Πώς η Δημιουργικότητα Βελτιώνει την Ψυχική Υγεία

Από την ομάδα του PositiveLife.gr

Η δημιουργικότητα μπορεί να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα, να μειώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα και το άγχος και να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το Journal of Positive Psychology υποστηρίζει αυτά τα ευρήματα, δηλώνοντας ότι «η αφιέρωση χρόνου σε δημιουργικούς στόχους κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέεται με υψηλότερα ενεργοποιημένο θετικό συναίσθημα». Το θετικό συναίσθημα αναφέρεται σε θετικές διαθέσεις που βιώνουν οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης της χαράς, της ευτυχίας και της αισιοδοξίας.

Η έκφραση μέσω δημιουργικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και του άγχους και στη μείωση της ντροπής, του θυμού και της κατάθλιψης μετά από ένα τραυματικό γεγονός.

«Χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητά μας, μπορούμε επίσης να εξασκηθούμε στο να απελευθερώνουμε και να αφήνουμε να φύγουν ό,τι μπορεί να γίνει τοξικό για το μυαλό, την καρδιά, την ψυχή και το σώμα μας», λέει η Kim Nguyen, κλινικός στο Diversus Health. «Είτε πρόκειται για γραπτές λέξεις, σωματικές ή καλλιτεχνικές κινήσεις όπως ο ερμηνευτικός χορός μαζί με τις αγαπημένες μας μελωδίες, τα πιτσιλισμένα χρώματα ακουαρέλας, τα ακρυλικά χρώματα, τα διαισθητικά σχέδια και/ή η επανάληψη μοτίβων με το Zentangle… κ.λπ. Όλες αυτές οι τεχνικές μας βοηθούν να αποκτήσουμε πρόσβαση στο ισχυρό εργαλείο του μυαλού μας – τη φαντασία για να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας».

Η δημιουργικότητα μπορεί να μας βάλει σε κατάσταση ροής, που σημαίνει ότι εστιάζουμε με τη βέλτιστη προσοχή σε μια εργασία ή δραστηριότητα. Όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση ροής, μπορεί να νιώθουμε ευφορία και να γινόμαστε πιο προσεκτικοί και χαλαροί. Αυτή η κατάσταση ροής στη δημιουργικότητα μας επιτρέπει να νιώθουμε πιο θετικοί και καλλιεργεί την αίσθηση της ολοκλήρωσης.

Πώς να τονώσετε τη δημιουργικότητα

Η εξάσκηση της δημιουργικότητας είναι μια άσκηση ευεξίας, παρόμοια με την υγιεινή διατροφή και μια σταθερή ρουτίνα προπόνησης. Ακόμα κι αν δε θεωρούμε τους εαυτούς μας καλλιτέχνες ή δημιουργικούς καινοτόμους, όλοι έχουμε ποικίλη ποσότητα ενέργειας, ευφυΐας και πειθαρχίας για να επεκτείνουμε την ικανότητά μας να εκφραζόμαστε και να είμαστε δημιουργικοί.

«Όσο περισσότερο εξασκούμαστε χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας, τόσο καλύτερα θα είμαστε σε θέση να εκφραστούμε χωρίς την ανάγκη της λεκτικής γλώσσας», λέει ο Nguyen. «Αυτό μας βοηθά, επίσης, να στραφούμε προς τα μέσα σε αυτόν τον θορυβώδη κόσμο».

Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι που προτείνουμε να προσπαθήσετε να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας:

Σχεδιάστε ή ζωγραφίστε

Υπάρχει πολλή θεραπευτική δύναμη στη δημιουργία τέχνης. Δραστηριότητες όπως το σχέδιο και η ζωγραφική μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης, καθώς και να βελτιώσουν τη μνήμη και την ανθεκτικότητα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Το σχέδιο και η ζωγραφική μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους με άνοια να επανασυνδεθούν με τον κόσμο.

Τραγουδήστε ή παίξτε μουσική

Η μουσική είναι μια μέθοδος σύνδεσης. Όταν εναρμονιζόμαστε ή συγχρονιζόμαστε με άλλους μουσικά, αναπτύσσουμε πιο θετικά συναισθήματα απέναντί ​​τους. Το τραγούδι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ωξυτοσίνης τόσο σε ερασιτέχνες όσο και σε επαγγελματίες τραγουδιστές. Ακόμη και η ακρόαση μουσικής απελευθερώνει ωξυτοσίνη. Η μουσική επηρεάζει άμεσα την ικανότητά μας να εμπιστευόμαστε και να συνδεόμαστε κοινωνικά με τους άλλους. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα και να εκφραστούμε.

Χορέψτε ή μετακινήστε το σώμα σας

Ο χορός ανακουφίζει από το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας, ενώ μας κάνει να κινούμαστε. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χορός και η μουσική μπορεί να προσφέρει οφέλη ψυχικής υγείας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους.

Γράψτε ή πείτε ιστορίες

Η συγγραφή και η αφήγηση έχουν μακροχρόνια ψυχολογικά και αναπτυξιακά οφέλη. Η εξερεύνηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας μέσω της αφήγησης, του ημερολογίου και της γραφής μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα, να επικοινωνούμε με άλλους, να αναπτύσσουμε αυτοπεποίθηση και να ανακαλύπτουμε πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι.

Περάστε χρόνο στη φύση

Η φύση επηρεάζει τη δημιουργικότητα μέσω της βύθισης σε φυσικά περιβάλλοντα. Η αποσύνδεση από τις τεχνολογικές συσκευές και η έξοδος στη φύση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την απόδοση στη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων κατά 50%.Η φύση παρέχει συναισθηματικά θετικά ερεθίσματα για ενισχυμένη δημιουργικότητα. Την επόμενη φορά που θα παρασυρθείτε από προβλήματα που χρειάζονται επίλυση, απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή για να κάνετε μια βόλτα στον κήπο ή στο πάρκο.

Οι εμπειρίες που έχουμε ενώ είμαστε δημιουργικοί ή καλλιτεχνικοί είναι παρόμοιες με εμπειρίες που αποκτάμε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, της προσοχής και των ασκήσεων γιόγκα. Η δημιουργικότητα υπάρχει για να μας βοηθήσει να βρούμε γαλήνη, ηρεμία και ευτυχία στην καθημερινή μας ζωή. Με το να είμαστε δημιουργικοί, εμπνέουμε τον εαυτό μας να σκεφτεί έξω από τη ζώνη άνεσής μας και να βρει νέες ιδέες.

Ας αφεθούμε σε διασκεδαστικές δραστηριότητες που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε τέχνη, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε ή να γράψουμε. Η ιδέα είναι να αισθάνεστε καλά, να ανανεώνεστε και να αναζωογονηθείτε μέσα από τα οφέλη της δημιουργικότητας για την ψυχική υγεία.

Πηγή: chopra.com

Author