Κάνε το Φθινόπωρο την Αγαπημένη σου Εποχή

Από τη Χριστίνα Πίκουλα, Mindset Coach.

Έχεις επιστρέψει από διακοπές, έχεις διανύσει ήδη τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και το καλοκαιράκι, τα γαλανά νερά, η ανεμελιά και οι βόλτες είναι πολύ μακριά από εσένα πια. Έχεις επιστρέψει στη βάση σου μαζί με τα διάφορα ρητά που άκουγες στην παιδική σου ηλικία, «τέρμα τα ψέματα», «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», «τα κεφάλια μέσα».

Έχεις αναλογιστεί πόσο πολύ μπορεί να επηρεάζουν και να περιορίζουν οι παραπάνω προτάσεις την ενήλικη ζωή και καθημερινότητά σου; Ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβάνεσαι οι υποσυνείδητες σκέψεις που κάνουμε και κουβαλάμε από παιδιά έχουν βαρύτητα στο παρόν μας. Εάν λοιπόν πιάνεις τον εαυτό σου να είναι κακοδιάθετος με τη λήξη των διακοπών σου και με την επιστροφή στην καθημερινότητα, τότε πιθανότατα αυτές οι σκέψεις βολτάρουν στο μυαλό σου, χωρίς καν να το κατανοείς.

Η φθινοπωρινή μελαγχολία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στον δυτικό κόσμο, όμως η λύση υπάρχει εάν θέλεις να ανακτήσεις την καλή σου διάθεση και να σε τροφοδοτήσεις με ενέργεια.

Πάμε να δούμε μαζί τι μπορείς να κάνεις σε πρακτικό επίπεδο;

Πρώτα από όλα όλοι μιλούν για επιστροφή, η σκέψη όμως ότι επιστρέφεις στα ίδια μπορεί να μην είναι εξυπηρετική για εσένα. Εάν, δηλαδή, έφυγες για διακοπές θέλοντας να ξεφύγεις από την καθημερινότητά σου, δεν σε βοηθάει να σκέφτεσαι ότι θα επιστρέψεις πάλι εκεί. Σκέψου, λοιπόν, τι διαφορετικό θα μπορούσες να κάνεις στην

καθημερινότητά σου για να είναι πιο χαρούμενη, ποιες δραστηριότητες θα μπορούσες να εντάξεις ώστε να παίρνεις δόσεις χαράς και ενθουσιασμού;

Μπορεί να είναι απλά να βγεις από το σπίτι και να περπατήσεις 15 λεπτά, μπορεί να είναι να διαβάσεις ένα βιβλίο που έχεις αγοράσει καιρό και το αφήνεις για μήνες αδιάβαστο στη βιβλιοθήκη σου, μπορεί ακόμα να είναι να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα απολαυστικό μπάνιο στο τέλος της ημέρας με μια ιεροτελεστία όπως εσύ επιλέξεις.

Κάτι άλλο που επίσης θα μπορούσες να κάνεις είναι να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, να επιμορφωθείς σε μια δεξιότητα, να μάθεις μια ξένη γλώσσα, να ασχοληθείς με ένα άθλημα ή να γραφτείς σε μαθήματα κεραμικής.

Ένα εξαιρετικό εργαλείο που πάντα συστήνω στους ανθρώπους που συνεργάζομαι είναι το Journaling ή αλλιώς αυτόματη γραφή. Το Journaling επί της ουσίας είναι η αποτύπωση των σκέψεών μας όπως αυτές έρχονται στο μυαλό μας χωρίς κανένα φίλτρο και το κυριότερο χωρίς ίχνος κριτικής για όσα καταγράφουμε. Πολλές φορές το να βλέπουμε τις σκέψεις μας αποτυπωμένες και ξεκάθαρες στο χαρτί μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τις βαθύτερες ανάγκες μας.

Εξαιρετικά αποτελέσματα έχει και η δύναμη της ομάδας, άνθρωποι δηλαδή με κοινό όραμα και σκοπό. Αυτό μπορεί να είναι ένα σεμινάριο αυτοβελτίωσης, ένας κύκλος γυναικών ή και μια ομάδα με εθελοντική δράση.

Μια ακόμα ευεργετική και απλή πρακτική είναι η πρακτική της Ευγνωμοσύνης, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να εστιάζουμε σε όσα δεν έχουμε, σε όσα μας λείπουν. Η καθημερινή πρακτική της ευγνωμοσύνης μας οδηγεί να εστιάζουμε σε όσα ήδη έχουμε με αποτέλεσμα να ρίχνουμε τα επίπεδα stress και άγχους και να γινόμαστε πιο συνειδητά χαρούμενοι.

Εάν πάλι εφαρμόσεις διάφορες πρακτικές αλλά παρατηρείς ότι η διάθεσή σου παραμένει πεσμένη και τα δυσάρεστα συναισθήματα κυριαρχούν τότε πάρε την απόφαση να απευθυνθείς σε έναν ειδικό (Coach –Ψυχολόγο) ανάλογα με τις ανάγκες σου. Ίσως να θεωρείς ότι δεν είναι για εσένα αυτά αλλά θα σου πρότεινα να δώσεις μια ευκαιρία στον εαυτό σου γιατί τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα από όσα πιστεύεις.

Το φθινόπωρο είναι μια υπέροχη εποχή αρκεί να χτίσεις τη δική σου χαρούμενη καθημερινότητα με δραστηριότητες και ανθρώπους που σε βοηθούν να  βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου.


Η Χριστίνα Πίκουλα είναι Mindest Coach και η δημιουργός του HappyChoices ημερολογίων και journals προσωπικής εξέλιξης. Αγαπάει τη Γυναίκα και έχει αφοσιωθεί στη γυναικεία ενδυνάμωση και την αποτελεσματική στοχοθεσία.

Author