Μπορεί μια Σχέση να σε Κάνει Πραγματικά Ευτυχισμένο;

Από την ομάδα του positivelife.gr.

Από μικρούς μας βομβαρδίζουν με την ιδέα της τέλειας σχέσης και πως μόνο ένας γάμος θα μας προσφέρει την πραγματική ολοκλήρωση. Αλλά όλο και πιο συχνά βλέπουμε τριγύρω μας ζευγάρια τα οποία δεν είναι ευτυχισμένα. Και έτσι είναι φυσιολογικό να αναρωτιόμαστε, μπορεί όντως μια σχέση να μας κάνει ευτυχισμένους;

Η αλήθεια είναι πως η ευτυχία έρχεται από μέσα μας και μια σχέση, όσο καλή και υγιείς και να είναι, αν δε βρούμε την ολοκλήρωση μέσω του εαυτού μας δε θα μπορέσει να μας την προσφέρει κάποιος άλλος.

Οι σχέσεις δεν θα αλλάξουν τον τρόπο που νιώθετε για τον εαυτό σας

Συχνά, θέλουμε να είμαστε σε σχέσεις για να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και ελπίζουμε να διορθώσουμε τις ανασφάλειες παίρνοντας επικύρωση από κάποιον άλλο. Ωστόσο, το να πιστεύεις ότι είσαι αξιαγάπητος όσο σε αγαπούν είναι μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Είναι η ιστορία τόσο παλιά όσο ο χρόνος, το κλισέ όλων των κλισέ: δεχόμαστε την αγάπη που πιστεύουμε ότι αξίζουμε. Με άλλα λόγια, προσελκύουμε ανθρώπους με βάση το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας. Ακόμα κι αν βρείτε κάποιον που τυχαίνει να είναι υπέροχος, δεν θα αλλάξει το πώς νιώθετε για τον εαυτό σας. Δεν θα νιώσετε ως δια μαγείας πιο όμορφοι ή καλύτεροι στη δουλειά σας επειδή έχετε έναν σημαντικό άλλο.

Το να εξαρτάσαι από τον σύντροφό σου για την ευτυχία μπορεί να προκαλέσει μια τοξική σχέση

Δε λέμε ότι δε σας αξίζει κάποιος που θέλει να φροντίζει την ευτυχία σας σκόπιμα και με συνέπεια. Αλλά το να νιώθεις καλά όταν είσαι με τον σύντροφό σου και ανάλογα με το να νιώθεις καλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το να νιώθεις ευτυχισμένος στη σχέση σου σημαίνει ότι μοιράζεσαι αγάπη, ενώ ανάλογα με τη σχέση σου για ευτυχία σημαίνει ότι απαιτείς αγάπη.

Κανένας άνθρωπος δε μπορεί να σου προσφέρει όλα όσα χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος και το να περιμένεις από αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πίεση, έλεγχο συμπεριφοράς, ζήλια, ανασφάλεια κ.λπ. Η αγάπη πρέπει να φέρει ευτυχία, αλλά η ψυχική σου υγεία δεν πρέπει να εξαρτάται από αυτήν. Η αναζήτηση αμοιβαίας υποστήριξης και αγάπης στη σχέση σας αντί της εξάρτησης θα απαλλάξει τον σύντροφό σας από την άδικη ευθύνη και την τοξική πίεση.

Είναι πιο πιθανό να αναπτυχθείτε ως άτομο εάν είστε ελεύθεροι

Σύμφωνα με τη μελέτη του DePaulo του 2016 (επειδή ακόμη και η αγάπη και ο ρομαντισμός εξαρτώνται από την επιστήμη), οι ελεύθεροι που αναλύθηκαν ήταν πιο πιθανό να αναπτυχθούν ως άτομα. Οι άγαμοι άνθρωποι έχουν αυξημένο αυτοπροσδιορισμό και είναι πιο πιθανό να βιώσουν «μια αίσθηση συνεχούς ανάπτυξης και εξέλιξης ως άτομο».

Ξέρεις αυτόν τον φίλο που αποφάσισε να ξανασπουδάσει ή έκανε ένα τεράστιο ταξίδι μετά από έναν άσχημο χωρισμό; Δεν είναι απλώς μια συναισθηματική κρίση (αν και αυτό μπορεί να είναι μέρος της), είναι επειδή το να μη χρειάζεται να σκέφτεσαι ένα άλλο άτομο σε συνεπαίρνει στην πραγματικότητα αυτού που θέλεις. Φυσικά, μπορείτε ακόμα να εξελιχθείτε και να αναπτυχθείτε ως άτομο, ανεξάρτητα με ποιον είστε ή σε ποιο στάδιο της ζωής βρίσκεστε (ούτε μια σχέση εμποδίζει απαραίτητα την προσωπική ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, μια υγιής σχέση θα σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε), αλλά να είστε σίγουροι ότι αν είστε ελεύθεροι, τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθείτε στους στόχους που θέλετε για την καριέρα, την υγεία και τη ζωή σας, προτού εμφανιστεί κάποιος άλλος και τα σχέδιά του.

Οι σχέσεις δε γεμίζουν τα κενά μας

Μερικές φορές λαχταρούμε τις σχέσεις σε μια προσπάθεια να καλύψουμε ορισμένα κενά ή να αποσπάσουμε την προσοχή μας από δύσκολα συναισθήματα. Εάν βγαίνετε ραντεβού επειδή είστε μοναχικοί, μια σχέση δεν θα σας κάνει να νιώσετε πιο «ολόκληροι» (και μπορεί ακόμη και να σας κάνει να νιώσετε χειρότερα). Η αλήθεια είναι ότι η μοναξιά και η δυστυχία δεν εξαφανίζονται με περισπασμούς και μια σχέση δεν είναι η λύση για να διορθώσετε προβλήματα που είχατε στο παρελθόν σας.

Εστιάστε στο να είστε ευγνώμονες με αυτά που έχετε, όχι στην έλλειψη αυτών που δεν έχετε

Η ευτυχία είναι μια κατάσταση του νου, όχι κάτι που μας συμβαίνει. Δεν εξαρτάται από τις καταστάσεις της ζωής ή το ποιος έρχεται στη ζωή μας. Η ευγνωμοσύνη θα φέρει την ευτυχία σας. Εστιάστε σε αυτά που έχετε αντί να θέλετε αυτά που δεν θέλετε και η προοπτική σας θα μετατοπιστεί σε αυτήν της αφθονίας αντί της έλλειψης. Είτε είστε ελεύθεροι, είτε βγαίνετε ραντεβού, η ευγνωμοσύνη θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε τον τρόπο ζωής που αναδεικνύει τα καλύτερα μέσα σας, αντί να βασίζεστε σε κάποιον άλλο για να σας κάνει ευτυχισμένους.

Διότι, η πραγματική ευτυχία πηγάζει από μέσα μας. Αν δεν είστε ευτυχισμένοι ελεύθεροι, δε θα ευτυχίσετε μέσα σε μια σχέση. Δουλεύοντας με τον εαυτό σας θα δείτε ότι μπορείτε να έχετε μια καλή και ολοκληρωμένη ζωή χωρίς κάποιον σύντροφο.

Author