Όταν Ζεις σε Ροή, Ζεις Ακόμα Καλύτερα

Από τη Στέφη Βασιλοπούλου, Επιχειρηματίας.

Σκέψου κάτι: Έχεις ποτέ αφοσιωθεί σε μια δραστηριότητα που χάνεις την έννοια του χρόνου; Μπορεί να έχεις νιώσει την πνευματική κατάσταση, γνωστή σαν “ροή”, που ο ψυχολόγος Mihály Csíkszentmihályi, ορίζει σαν “το να είσαι πλήρως αφοσιωμένος σε μια δραστηριότητα και μόνο σε αυτή.” Αισθάνεσαι ότι έχεις εστιάσει με ενεργητικό τρόπο, δίνεσαι ολοκληρωτικά στην δραστηριότητα και χαίρεσαι την διαδικασία της δραστηριότητας. Το σώμα σου και το πνεύμα σου είναι απορροφημένα στην δραστηριότητα, και λίγα πράγματα μπορούν να σου αποσπάσουν την προσοχή (κάποιες φορές ούτε η πείνα, ο πόνος ή η κούραση δεν σε αποσπούν). Ο χρόνος μοιάζει σαν να κυλάει πιο αργά, ή πάρα πολύ γρήγορα. Οι αισθήσεις σου έχουν ενταθεί. Όλοι μπορούμε να βρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση “ροής”, είτε κάνουμε μια φυσική δραστηριότητα, είτε κάτι καλλιτεχνικό, είτε κάτι επαγγελματικό είτε μια απλή καθημερινή δραστηριότητα.

Στην ομιλία του στο TED ο Csikszentmihalyi αναφέρει ότι “στην ροή, υπάρχει αυτή η εστίαση, που όταν γίνει πιο έντονη, οδηγεί σε μια εκστατική αίσθηση και μια αίσθηση διαύγειας: ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να κάνεις από την μια στιγμή στην άλλη και παίρνεις απευθείας feedback”. Συνήθως αυτή η ροή είναι λιγότερο συχνή σε περιόδους ηρεμίας και εμφανίζεται περισσότερο όταν υπάρχουν προκλήσεις και απαιτητικές δραστηριότητες. Όπως υποστηρίζει ο Csikszentmihalyi, “οι καλύτερες στιγμές στην ζωή μας δεν είναι οι παθητικές, χαλαρωτικές στιγμές. Οι καλύτερες στιγμές συνήθως προκύπτουν όταν το σώμα ή το πνεύμα του ανθρώπου φτάνει στα όριά του, σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσει κάτι δύσκολο και σημαντικό.”

Η καθηγήτρια του Harvard Teresa Amabile στην έρευνά της, δείχνει ότι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την ροή, αναφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα δημιουργικότητας, παραγωγικότητας και χαράς. Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο πιο δημιουργικοί στην ροή, αλλά αναφέρουν ότι έχουν πιο δημιουργικές μέρες, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν είναι μόνο στιγμιαία η υψηλή δημιουργικότητα, αλλά κάτι πιο μακροπρόθεσμο. Οπότε εκπαιδευόμαστε να είμαστε περισσότερο δημιουργικοί.

Μπορείς να καλλιεργήσεις μια κατάσταση ροής, χωρίς να προσπαθείς να είσαι δημιουργικός. Σκέψου τις στιγμές που χάνεις την έννοια του χρόνου: τι κάνεις εκείνες τις στιγμές; Πας για τρέξιμο; Διαβάζεις ένα βιβλίο; Κάνεις brainstorming για την καινούργια σου επιχειρηματική ιδέα;

Όταν ένας επιχειρηματίας είναι σε ροή, η δυνατότητα να λύνει προβλήματα βελτιώνεται, αυξάνεται η ευελιξία του για να διαχειρίζεται απαιτητικές καταστάσεις, αυξάνεται το αίσθημα της ηρεμίας και της γαλήνης, νιώθει περισσότερη ενέργεια για να δράσει, αναγνωρίζει καλύτερα τα συναισθήματά του, καλλιεργεί την καλοσύνη και την ευγνωμοσύνη, αυξάνει την παραγωγικότητά του και το αίσθημα της πληρότητας και της ευτυχίας από την δουλειά του.

Οπότε αναζήτησε αυτήν την ροή όταν επιθυμείς περισσότερη συγκέντρωση για να παράγεις ποιοτική δουλειά, όταν θέλεις περισσότερη διαύγεια για να πάρεις αποφάσεις που το σώμα σου και το πνεύμα σου θα σου υποδείξουν, όταν θέλεις να ξεκαθαρίσεις εμπόδια και σκέψεις που κάνει το μυαλό σου και όταν θέλεις να νιώσεις απόλαυση από τις δραστηριότητες που σε γεμίζουν. Δημιουργώντας ρουτίνες, κάνοντας περισσότερα από αυτά που σου αρέσουν, βάζοντας προτεραιότητες στις δραστηριότητες και υποχρεώσεις σου, διαχειρίζοντας καλύτερα τους στόχους, απομακρύνοντας τους περισπασμούς, με περισσότερη επίγνωση και ζώντας περισσότερο στο τώρα, στο παρόν, και στην κάθε στιγμή.

Όταν λοιπόν θέλεις να βελτιώσεις την ευεξία σου και να ζεις ακόμα καλύτερα, τότε ας αναζητάς πιο συχνά αυτήν την ροή στην ζωή σου.


Η Στέφη Βασιλοπούλου είναι επιχειρηματίας και τα τελευταία 14 χρόνια έχει ιδρύσει καινοτόμες επιχειρήσεις, αναπτύσσοντας νέες ιδέες στο χώρο του Internet, του Τουρισμού & της Ευεξίας. Έχει συμβουλέψει περισσότερες από 320 εταιρείες & προσωπικότητες σε θέματα Marketing, Branding & Επιχειρηματικότητας. Είναι Ιδρύτρια του πρώτου Inspirational Podcast στην Ελλάδα. Η ίδια αναζητά συνεχώς ανεκτίμητες εμπειρίες ζωής και δραστηριότητες, ενώ παράλληλα στόχος της είναι να μοιράζεται τρόπους, ιδέες & ιστορίες που μας εμπνέουν να ζούμε ακόμα καλύτερα.

Author