Η Μεγάλη Σημασία της Αυτοφροντίδας

Από την Έλενα Μουρατίδου, Master NLP Coach

H αυτοφροντίδα, η φροντίδα δηλαδή του ίδιου μας του εαυτού, η εκδήλωση της αγάπης προς τον εαυτό μας, είναι μία αρκετά παρεξηγημένη λέξη. Συχνά, συνδέεται μόνο με την περιποίηση του σώματος μας και της εξωτερικής εμφάνισης, που εννοείται πως είναι σημαντικά, χωρίς όμως να είναι τα μόνα σημαντικά όταν μιλάμε για τη φροντίδα όλων των πτυχών της ύπαρξης μας.

Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απαραίτητη και εξαιρετικά σημαντική γιατί:
– Βοηθάει στη διατήρηση μιας υγιούς και ισορροπημένης σχέσης με τον εαυτό μας.
– Ενισχύει την αυτοπεποίθηση μας και μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμα πιο όμορφα με εμάς.
– Μας βοηθάει να αποκτήσουμε την απαραίτητη διαύγεια για να συνειδητοποιήσουμε αυτά που πραγματικά επιθυμούμε.
– Μας κρατάει σωματικά και ψυχικά δυνατούς έτσι ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, να ανταπεξέλθουμε στις «ανηφόρες» της ζωής.
– Μας κρατάει φροντισμένους και φορτισμένους σε όλα τα επίπεδα. Και έτσι, έχουμε και εμείς με τη σειρά μας, αποθέματα για να προσφέρουμε φροντίδα σε αυτούς που νοιαζόμαστε και αγαπάμε.

Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει τόσο τη σωματική, όσο και την συναισθηματική και ψυχική μας υγεία. Συμπεριλαμβάνει την άσκηση σε όποια μορφή επιλέξει ο καθένας, την ισορροπημένη διατροφή, την επαφή με τα βαθύτερα στοιχεία του εαυτού μας (σκέψεις, συναισθήματα), τον καλό ύπνο, την εκπλήρωση των αναγκών και επιθυμιών μας, τις στιγμές απόλαυσης και επανασύνδεσης.

Το να βάζουμε τα όρια μας σε τοξικές συμπεριφορές και το να μην αναλαμβάνουμε επιπλέον αρμοδιότητες, εφόσον έχουμε καταλήξει πως μας κοστίζει πολύ, είναι βασικά κομμάτια της φροντίδας μας. Το να μπορούμε να δίνουμε στον εαυτό μας τις απαραίτητες «παύσεις» μέσα στην ημέρα καθώς και το να μπορούμε να απολαύσουμε έναν στόχο που κατακτήσαμε είναι και αυτά σημαντικά στοιχεία για να νιώθουμε φροντισμένοι, ήρεμοι και χαρούμενοι. Ψυχικά ανθεκτικοί για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε απαιτητικές μέρες ή περιόδους της ζωής μας.

Το πιο σημαντικό! Η αυτοφροντίδα δεν είναι κάτι που προσφέρουμε στον εαυτό μας κάποιες φορές μέσα στο μήνα ή στο χρόνο. Η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητο συστατικό της ευζωίας και της ευεξίας μας και είναι ένας τρόπος ζωής. Ενσωματώνεται μέσα στη ζωή μας και έτσι, μπορούμε να προσφέρουμε μικρές δόσεις αυτοφροντίδας κάθε μέρα.


Η Έλενα Μουρατίδου www.elenamouratidou.com είναι Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης μέσω του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού, της Γιόγκα και του Life Coaching. Το προσωπικό της όραμα είναι να υποστηρίζει τους ανθρώπους να πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι της ζωής τους και να πετύχουν τους στόχους τους. Στα προγράμματα της μοιράζεται τα βήματα δράσης, ώστε οι άνθρωποι να απολαύσουν τα αποτελέσματα που τους αξίζουν, ζώντας τη ζωή που έχουν επιλέξει.

Author

Comments 1

  1. Η μεγάλη σημασία της αυτοφροντίδας – Anahata Yoga studio

    […] Άρθρο: positivelife.gr […]

    4 Νοέμβριος, 2021