατήρηση της φυσικής σου αναπνοής ως «άγκυρα» για να μην παρασυρθείς από κάποια σκέψη.

6. Μπορείς να συνδυάσεις την πρακτική της σιωπής με κίνηση. Οποτεδήποτε έχεις πρόσβαση σε ένα ήσυχο μέρος, χωρίς πολλούς περισπασμούς, κάνε έναν περίπατο κάνοντας παράλληλα πρακτική σιωπής.

Η διαύγεια και η νοητική τάξη που θα αισθανθείς, θα σε φέρει σε σύνδεση με την εσωτερική σου αλήθεια. Με το ποιος θες να είσαι και πώς θες να εκφράζεις στον εαυτό σου. Μετά την πρακτική, θα μπορέσεις ευκολότερα να «κοσκινίσεις» τις σκέψεις σου και τις επιλογές σου, για να κρατήσεις αυτές που σου προσφέρουν μία ωραία αίσθηση εαυτού.

Στην πράξη

Εύχομαι αυτό το άρθρο να σε παρακινήσει να αναλαμβάνεις δράση κάθε φορά που μπορεί να αισθανθείς την ανάγκη να βρεις τον Εαυτό σου. Μπορεί να σου συμβεί σε στιγμή πίεσης ή φόρτου εργασίας. Θυμήσου όσα διάβασες και μην επιτρέψεις να διαιωνιστεί η κατάσταση που σε απομακρύνει από την αίσθηση εαυτού που σου αρέσει να βιώνεις και να εκφράζεις.

Χρησιμοποίησε την πρακτική της συνειδητής σιωπής ως το εργαλείο, που θα σε βοηθά να επανανακαλύπτεις «ποιος είσαι». Έτσι θα καταφέρνεις να επιστρέφεις σε μία καλή βάση και από εκεί να προχωράς καλά και να εξελίσσεσαι όμορφα.

Η επιστροφή στον Εαυτό θα σε βοηθήσει επίσης να έρχεσαι σε σύνδεση με το πώς αλλάζεις. Συνεχώς αλλάζεις. Πιστεύεις ότι είσαι ο ίδιος άνθρωπος που ήσουν πριν από μία εβδομάδα; Πριν από ένα χρόνο; Πριν από 5 χρόνια; Σίγουρα όχι! Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που καθιστά χρήσιμο και αναγκαίο να δίνεις χώρο στη σιωπή, για να βρίσκεις αυτό που είσαι, αυτό που θέλεις και αυτό που χρειάζεσαι σε μία δεδομένη στιγμή.


Ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης είναι Well-being Mentor, Ayurvedic Life-Style Consultant, NLP Master Coach, και διεθνώς αναγνωρισμένος Δάσκαλος Mindfulness, διαλογισμού και Γιόγκα. Προσφέρει ατομικές συνεδρίες και εξειδικευμένα προγράμματα Well- being Coaching & σεμινάρια με θέμα το Mindfulness. Επίσης προσφέρει προγράμματα επικοινωνιακών δεξιοτήτων και εργασιακού well-being σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Την εμπειρία και τις γνώσεις του τις μοιράζεται μέσω podcast, αρθρογραφίας και βίντεο στο κανάλι του στο YouTube.

Author