Πώς να Ενισχύσεις τη Σχέση σου

Από την ομάδα του positivelife.gr

Όταν είστε φρέσκοι σε μια σχέση, όλα μπορεί να είναι νέα και συναρπαστικά. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, καθώς μοιράζεστε τις ζωές σας μαζί, μπορεί να βρεθείτε σε μια πιο στάσιμη ρουτίνα με το σύντροφό σας – σε τελική ανάλυση, η ζωή είναι ταραχώδης και πολλοί από εμάς απλώς προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τα πάντα στον ατελείωτο κατάλογο των ευθυνών μας. Το να δοκιμάζετε νέα πράγματα μαζί μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εμπλουτίσετε τη σχέση σας, να ενισχύσετε τον δεσμό σας και να ερωτευτείτε ξανά.

Σύμφωνα με τον Prem Glidden, International Transformational Life, Love and Relationship Coach, συγγραφέας του μπεστ σέλερ Opening to Possibility: Becoming Available to Love and Be Loved, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να δοκιμάζουμε νέα πράγματα μαζί είναι επειδή είναι διασκεδαστικό και θέλετε να συνεχίσετε να εφευρίσκετε τη σχέση σας καθώς μεγαλώνετε και οι δύο. «Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αρέσετε και αγαπάτε ο ένας τον άλλο», εξηγεί. «Ακριβώς όπως ένα φυτό, μια σχέση πρέπει να ποτίζεται και να της δίνεται αγάπη και προσοχή για να αναπτυχθεί», προσθέτει. Ένας τρόπος για να θρέψετε τη σχέση σας είναι να κάνετε κάτι που και οι δύο δεν έχετε κάνει ποτέ, μαζί.

Είτε κάνετε ένα άθλημα ή διαλογίζεστε μαζί, παρακάτω είναι κάποιοι τρόποι με τους οποίους δοκιμάζοντας νέα πράγματα μαζί μπορούν να ενισχύσουν τη σχέση σας.

Φιλία:

«Το να κάνετε νέα πράγματα μαζί ενισχύει τη φιλία σας, η οποία είναι το θεμέλιο της σχέσης σας», λέει ο Glidden. Συνιστά να ενσωματώνετε νέα πράγματα όπως να κάνετε μια βραδινή βόλτα ή να προγραμματίσετε μια εβδομαδιαία ώρα σύνδεσης ή ένα βράδυ ραντεβού ως απλές προσεγγίσεις για να δοκιμάσετε κάτι νέο στη σχέση σας, καθώς θα σας δώσουν την ευκαιρία να μιλήσετε και να μοιραστείτε ο ένας με τον άλλον με χαλαρό και διασκεδαστικό τρόπο .»

Συνεργασία:

Η Δρ Carissa Coulston, κλινική ψυχολόγος που έχει γράψει εκτενώς για την ψυχολογία των σχέσεων λέει ότι η συνεργασία σε κάτι μπορεί επίσης να ενισχύσει τις σχέσεις. «Λίγα πράγματα κάνουν τους δεσμούς πιο δυνατούς από το να δουλεύεις και να πετυχαίνεις κάτι μαζί ως ομάδα», σημειώνει. «Εάν έχετε ένα έργο στο σπίτι που σκέφτεστε, για παράδειγμα, κάντε το μια διασκεδαστική ευκαιρία να εργαστείτε μαζί», προσθέτει, σημειώνοντας πώς η ανάληψη καθηκόντων από κοινού μπορεί να δημιουργήσει την ευκαιρία να αισθανθείτε πιο δυνατοί μαζί.

Επικοινωνία:

«Το να κάνετε νέα πράγματα μαζί δημιουργεί ενθουσιασμό και διασκέδαση και συνεχίζει να σας δίνει νέα πράγματα για να μιλήσετε και να ονειρευτείτε», λέει ο Glidden. Εξηγεί ότι το να κάνετε πράγματα όπως να παρακολουθήσετε ένα μάθημα, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να μαγειρέψετε μαζί είναι τρόποι που ενισχύουν αυτόν τον δεσμό και την απόλαυση του άλλου και συμβάλλουν στις συζητήσεις στη σχέση σας.

