Έχω Κολλήσει τι να Κάνω;

Της Χριστίνας Δρακοπούλου, Hypnotherapist Coach

Τα πιο Συχνά Λάθη και 3 Αδιαπραγμάτευτες Αλήθειες για να Ξεκολλήσεις.

Πολύ συχνά στην καθημερινότητα μας νιώθουμε ότι έχουμε μπλοκάρει, έχουμε κολλήσει και δε μπορούμε να πάμε παρακάτω. Έχουμε κολλήσει σε μια σχέση, σε μια δουλειά, σε μια κατάσταση που δε μας εξυπηρετεί, μας “τραβάει” την ενέργεια και δε μπορούμε να προχωρήσουμε.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί κάνω τα παρακάτω λάθη:

Έχω πολλές επιλογές και δεν ξέρω ποια να επιλέξω.

Φοβάμαι τις συνέπειες των πράξεων μου και αγχώνομαι μήπως δεν πάρω τη σωστή απόφαση. Και είναι λογικό, μπορεί στο παρελθόν να πήρα μια απόφαση που τελικά αποδείχτηκε λανθασμένη ή πιστεύω ότι μια λάθος απόφαση θα διαταράξει τις ισορροπίες γύρω μου. Μερικές φορές θεραπευτικά είναι χρήσιμο, να “μιλήσουμε” με τα μέρη μας που μας δημιουργούν πρόβλημα και δε συμφωνούν. Για παράδειγμα, ένα μέρος μου λέει ότι πρέπει να σοβαρευτώ και να παντρευτώ και ένα άλλο μέρος μου αισθάνεται φυλακισμένο στη σχέση που έχει τώρα. Όταν αυτά τα μέρη συμφιλιωθούν με ένα τρόπο που να είναι βοηθητικός για εμένα, τότε ηρεμώ και μπορώ να λειτουργήσω καλύτερα και σαν ολότητα.

Έχω αναβλητικότητα.

Η υγιής αναβλητικότητα είναι χρήσιμη και με βοηθάει να δω τις επιλογές μου, η μη-υγιής αναβλητικότητα με κρατάει δέσμια/ο και δε μπορώ να προχωρήσω. Η μη-υγιής αναβλητικότητα είναι συμπεριφορά που έχω δημιουργήσει εγώ και όπως τη δημιούργησα, μπορώ και να την αλλάξω

Αισθάνομαι ότι δεν έχω καμία επιλογή.

Πρέπει να μείνω σε αυτή τη δουλειά, αυτή τη σχέση, αυτή την κατάσταση γιατί δεν ξέρω πως να ξεφύγω. Άρα έχω μια επιλογή και επιλέγω αυτή την επιλογή και μειώνω/ αφαιρώ την ύπαρξη άλλων επιλογών γιατί αισθάνομαι ότι δε μπορώ να τις ακολουθήσω. Πολλές φορές αυτό που έχω να χάσω φεύγοντας από μια κατάσταση, ακόμα κι αν δεν είναι μια καλή κατάσταση, είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα κερδίσω αν αλλάξω. Αυτό λέγεται δευτερογενές κέρδος και μόνο αν αντιληφθώ ότι αυτό που θα κερδίσω φεύγοντας είναι σημαντικότερο, θα ελευθερωθώ και θα ανακαλύψω και άλλες επιλογές. Η αλλαγή οπτικής γωνίας ή μια πιο υποσυνείδητη εξέταση του τι μου δίνει η κάθε επιλογή, θα με βοηθήσει να καταλάβω προς ποια κατεύθυνση είναι το αληθινό κέρδος για εμένα.

Δεν έχω την αυτοπεποίθηση να προχωρήσω προς καμία κατεύθυνση.

Η αυτοπεποίθηση είναι και αυτή μια πεποίθηση ή αλλιώς μια απόφαση που πήρα κάποια στιγμή στη ζωή μου για εμένα. Όπως λοιπόν πήρα μια απόφαση, δημιούργησα μια πεποίθηση σε μικρότερη ηλικία και με λιγότερες γνώσεις, έτσι μπορώ να την επανεξετάσω, να την ανανεώσω και να έχω μια υγιή ακλόνητη αυτοπεποίθηση. Θεραπευτικά, απλά πηγαίνουμε στη ρίζα όλων αυτών των πεποιθήσεων, στα γεγονότα που μας έκαναν να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα, και αλλάζουμε αυτές τις παλιές και περιοριστικές πεποιθήσεις.

