Πώς Να Αποκτήσεις Νοοτροπία Αφθονίας Στη Ζωή Σου

Από το Θοδωρή Αραμπατζή, Business & MLM Coach.

Πώς μπορείς να έχεις νοοτροπία αφθονίας; Δες πώς οι σκέψεις σου σε κρατάνε πίσω και πώς μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου, αλλάζοντας τις σκέψεις σου.

Το ήξερες ότι 95% των ανθρώπων αποτυγχάνουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους επειδή σαμποτάρουν οι ίδιοι τον εαυτό τους με επικίνδυνες, αντιπαραγωγικές και αρνητικές σκέψεις;

Το να κάνεις θετικές σκέψεις είναι το πρώτο βήμα προς το να έχεις θετικά αποτελέσματα.

Η Νοοτροπία αφθονίας (ή αλλιώς abundance mindset) είναι ένας τρόπος σκέψης που σου επιτρέπει να βλέπεις παντού γύρω σου λύσεις και ευκαιρίες.

Το αντίθετο της νοοτροπίας της αφθονίας είναι η νοοτροπία της έλλειψης. Ένας λιγότερο παραγωγικός τρόπος σκέψης που σε ωθεί να σκέφτεσαι απαισιόδοξα, να έχεις αμφιβολίες, να εστιάζεις στα προβλήματα και στο τι δεν έχεις.

Ενώ με τη νοοτροπία της αφθονίας σκέφτεσαι τι έχεις και τι μπορείς να κάνεις με αυτά που έχεις, με τη νοοτροπία της έλλειψης σκέφτεσαι τι δεν έχεις και τι δεν μπορείς να κάνεις επειδή δεν έχεις αυτά που δεν έχεις.

Ένα παράδειγμα για τις δύο νοοτροπίες

Για να κατανοήσεις λίγο καλύτερα τις δύο διαφορετικές νοοτροπίες θα σου δώσω ένα παράδειγμα από τη δική σου ζωή.

Θυμήσου μία στιγμή της ζωής σου που συνέβη ένα αρνητικό γεγονός – ένα γεγονός που επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία σου. Είναι πολύ πιθανό ότι αυτό το γεγονός σε έκανε να εστιάσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζες στη ζωή σου, ακόμη και αν πολλά από αυτά τα προβλήματα δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αρνητικό γεγονός. Εκείνη τη στιγμή βρισκόσουν σε νοοτροπία έλλειψης.

Θυμήσου τώρα μία στιγμή χαράς για κάτι εξαιρετικό που συνέβη στη ζωή σου. Ξαφνικά όλα έμοιαζαν πολύ πιο όμορφα στη ζωή σου. Και πολλά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζες σε άλλους τομείς της ζωής σου άρχισαν να μοιάζουν πολύ πιο απλά στην επίλυσή τους από ό,τι πριν. Αυτή ήταν μία στιγμή που βρισκόσουν σε νοοτροπία αφθονίας.

Γιατί είναι καθοριστική η νοοτροπία αφθονίας για τη ζωή σου;

Οι άνθρωποι παίρνουμε αποφάσεις οι οποίες βασίζονται σε έναν υπολογισμό δεδομένων. Όταν βρισκόμαστε σε νοοτροπία αφθονίας έχουμε στο μυαλό μας θετικά δεδομένα που μας ενθαρρύνουν.

Για παράδειγμα έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ότι μπορούμε να πετύχουμε ένα μεγάλο στόχο. Η αυτοπεποίθηση αυτή, συνυπολογίζεται ως δεδομένο από τον εγκέφαλό μας και μας οδηγεί σε πολύ πιο τολμηρές αποφάσεις. Αυτές οι τολμηρές αποφάσεις είναι ικανές να οδηγήσουν σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Και τελικά αυτά τα αποτελέσματα καθορίζουν την ίδια την ποιότητα της ζωής μας. Συνεπώς η νοοτροπία αφθονίας έχει άμεσο αντίκτυπο στην πραγματικότητα την οποία βιώνουμε.

Πώς μπορείς να αποκτήσεις νοοτροπία αφθονίας;

Βήμα 1ο: Αποτοξίνωση από οτιδήποτε σε στενοχωρεί.

Φρόντισε να απομακρύνεις από το περιβάλλον σου για κάποιες μέρες οτιδήποτε σε ωθεί να έχεις νοοτροπία έλλειψης. Χρειάζεται να αποτοξινωθείς από οτιδήποτε σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα.

Τέτοιες αρνητικές πηγές μπορεί να είναι: φίλοι και συγγενείς που μιλούν αρνητικά, τηλεόραση και μέσα μαζικής ενημέρωσης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σε κάνουν να σκέφτεσαι μειονεκτικά για τον εαυτό σου. Επίσης πηγές αρνητισμού μπορεί να αποτελούν το ακατάστατο περιβάλλον, ακόμη και η διατροφή σου. Αν γύρω σου βλέπεις πράγματα πεταμένα από εδώ και από εκεί, αυτό σου δημιουργεί σύγχυση και άγχος. Αν καταναλώνεις συνεχώς τροφές που επιβαρύνουν τον οργανισμό σου, αυτό κάνει ακόμη και τον εγκέφαλό σου πιο δυσλειτουργικό.

