Πως να Αντιμετωπίσεις το Body Shaming

Από την Ιζαμπέλ Ραζή – Coach Υγείας.

Το body shaming είναι ένα κοινωνικό στίγμα, ένας εκφοβισμός που χαρακτηρίζεται σαν μία μορφή ψυχολογικής βίας προς τη διαφορετικότητα της σωματικής μορφής. Η διαφορετικότητα αυτή αφορά συχνά το χρώμα, την ιδιομορφία του δέρματος, την διάσταση του σώματος ή ακόμα και στις ενδυματολογικές επιλογές.

Θα ήθελα να εστιάσω εδώ στο body shaming που συνδέεται με την παχυσαρκία καθώς αυτή έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Θυμόμαστε την 14χρονη Γωγώ που έχασε τη ζωή της στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικούς μήνες μετά από τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου, επέμβαση που είχε οδηγηθεί να κάνει μετά από βαρύ και πολύχρονο bullying γύρω από τις διαστάσεις του σώματος της.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, μήπως αυτή η στάση μας αφορά όλους, μήπως είναι μία γενικευμένη στάση της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα; Το συναντάμε παντού και σε πολλές μορφές. Όποιο περιοδικό και να ανοίξουμε θα έχει ένα άρθρο για το πως να αλλάξουμε την εμφάνιση μας, πως να χάσουμε βάρος με κάποιο μαγικό τρόπο, πως να κρύψουμε τα παχάκια μας και τις όποιες «ατέλειες» μας. Είμαστε συνέχεια σε μία διαδικασία αυτοκριτικής και μη αποδοχής.

Ασκούμε body shaming τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους και η διαδικασία αυτή γίνεται φαύλος κύκλος.

Κάποιες δηλώσεις που γίνονται καθημερινά από πολλούς από εμάς ενισχύουν το body shaming:

• «Κοιτά την! Αυτή πρέπει να τρώει πραγματικά πολύ».
• «Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλά να τρως λιγότερο».
• «Πρέπει να έχει κάποιο πρόβλημα».
«Πως δεν την κολακεύει αυτό το ρούχο που φοράει».
«Τώρα σοβαρά θα τα φας όλα αυτά μόνος σου;».

Και από την άλλη κάποιες δηλώσεις υπέρβαρων θυμάτων μας φέρνουν αντιμέτωπους με την έκταση που μπορεί να πάρει η στάση αυτή:

• «Περπατάω στο δρόμο και ακούω ψιθύρους. Όταν δεν ακούω ψίθυρους πλέον ακούω τη σκέψη τους».
• «Και μόνο το ότι αισθάνομαι πάντα δαχτυλοδεικτούμενη δυσχεραίνει πολύ τη διαχείριση της ασθένειας μου».
• «Πολύ συχνά αισθάνομαι ότι στα μάτια της κοινωνίας είμαι άχρηστη».
• «Θα ήθελα παρά πολύ να δουλέψω αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα».
• «Από τη στιγμή που γεννήθηκα ήμουν πάντα υπέρβαρη και από την πρώτη στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου έλεγαν ότι πρέπει να τρώω λιγότερο».
• «Για τους άλλους αισθάνομαι ότι είμαι πάντα μια αποτυχημένη χωρίς καμία πειθαρχία η αίσθηση αυτοελέγχου».

Πράγματι, ποιος δεν έχει αισθανθεί ότι η εικόνα του καθορίζει την επαγγελματική και την κοινωνική του λειτουργία; Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην περιθωριοποίηση; Ποιος δεν έχει κάποια στιγμή στη ζωή του κρίνει κάποιον άδικα λόγω της εικόνας του; Ποιος έχει καταφέρει να αποβάλλει τα στερεότυπα εκείνα που θολώνουν την κρίση του και τον οδεύουν προς αυτή την άδικη συμπεριφορά και στάση;

Οι διαταραχές στην ψυχική υγεία που δημιουργούνται από το body shaming πολλαπλασιάζονται.
Προβλήματα στη μάθηση, στην αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης, στην αίσθηση ασφάλειας, μέχρι και … αυτοκτονίες. Προφανώς οι ψυχικές διαταραχές οδηγούν σε αυτοτιμωρία και η διέξοδος είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες οι οποίες τελικά διαιωνίζονται και η ασθένεια γίνεται χρόνια.

Είναι σημαντικό λοιπόν να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο της ψυχολογικής βίας και του εκφοβισμού.
Να καταπολεμήσουμε αυτό το στίγμα της παχυσαρκίας. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας ξεκινά από τον καθένα μας. Καλούμαστε να κάνουμε μία αλλαγή μέσα μας και να απαλλαγούμε από τις πεποιθήσεις μας γύρω από την έννοια του ωραίου και του υπέροχου. Η ομορφιά δεν γνωρίζει μεγέθη, ούτε χρώμα, ούτε ύψος. Μπορείς να είσαι υπέροχος ανεξάρτητα από τα κιλά σου και την εικόνα σου. Το θέμα είναι να το πιστέψεις.

Η αρχή γίνεται από τον τρόπο που εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας και από τι βλέπουν και ακούν από εμάς.
Καλούμαστε λοιπόν από πολύ νωρίς να τους δείξουμε και να τους μάθουμε πως να αγαπάνε και να φροντίζουν το σώμα τους. Μόνο έτσι θα αποκτήσουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και καλές συνθήκες ζωής οι οποίες καταπολεμούν τη μάστιγα της παχυσαρκίας.

Επίσης, καλούμαστε να τους μάθουμε να μην κρίνουν και να αποδέχονται το διαφορετικό.
Να τηρούν στάση διακριτικότητας, χωρίς άσκοπους σχολιασμούς, που παίρνουν οδυνηρές διαστάσεις στα αυτιά όσων έχουν το πρόβλημα.

Αυτές είναι οι αρετές που μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και στη θετική έκβαση προς την επιθυμητή αλλαγή νοοτροπίας και στάσης που με τη σειρά της θα φέρει και την αλλαγή στους συνανθρώπους που έχουν για τον έναν ή άλλο λόγο να δώσουν τη μάχη τους με την παχυσαρκία.


Η Ιζαμπέλ Ραζή είναι Coach Υγείας. Δημιουργεί συμμαχίες στο ταξίδι των πελατών της προς την ολοκλήρωση των στόχων τους στο τομέα της Υγείας τους με σκοπό μία Ισορροπημένη, Ευτυχισμένη & Ποιοτική Ζωή. Μοιράζεται με πάθος τη μέθοδο της, που βασίζεται στο τρίπτυχο Ισορροπία-Σύνδεση-Πράξη (Balance Connect Act) μέσω «one-to-one» συνεδριών, ομαδικών προγραμμάτων και «retreats» Ευεξίας. Έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί ως διεθνής Coach Υγείας από τον οργανισμό των ΗΠΑ, the Institute of Integrative Nutrition και τον Διεθνή οργανισμό IAHC. Ήταν αποτέλεσμα πραγματικής ανάγκης και αυθεντικής σύνδεσης με τον εαυτό της, έπειτα από αλλαγές καριέρας, Δικηγόρος σε πολυεθνικές εταιρείες και σύμβουλος ακινήτων. Ζει μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, με τον άντρα της και τα 3 παιδιά της.

share post to:
Author