Τι μου προκαλεί το μπλοκάρισμα αυτό σωματικά;

Αυτό το “κόλλημα”, το μπλοκάρισμα μπορεί να μου προκαλέσει και κάποια ψυχοσωματικά προβλήματα, π.χ. αϋπνία γιατί μένω ξύπνια/ος να σκέφτομαι τις επιλογές μου, μια θλίψη που με κάνει να μη θέλω να κάνω τίποτα, πονοκέφαλοι που δε μου επιτρέπουν να σκεφτώ καθαρά, ασθένειες που παρατείνουν την παραμονή μου στο σπίτι, γενικευμένο άγχος και κρίσεις πανικού κ.ο.κ. Όσο παραμένω σε αυτή την κατάσταση, τόσο εγκλωβίζομαι, δυσκολεύω τη ζωή μου και χειροτερεύω την υγεία μου.

Τι θα με βοηθήσει;

3 πολύ σημαντικά θέματα που είναι αδιαπραγμάτευτα και πρέπει να γνωρίζεις:

Αξίζεις, είσαι αξιαγάπητος/η, έχεις μέσα σου όλες τις δυνατότητες προεγκατεστημένες για να πετύχεις ό,τι θέλεις στη ζωή σου.

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως είναι αλήθεια. Γεννιόμαστε με προεγκατεστημένη την αυτοαγάπη, τη γνώση ότι είμαστε καλοί και αγαπητοί, με απίστευτη εξυπνάδα, ευελιξία, αστείρευτες δυνατότητες για μάθηση και όλη την τόλμη που χρειάζεται. Στη διάρκεια της ζωής μας, αυτά εγκλωβίζονται μέσα μας από διάφορα γεγονότα ή περιοριστικές πεποιθήσεις και δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτά.

Δεν είσαι τα πιστεύω των άλλων για εσένα, ούτε η περιορισμένη οπτική τους για τα πράγματα.

Πιστεύουμε ότι είμαστε κάποιοι επειδή μας είπαν οι γύρω μας ότι αυτό ισχύει, και αυτοί οι κάποιοι είναι η κοινωνία, η οικογένεια μας ή απλά άνθρωποι που κατα καιρούς θεωρούσαμε σημαντικούς: “Ε, κι εσύ σαν το μπαμπά σου δεν θα καταφέρεις τίποτα”, “Δεν έχει δουλειές, όλα είναι χάλια και πάνε από το κακό στο χειρότερο” ή “Χωρίζουμε γιατί δε με γεμίζεις, σε βαρέθηκα, δεν έχεις κάτι άλλο να μου δώσεις”. Ο κόσμος αλλάζει, πλέον υπάρχουν κυριολεκτικά αμέτρητες δυνατότητες σε όλους τους τομείς και καλό είναι να επανεξετάσεις τα πιστεύω σου τόσο για εσένα όσο και για τον κόσμο, έτσι ώστε να μη σε μπλοκάρουν.

Η ασφάλεια ξεκινάει από μέσα σου.

¨Όταν έχεις αυτοπεποίθηση σε εσένα, γνωρίζεις ότι αξίζεις και γνωρίζεις ότι ό,τι και να συμβεί μπορείς να το αντιμετωπίζεις, τότε ακόμα και μια λάθος απόφαση φαίνεται πολύ ευκολότερη. Γιατί, αν διαβάζεις τώρα αυτό το άρθρο σημαίνει ότι έχεις ήδη ξεπεράσει πολλά λάθη, πολλά προβλήματα, πολλούς κινδύνους και είσαι εδώ ζωντανή/ος!

Η αλλαγή του τρόπου που βλέπω εμένα και τις καταστάσεις γύρω μου με βοηθούν να αλλάξω εμένα και την πραγματικότητα μου. Υπάρχουν πλέον διαθέσιμες εύκολες, γρήγορες και αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις τον τρόπο που βιώνεις και αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις γύρω σου.

Μήπως είναι ώρα να “ξεκολλήσεις”;


Η Χριστίνα Δρακοπούλου είναι Certified Master Life Coach που ειδικεύεται στο Life-Coaching, Neurolinguistic Programming, Hypnotherapy & Time Line Therapy. Έχει αλλάξει αρκετές φορές καριέρα στη ζωή της, ανάλογα με το τι αγαπά να κάνει, και τα έκανε με αρκετή επιτυχία. Συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι σημαντικό να κάνουμε αυτά που αγαπάμε και μας παθιάζουν. Έχει εργαστεί σαν Κλινικός Διαιτολόγος, έχει συνιδρύσει μια πετυχημένη αλυσίδα ξενοδοχείων, έχει ασχοληθεί με τη διακόσμηση ξενοδοχείων και συνεδριακών χώρων, έχει ασχοληθεί ενεργά με ομάδες εθελοντών, περιβαλλοντικούς οργανισμούς καθώς και με το κομμάτι της εκπαίδευσης.

Author