Νίκησε την Αναβλητικότητα

Από τη Νάνσυ Αράπογλου, Life Coach.

“Άστο για αύριο”, ή “από Δευτέρα” είναι φράσεις που λέτε συχνά στον εαυτό σας;

Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τον εαυτό μας γιατί αναβάλλαμε κάποια δραστηριότητά μας;

Πόσες φορές έχουμε βρει άπειρες δικαιολογίες, προκειμένου να “μεταθέσουμε” κάποιες εργασίες μας στο μέλλον;

Όλοι μας, λίγο πολύ έχουμε υπάρξει αναβλητικοί σε κάποιες φάσεις της ζωής μας. Το πρόβλημα δημιουργείται, όταν αυτό γίνεται συχνά και προκαλεί προβλήματα στη ζωή μας και τη λειτουργικότητά μας.

Η συνεχής αναβλητικότητα, μπορεί να προκαλέσει ένα μόνιμο άγχος, καθώς δημιουργεί την αίσθηση, πως έχουμε ακόμα αρκετές εκκρεμότητες τις οποίες δεν μπορούμε να διαχειριστούμε.

Όσο δε, αυτές οι εκκρεμότητες συσσωρεύονται, τόσο περισσότερο άγχος έχουμε και μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο θυμού.

Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επαγγελματική μας εξέλιξη, την προσωπική ζωή, και να κάνει την καθημερινότητά μας δυσλειτουργική. Επηρεάζεται (αρνητικά) ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας, γιατί πολλές φορές πιστεύουμε πως …εμείς οι ίδιοι, σαμποτάρουμε τους στόχους μας.

Θα πρέπει όμως να παραδεχτούμε, πως η αναβλητικότητα είναι μια συνήθεια, όπως ακριβώς είναι και όλες οι συνήθειες που έχουμε σαν άνθρωποι.

Είναι ένα επίκτητο χαρακτηριστικό και για να απαλλαγείς, θα πρέπει πρώτα….να την αποδεχτείς, να κατανοήσεις, (μέσω της παρατήρησης), για ποιο λόγο αναβάλεις μια εργασία και τι αισθάνεσαι για αυτό και τέλος, να δημιουργήσεις μια νέα συνήθεια.

Γιατί όμως είμαστε συνήθως αναβλητικοί;

– Αρχικά, γιατί δεν επιθυμούμε να το κάνουμε. Είτε γιατί δεν είναι δική μας επιθυμία, είτε γιατί δεν μας αρέσει εξαρχής, είτε γιατί έχουμε το βάρος του “πρέπει να γίνει” που μας είναι αβάσταχτο.

Δεν υπάρχει ένα ισχυρό ΓΙΑΤΙ, μια ισχυρή πρόθεση που να δίνει ώθηση για τη δραστηριότητα αυτή.

– Από Φόβο, πως ίσως δεν θα τα καταφέρουμε, φόβο για το αποτέλεσμα και το άγχος που θα μας προκληθεί αν δεν είμαστε αποτελεσματικοί (π.χ. τι θα πει ο κόσμος για εμένα, δεν είμαι ικανός/η, δεν είμαι αποτελεσματικός).

– Άλλες φορές φοβόμαστε τη σύγκριση ή έχουμε τάσεις τελειομανίας και το μεταφέρουμε συνεχώς για αργότερα, προκειμένου να το κάνουμε τέλειο!

Τι κάνουμε λοιπόν;

Πως αντιμετωπίζουμε και αποβάλλουμε αυτή τη συνήθεια;

Ξεκαθαρίστε τι έχει προτεραιότητα για εσάς και διευκρινίστε αν όλα όσα θέλετε να κάνετε είναι δικά σας “Θέλω” δικές σας επιλογές ζωής. Χωρίστε ότι έχετε να κάνετε σε Σημαντικό και μη Σημαντικό. Η αλήθεια είναι, πως το Σημαντικό θα χρειαστεί να γίνει άμεσα, ενώ το μη σημαντικό μπορεί πραγματικά να γίνει αργότερα, χωρίς να σας γεμίζει ενοχές και άγχος.

Δημιουργήστε πλάνο και ιεραρχήστε τις προτεραιότητές σας …για κάθε ημέρα!! Αρχίστε από τις πιο εύκολες και γρήγορα διαχειρίσιμες εργασίες, έτσι ώστε η λίστα να μικραίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο, καθώς η λίστα θα μικραίνει σταδιακά, σας δημιουργείται η σωστή εντύπωση πως δεν έχετε αναβάλει τόσες πολλές δουλειές, όσες είχατε εξαρχής στο μυαλό σας. Έχετε την αίσθηση της προόδου.