Δε λέω να τα βγάλεις τελείως από τη ζωή σου από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά μπορείς να κάνεις αποτοξίνωση απομακρύνοντας για κάποιες μέρες αυτές τις αρνητικές πηγές.

Τώρα μπορεί να αναρωτηθείς: «Ωραία, Θοδωρή, και τι θα κάνω μέσα στον χρόνο που θα έχω ελευθερώσει από αυτές τις αντιπαραγωγικές εργασίες;».

Αυτή η ερώτηση με βοηθάει να σε πάω στο δεύτερο βήμα.

Βήμα 2ο: Φέρε στην καθημερινότητά σου πηγές έμπνευσης.

Αφού απομακρύνουμε από την καθημερινότητά μας τα “σκουπίδια” (δεν λέω ότι οι άνθρωποί σου είναι σκουπίδια – εννοώ τις αρνητικές επιρροές), χρειάζεται να φέρουμε κοντά μας πηγές έμπνευσης για να δημιουργήσουμε μία θετική ορμή.

Τέτοιες πηγές είναι συνήθως πράγματα που γεμίζουν το μυαλό μας με θετικές πληροφορίες: βιβλία προσωπικής ανάπτυξης και θετικής σκέψης, συζητήσεις με θετικούς ανθρώπους, ομιλίες και σεμινάρια που μιλούν για ανάπτυξη και βελτίωση. Ακόμα και το να δεις μία ευχάριστη ταινία ή σειρά, θα μπορούσε να δημιουργήσει μία θετική νοοτροπία στο μυαλό σου.

Βάλε στον προσωπικό σου χώρο αντικείμενα που θα σε εμπνεύσουν, όπως έναν πίνακα ή φωτογραφίες αγαπημένων σου ανθρώπων από δραστηριότητες ή ταξίδια που είχες πάει. Κάποιο κάδρο με ένα μήνυμα που ίσως σε εμπνέει.

Βάλε στη διατροφή σου τροφές που θα γεμίσουν τον οργανισμό σου με ποικιλία θρεπτικών στοιχείων. Βάλε άσκηση, διαλογισμό ή γιόγκα ή κάποιο χόμπι.

Όταν αρχίσεις να εφαρμόζεις αυτά τα δύο βήματα – το να αποτοξινωθείς από τα αρνητικά και το να φέρεις στην καθημερινότητά σου πηγές έμπνευσης, θα δεις ότι η ψυχολογία σου θα αρχίσει να απογειώνεται. Θα νιώθεις ότι μπορείς να καταφέρεις όσα πραγματικά ονειρεύεσαι.

Βήμα 3ο: Φτιάξε ένα πλάνο καθημερινής δράσης και συμπεριφοράς.

Χρειάζεσαι ένα πλάνο, το οποίο δε θα σαμποτάρει τη νοοτροπία αφθονίας που καλλιέργησες με τα δύο πρώτα βήματα.

Και ας δούμε ένα παράδειγμα: σίγουρα μέσα στο καθημερινό σου πρόγραμμα υπάρχουν οι κοινωνικές συναναστροφές. Θα χρειαστεί να βρεθείς με φίλους και συγγενείς. Αν συνεχίσεις να καλύπτεις τις βασικές σου συναισθηματικές ανάγκες μέσα από ανθρώπους που βρίσκονται σε νοοτροπία έλλειψης, τότε στην πραγματικότητα σαμποτάρεις τη νοοτροπία αφθονίας που μόλις έχτισες. Και αυτό γιατί; Γιατί οι συζητήσεις και οι δραστηριότητες με ανθρώπους που βρίσκονται σε νοοτροπία έλλειψης και δεν έχουν σκοπό να την αλλάξουν στο άμεσο μέλλον, δημιουργεί τον πειρασμό και σε εσένα να επιστρέψεις στη νοοτροπία έλλειψης.

Άρα μέρος του πλάνου και συμπεριφοράς που δεν θα σαμποτάρουν τη νοοτροπία αφθονίας που θέλεις να δημιουργήσεις, είναι να μην προσπαθείς να καλύπτεις τις συναισθηματικές σου ανάγκες με άτομα που βρίσκονται σε νοοτροπία έλλειψης, απλά και μόνο επειδή είναι διαθέσιμοι.

Μία νοοτροπία αφθονίας σημαίνει το να βλέπεις προοπτικές χωρίς όρια στη ζωή. Σημαίνει να βλέπεις προοπτικές στον εαυτό σου και σε όλους γύρω σου. Ως αποτέλεσμα αυτού, οδηγείς σκόπιμα τον εαυτό σου προς τη δημιουργία της ζωής που θέλεις.

Πηγή: www.greekcoach.gr


Ο Θοδωρής Αραμπατζής είναι MLM & Business Coach και για περισσότερα από 19 χρόνια η επαγγελματική του ζωή είναι αφιερωμένη στο δικτυακό μάρκετινγκ και στην online & offline επιχειρηματικότητα. Από το 2010, παρέχει υπηρεσίες business coaching σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες και έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομιλίες, online και offline. Από το 2007 δημιουργεί σταθερά περιεχόμενο για το blog του, για τα social media και για το κανάλι του στο YouTube. Είναι δημιουργός του προγράμματος “Το Πλάνο 90 Ημερών” και συγγραφέας του βιβλίου Ακαταμάχητο Δικτυακό Μάρκετινγκ.

Author