Γιατί τα Ψέματα που Λέμε στον Εαυτό μας, μας Πληγώνουν!

Από την Αϊνόλα Τερζοπούλου, Δημοσιογράφο – Wellbeing Coach.

«Κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο», Σοφοκλής, αρχαίος Έλληνας τραγωδός της κλασικής εποχής της Αθήνας.

Όλοι θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να λέμε την αλήθεια, ωστόσο όλοι έχουμε πει ψέματα, τα οποία ξεκινούν από μικρή ηλικία. Τότε που το παιδί βρίσκεται στο στάδιο που αναπτύσσει τη φαντασία του και μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με γεγονότα και καταστάσεις που μπορεί να μην καταλαβαίνει ή που μπορούν ακόμα να τον φοβίζουν. Αργότερα, λέμε ψέματα για να κρύψουμε μικρές ζημιές και σκανταλιές θέλοντας να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες. Μεγαλώνοντας, για να παρουσιάσουμε μία άλλη εικόνα. Κατά κάποιο τρόπο, είναι μία πτυχή των κοινωνικών σχέσεων. Επειδή υπάρχουμε ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, μαθαίνουμε όχι μόνο να λέμε ψέματα αλλά και χρησιμοποιούμε το ψέμα.

Μικρά, μεγάλα, αθώα, σοβαρά, πλάθουμε ιστορίες και έχουμε φανεί ανειλικρινείς τόσο με τους άλλους όσο πρωτίστως με τον ίδιο τον εαυτό μας. Επιλέγουμε να πούμε ψέματα. Άλλες φορές επειδή μας βολεύει, άλλες για να καλύψουμε κάποιες ανάγκες μας, άλλες για να προστατευτούμε ή να αντέξουμε. Επειδή η ζωή είναι δύσκολη και τα δεινά είναι πολλά. Το θέμα- ανεξάρτητα από του λόγους-  είναι ότι γνωρίζουμε πότε λέμε ψέματα και πότε αλήθεια. Πως το γνωρίζουμε; Επειδή το νιώθουμε. Όταν είμαστε μόνοι μας. Όταν είμαστε μπροστά στον καθρέφτη. Εκεί, δεν υπάρχει αυταπάτη. Δε μπορούμε να κρυφτούμε βραχυπρόθεσμα από τον εαυτό μας αλλά ούτε και να κρύψουμε τα ψέματα μας. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις σκιές μας πριν η μοίρα μας αναγκάσει να τις δούμε. Μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς και να το παραδεχτούμε, τουλάχιστον σε μας τους ίδιους; Να δώσουμε βάση στο συναίσθημα, όσο δυσάρεστο και αν είναι, να διερευνήσουμε τους λόγους, να ανακαλύψουμε τι θέλουμε. Δεν είναι απλό.

Όμως μακροπρόθεσμα αξίζει. Γιατί λέγοντας ψέματα και πληγωνόμαστε και πληγώνουμε τους άλλους και υπονομεύουμε το μέλλον μας.

Ζούμε –πρωτίστως- με τον εαυτό μας. Δε μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτόν. Είμαστε ικανοί να λέμε ψέματα όμως μία από τις θεμελιώδεις αξίες και στοιχείο για την διατήρηση των υγιών σχέσεων είναι η εμπιστοσύνη. Τα ψέματα (μας) βασανίζουν. Είναι προτιμότερο να λέμε την αλήθεια και να μαθαίνουμε την αλήθεια ξέροντας το γιατί, βλέποντας τι φοβόμαστε, κατανοώντας το κίνητρο, παίρνοντας την ευθύνη, διαθέτοντας τη γενναιότητα, επιλέγοντας να αντικρύσουμε αυτές τις αλήθειες μας.

Ακόμα και αν είναι πικρή, ίσως τελικά να είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας όπως και στους άλλους.

H Αϊνόλα Τερζοπούλου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι μητέρα ενός παιδιού. Προέρχεται από εκδοτική και δημοσιογραφική οικογένεια από όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα. Είναι δημιουργός του www.livelifewell.gr, πρεσβεύοντας πως η ευζωία και η ευεξία-φυσική και ψυχολογική-ως στάση είναι προσωπική συνταγή για μία καλύτερη ζωή. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει πιστοποιηθεί σ’ επίπεδο certified instructor στη μέθοδο πιλάτες, στη γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και στο bodyArt by Robert Steinbacher. Στην αναζήτηση της πώς ο τρόπος που σκεφτόμαστε επιδρά στο σώμα και επηρεάζει τη διάθεση και τη στάση που τηρούμε απέναντι σε καθημερινές καταστάσεις της ζωής μας, εκπαιδεύτηκε και είναι πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece επίσημου φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz – California. Συμμετέχει με την ιδιότητα της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®. Με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα, είναι εκλεγμένη Κοινοτική Σύμβουλος στο 1ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.

Author