Αυτο-οργανωθείτε. Κάντε λίστα με μικρούς στόχους, οι οποίοι φυσικά συμβάλουν στην επίτευξη του μεγάλου σας εγχειρήματος, και δώστε στον εαυτό́ σας τη χαρά να ….σβήνει όσα έχει ολοκληρώσει. Πολλοί άνθρωποι τρομάζουν μπροστά σε έναν μεγάλο στόχο και τον φόρτο εργασίας που μπορεί να προκύψει. Αν λοιπόν το σπάσετε σε μικρές δραστηριότητες, θα φαντάζει στο μυαλό σας “παιχνιδάκι”.

Απομακρύνετε οτιδήποτε σας αποσπά την προσοχή (κινητά, e-mail, ειδοποιήσεις) και επικεντρωθείτε μόνο σε αυτό που έχετε αποφασίσει να κάνετε για την ώρα. Έτσι θα τελειώσετε πιο γρήγορα, θα έχετε τον περισσότερο χρόνο για εσάς και μετέπειτα περισσότερη όρεξη για άλλες δραστηριότητες που αναβάλλατε στο παρελθόν.

Αναγνωρίστε, με τη μορφή της παρατήρησης, τη συναισθηματική μορφή της αναβλητικότητάς σας. Επικεντρωθείτε, στα συναισθήματα που νιώθετε για αυτή τη δραστηριότητα που αφήνετε για αργότερα, και θα εκπλαγείτε από τους θησαυρούς που θα βρείτε από αυτή την παρατήρηση.

Δώστε εσείς οι ίδιοι ρεαλιστικές απαντήσεις στα δικά σας επιχειρήματα και δικαιολογίες. Κάντε εσείς για εσάς τον “δικηγόρο” της άλλης πλευράς. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβετε πως, ίσως, θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσετε τα κίνητρά σας, και να βρείτε περισσότερο νόημα σε όσα καλείστε να κάνετε.

– Και τέλος, αποδεχτείτε την ανθρώπινη φύση σας και παραδεχτείτε πως είναι ανώφελο να κάνετε τα πάντα ΤΕΛΕΙΑ. Δεν έχει νόημα να σκέφτεστε πως όλα θα πρέπει να γίνουν εξαιρετικά, μοναδικά, υπέροχα, καταπληκτικά.

Δε γίνεται!

Αν φοβάστε, πως το αποτέλεσμα της δράσης σας, δεν θα είναι τόσο υπέροχο όσο επιθυμείτε, τότε είναι σίγουρο πως θα αποφεύγετε συστηματικά να το επιχειρήσετε.

Τέλος, θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας, πως όσο σημαντικό είναι να ολοκληρώνουμε τις εργασίες μας και να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ξεκουραζόμαστε, να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε τη ΖΩΗ.

Η συνεχής εγρήγορση, και η δουλειά υπό πίεση, δεν αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της αναβλητικότητας. Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση και θέλει προσοχή. Μικρά διαλείμματα στην καθημερινότητα είναι μεγάλες ανάσες Ζωής!

Άλλωστε το ζητούμενο είναι να βρίσκετε τη χαρά σε κάθε δραστηριότητα, ακόμα και αν αυτή σας φαίνεται βαρετή!

Έτσι δεν είναι;

Αν θέλετε να βρείτε τη Δύναμή σας και να Νικήσετε την αναβλητικότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.


Η Νάνσυ Αράπογλου είναι Empowerment Coach. Σκοπός της είναι να σε εμψυχώσει να βρεις τις απεριόριστες δυνάμεις που κρύβεις μέσα σου, ώστε να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι. Έχει εκπαιδευτεί ως Certified Life Coach στο ΕΚΠΑ. Είναι επίσης Holistic Integrative and Mindfulness Coach, ενός Επιστημονικά τεκμηριωμένου Coaching (ISCP), βασισμένο σε προσεγγίσεις της Coaching Ψυχολογίας (Behavioral & CBT Coaching), Θετικής Ψυχολογίας Coaching, & Mindfulness.

Μπορείτε να τη βρείτε στο www.nancyarapoglou-lifecoach.com και  @nancy_arapoglou

Author