Μπορεί το Coaching να Βοηθήσει την Υγεία και την Ευεξία;

Από το Ρήγα Τζελέπογλου, Πρόεδρο ICBS Business College.

Η επίτευξη ενός στόχου στην υγεία, όπως η απώλεια βάρους, η μεταβολή δεικτών στις αιματολογικές εξετάσεις, ή η βελτίωση της αντοχής και της φυσικής κατάστασης, μπορεί να επιτευχθεί, εκτός από τα φάρμακα και τις ιατρικές οδηγίες και με το coaching ειδικών στον τομέα αυτό.

Οι coaches υγείας και ευεξίας παρέχουν καθοδήγηση, υποστήριξη, ή και έμπνευση για την επίτευξη στόχων στους τομείς αυτούς. Δηλαδή στο να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και να αναπτυχθούν νέες και υγιείς συμπεριφορές. Προσδιορίζεται ένα ατομικό όραμα για τη βέλτιστη υγεία. Διαφορετικό κατά περίπτωση. Στη συνέχεια θα ανακαλυφθεί τι είναι εκείνο που υποκινεί το άτομο, τι είναι σημαντικό. Έτσι, θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες δυνάμεις, οι κατάλληλες αλλαγές, αλλά και θα καθοριστούν οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των δυσχερειών, με παράλληλη την αξιοποίηση των ευκαιριών. Βοηθούν στην απόκτηση επίγνωσης και διορατικότητας για την κατάστρωση ενός κατάλληλου για κάθε περίπτωση σχεδίου δράσης. Σε αυτό περιλαμβάνονται και νέες συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων.


Υπάρχουν και coach για τη φυσική αγωγή. Καταρτίζουν ένα πρόγραμμα άσκησης και διδάσκουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την εκτέλεση του, επιβλέπουν ακόμη και την ορθή υλοποίηση του προγράμματος. Υπάρχουν δύο τύποι coach εδώ:


Προσωπικοί γυμναστές. Μέσα από τη συνεργασία, βοηθούν στην κατάρτιση του σωστού για κάθε περίπτωση προγράμματος και επιβλέπουν την ορθή εκτέλεση του.
Ειδικοί στη φυσιολογία της άσκησης. Πρόκειται για αντιμετώπιση περιπτώσεων ασθενειών, ή τραυματιών.


Οι coach διατροφής βοηθούν σε περιπτώσεις απώλειας βάρους, ή αλλαγών στη διατροφή. Είναι δυο ειδών:

– Διαιτολόγοι και Διατροφολόγοι. Αναπτύσσουν ειδικά προγράμματα διατροφής για να αντιμετωπίζονται ανάγκες κατά περίπτωση, δηλαδή την πρόληψη, ή την αντιμετώπιση ασθενειών, παθήσεων και καταστάσεων.
– Coach γαστρονομίας. Διδάσκουν πώς και από πού να ψωνίζουν τα άτομα τα αναγκαία υλικά και πώς να ετοιμάζουν υγιεινά γεύματα.
Επειδή η υγεία είναι «πλούτος», λέγεται ότι αξίζει να «επενδυθούν» οι αναγκαίες προσπάθειες και πόροι.


Πηγή άρθρου Harvard Medical School (www.health.harvard.edu).


Ο Δρ. Ρήγας Δ. Τζελέπογλου είναι Πρόεδρος του ICBS THESSALONIKI BUSINESS COLLEGE και Μέλος Δ.Σ. επιχειρήσεων και οργανισμών. Έχει διατελέσει καθηγητής Μάνατζμεντ και Στρατηγικής ημεδαπών και αλλοδαπών (Kingston University, U.K.) ιδρυμάτων και φορέων. Υπήρξε σύμβουλος επί θεμάτων οργάνωσης και μάνατζμεντ (ICAP HELLAS AE) για πάνω από 20 χρόνια και Μέλος της Διοίκησης για πολλά έτη μεγάλων οργανισμών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως (Helexpo-ΔΕΘ, ΚΘΒΕ, ΕΛΠΑ, ΕΠΑΒΕ, ΣΒΕ, PROPELLER CLUB USA, PORT OF THESSALONIKI, ROTARY CLUB, ΕΔηΒ, CDRSEE κ.α.).

share post to:
Author