Ωφελεί η Μαγειρική την Ψυχική Υγεία;

Από την Ομάδα του Positivelife.gr.

Η μαγειρική θεωρείται, από ορισμένους ειδικούς, ότι ήταν μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση στην ανθρώπινη εξελικτική ιστορία, με τους ερευνητές να προτείνουν ότι η καινοτομία αυτή συνέβη πριν από περίπου 500.000 χρόνια. Μπορεί να συνέβη πολύ νωρίτερα από αυτό, αν και τα αρχαιολογικά στοιχεία είναι όλο και πιο δύσκολο να διακριθούν όσο πιο πίσω πηγαίνουμε στο χρόνο. Ο ανθρωπολόγος Richard Wrangham ισχυρίζεται ότι η μαγειρική εμφανίστηκε πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια.

Η μαγειρική ξεκίνησε ως τρόπος επιβίωσης, ωστόσο, πολλοί ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι η μαγειρική ενθάρρυνε τις κοινωνικές σχέσεις και την κοινοτική σκέψη στους πρώτους ανθρώπους.

Στις μέρες μας, οι άνθρωποι μαγειρεύουν λιγότερο λόγω πολυάσχολου τρόπου ζωής και έλλειψης ενέργειας. Αυτό έχει υποκινήσει εκστρατείες όπως αυτή του Υπουργείου Τροφίμων του γνωστού σεφ Jamie Oliver. Ο βρετανός διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ ξεκίνησε μια εκστρατεία το 2008 για να κάνει τον κόσμο να μαγειρέψει ξανά. Μεταγενέστερη έρευνα έδειξε ότι το πρόγραμμα που εφευρέθηκε από τον Oliver, το οποίο περιλάμβανε παρεμβάσεις μαγειρικής με βάση την κοινότητα, είχε σημαντικά θετικά αποτελέσματα στη διατροφική συμπεριφορά, την επιλογή των τροφίμων και την εμπιστοσύνη στο μαγείρεμα. Τα κοινοτικά προγράμματα κουζίνας συμβάλλουν στην προώθηση της κοινωνικοποίησης και στη βελτίωση της κοινωνικής απομόνωσης. Πράγματι, η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι το μαγείρεμα, γενικά, βελτιώνει τη θετική διάθεση, την αυτοεκτίμηση, την κοινωνικοποίηση και άλλα αποτελέσματα ψυχικής υγείας.

Τα θεραπευτικά οφέλη του μαγειρέματος 

Η μαγειρική έχει εφαρμοστεί σε θεραπευτικά περιβάλλοντα. Στη θεραπεία αποκατάστασης έχει γίνει έρευνα για το μαγείρεμα ως εργαλείο ανάπτυξης. Οι μαγειρικές δεξιότητες είναι για τους περισσότερους μια βασική καθημερινή εργασία και χρησιμοποιούν γνωστικές εκτελεστικές λειτουργίες και κινητικές δεξιότητες. Αυτές οι σωματικές και πνευματικές δεξιότητες έχουν αξιολογηθεί σε σχέση με τις μαγειρικές ικανότητες στις ακόλουθες κλινικές ομάδες:

• πνευμονοπάθεια
• εγκεφαλικό
• καρδιαγγειακά νοσήματα
• εγκεφαλική βλάβη
• ηλικιωμένους
• προβλήματα κατάχρησης ουσιών

Φαγητό και διάθεση

Η διατροφική ποιότητα έχει συσχετιστεί με τη διάθεση, όπου η κακή διατροφή μπορεί πάντα να οδηγήσει σε κακή διάθεση. Η κατάθλιψη και το άγχος είναι διαδεδομένα παγκοσμίως και αποτελούν την κύρια αιτία αναπηρίας. Η έρευνα για τη σχέση μεταξύ τροφής και διάθεσης έχει απογειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μεσογειακή διατροφή. Αυτή η δημοφιλής δίαιτα περιλαμβάνει: 

Υψηλή κατανάλωση σε: φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και μέτρια κατανάλωση σε: πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά και τέλος περιστασιακή κατανάλωση σε: κόκκινο κρέας

Οι οπαδοί αυτής της δίαιτας δεν είναι αντίθετοι με το περίεργο για πολλούς ποτήρι κόκκινο κρασί που μπορεί να υπερηφανεύεται για την παρουσία φλαβονοειδών που προάγουν την υγεία. Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ευρέως ότι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για κατάθλιψη και πιστεύεται ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. 

Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου (όρος που αναφέρεται στον συνδυασμό μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και των ιών που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο) και της ψυχικής ευεξίας. Τα διατροφικά πρότυπα μπορεί να έχουν θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα και οι επιπτώσεις μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου είναι αμφίδρομες. 

Σε αντίθεση με τα θετικά οφέλη των τροφών, είναι γνωστό ότι πολλοί στρέφονται στο «comfort eating» σε περιόδους στρες και για να ανακουφίσουν τη συναισθηματική δυσφορία. Αυτό το συναισθηματικό φαγητό τείνει να επιδεινώνει προβλήματα κακής διάθεσης. Η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο παχυσαρκίας

Το μαγείρεμα, με τη δημιουργικότητα που μπορεί να προσφέρει και με τη διαδικασία που βοηθά τον εκάστοτε ‘’μάγειρα’’ να απελευθερωθεί από τις έγνοιες του για τη στιγμή του μαγειρέματος, αποτελεί μια διαδικασία που μπορεί να ωφελήσει τον άνθρωπο στο επίπεδο της ψυχικής του υγείας. Μπορεί να νιώθετε ότι το μαγείρεμα μετά από μια δύσκολη μέρα θα σας εξουθενώσει αλλά στην πραγματικότητα θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Μην το παραμελείτε. 

Author