Πώς να δοκιμάσετε νέα πράγματα μαζί

Πριν ξεκινήσετε να δοκιμάσετε νέα πράγματα, ο Glidden λέει ότι θέλετε πρώτα να καταλάβετε τι πράγματα μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη σχέση σας και να ορίσετε μια σαφή πρόθεση μαζί. «Συχνά, με τα ζευγάρια με τα οποία συνεργάζομαι, διαπιστώνω ότι προσπαθούν να το κάνουν αυτό από ένα σημείο αγανάκτησης ή απογοήτευσης αντί να εστιάζουν σε αυτό που πραγματικά θέλουν, που είναι μια βαθύτερη σχέση με το σύντροφό τους», εξηγεί ο Glidden. «Έτσι, ξεκινήστε με μια ξεκάθαρη πρόθεση για το τι επιθυμείτε και γιατί και επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι ευάλωτος και ειλικρινής σχετικά με την επιθυμία σας για μια βαθύτερη σύνδεση», προσθέτει. Από εκεί, ο Glidden λέει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιδέες που λειτουργούν για τους δυο σας και που μπορείτε να απολαύσετε και οι δύο.

Το να δοκιμάζουμε νέα πράγματα μαζί δε χρειάζεται να ξεπερνάει τα όρια του καθενός. Ακόμα κι αν έχετε διαφορετικά ενδιαφέροντα, μπορείτε να βρείτε τρόπους να αναμίξετε τη σχέση σας με διασκεδαστικές δραστηριότητες που απολαμβάνετε και οι δύο. Για παράδειγμα, ο Glidden συνιστά τον εθελοντισμό μαζί ως μια ισχυρή κοινή εμπειρία. «Διαλέξτε μια φιλανθρωπική οργάνωση, σκοπό ή οργανισμό για τον οποίο και οι δύο νιώθετε πάθος και προσφέρετε τον χρόνο σας μαζί», εξηγεί. «Χτίζει το δεσμό σας μεταξύ σας δίνοντας πίσω στην κοινότητά σας μαζί», προσθέτει. Για έναν άλλο απλό τρόπο να κάνετε κάτι καινούργιο, ο Glidden συνιστά να αφήνετε σημειώσεις ο ένας στον άλλον ή να κάνετε ο ένας στον άλλο ένα κομπλιμέντο κάθε μέρα. «Τόσο συχνά εστιάζουμε σε αυτό που δε μας αρέσει, εξασκούμαστε στο να εστιάζουμε σε αυτό που αγαπάμε στο σύντροφό σας και του λέμε ένα πράγμα κάθε μέρα», ενθαρρύνει. «Το να μοιράζεσαι εκτίμηση και ευγνωμοσύνη χτίζει εμπιστοσύνη και οικειότητα που ενισχύει το δεσμό και τη σύνδεσή σου μεταξύ τους», προσθέτει.

Ένας άλλος διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος για να δοκιμάσετε κάτι νέο είναι να μάθετε ο ένας τις γλώσσες αγάπης του άλλου. «Καθώς εξερευνάτε τους διαφορετικούς τρόπους έκφρασης της αγάπης, μπορείτε να ενημερώνετε ο ένας τον άλλον ποιες εκφράσεις είναι πιο σημαντικές για τον καθένα σας», λέει ο Δρ. Κούλστον. «Θα μπορούσε να είναι ότι ο σύντροφός σας εκτιμά περισσότερο το φυσικό άγγιγμα, αλλά εσείς τείνετε να ανταποκρίνεστε με φυσικό άγγιγμα—η κατανόηση σημαίνει ότι μπορείτε να αφαιρέσετε τις παρεξηγήσεις και να ευθυγραμμιστείτε καλύτερα ο ένας με τον άλλον», προσθέτει.

Όποια δραστηριότητα κι αν επιλέξετε να δοκιμάσετε, ο Glidden λέει ότι είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας και να χαλαρώσετε. Το να εγκαταλείψετε και να παραδοθείτε σε μια νέα δραστηριότητα -είτε είναι ένα μάθημα χορού, μια πρακτική τέχνης ή η απλή πράξη του κομπλιμέντου ο ένας στον άλλον– μπορεί να αισθανθείτε ευάλωτοι και μερικές φορές ακόμη και ντροπιασμένοι στην αρχή, αλλά το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να μπει σε αυτήν τη διαδικασία και να διασκεδάσει με αυτό μπορεί δημιουργήσει βαθύτερες ευκαιρίες για σύνδεση, που μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό σας.

Πηγή: Chopra.com

Author