Αποτελεσματική Στοχοθεσία

Της Χριστίνας Δρακοπούλου, Master NLP & Hypnotherapist Coach.

Πώς βάζω σωστά ένα νέο στόχο;

Λογικά θα έχεις ακούσει ότι είναι απαραίτητο να έχεις στόχους. Οι στόχοι είναι μια λέξη που ακούγεται παντού, πρακτικά είναι κάτι που μας κινητοποιεί για να πάμε παραπέρα. Μπορεί να είναι μικρός και άμεσος ή μεγαλεπήβολος και μακροπρόθεσμος. Μπορεί να είναι μαγικός και να εκπληρώνει τα πιο βαθιά σου όνειρα, μπορεί να είναι και κάτι πιο απλό και εφικτό. Όπως και να έχει, είναι χρήσιμος και αν τον δέσουμε σωστά μας κινητοποιεί, μας φτιάχνει, μας οδηγεί. Είναι μια βλέψη προς το μέλλον που επιθυμούμε.

Λογικά επίσης, θα έχεις βάλει στόχους στο παρελθόν, υπάρχει όμως περίπτωση να μην τους πέτυχες. Τι κάνουμε λάθος και κυρίως, πώς μπορούμε να το διορθώσουμε;

Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι να κάνεις σωστή στοχοθέτηση, χρησιμοποιώντας όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου, συνειδητού και ασυνείδητου, έτσι από εδώ και πέρα να πετυχαίνεις ό,τι επιθυμείς.

Ο στόχος για να είναι επιτεύξιμος, πρέπει να είναι:

Καλοσχηματισμένος

Μια πετυχημένη στοχοθεσία επιτυγχάνει την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας σε πολλαπλά επίπεδα. Μια όχι τόσο πετυχημένη στοχοθεσία μας καθυστερεί, μειώνει την πίστη στον εαυτό μας, μας αποπροσανατολίζει, και στη χειρότερη περίπτωση μας γεμίζει αμφιβολίες και νωθρότητα.

Εμπνευστικός / δελεαστικός για εσένα, να σε κινητοποιεί

Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου σε ένα μήνα, ένα εξάμηνο, ένα χρόνο από τώρα. Αν είχες όλα τα εργαλεία και τη δύναμη, τι θα ήθελες να πετύχεις; 

Πρόκληση, όχι τόσο εύκολος ώστε να μην κουραστούμε καθόλου 

Ο εγκέφαλος μας θέλει την πρόκληση, είναι καλό μέχρι ένα σημείο να βγαίνουμε από το comfort zone μας, να τολμούμε νέα πράγματα και να διαπιστώνουμε τι μπορούμε να καταφέρουμε. Αν ο στόχος είναι πανεύκολος, ο υποσυνείδητος νους, τον πετυχαίνει άμεσα και μετά δεν ασχολείται άλλο. Εάν ένας στόχος δεν είναι ρεαλιστικός, δεν υπάρχει ελπίδα, αλλά αν δεν είναι προκλητικός, δεν υπάρχει κίνητρο.

Προς μια κατεύθυνση θετική 

Αν σκέφτεσαι: “Θέλω να φύγω από αυτή τη δουλειά”, τότε όλη σου η προσοχή είναι εκεί από όπου θέλεις να φύγεις. Αν όμως ο στόχος σου είναι δηλωμένος θετικά: “ Θέλω μια δουλειά που με παθιάζει και με κινητοποιεί”, ο εγκέφαλός σου κοιτάει προς το στόχο σου. 

SMART– να έχει διάφορα “τεχνικά χαρακτηριστικά για να πετύχει”. 

Προσωπικός

Να ξεκινάει και να τελειώνει από εσένα. Αν είσαι εσύ υπεύθυνος για την επιτυχία του στόχου και μόνο εσύ (π.χ. Να τρέξω στον επόμενο μαραθώνιο), τότε έχεις πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να τον πετύχεις. Αν ο στόχος σου εξαρτάται και από άλλους (π.χ. Παγκόσμια ειρήνη), τότε είναι πιο πιθανό να μη μπορείς να ελέγξεις το αποτέλεσμα. Αυτό δε σημαίνει ότι εσύ δε θα βάλεις τα δυνατά σου για την επίτευξη όλων των στόχων, απλά μην απογοητευτείς αν δεν πετύχεις αυτό που θέλεις άμεσα. 

Οικολογικός

Να βοηθάει/προωθεί την “οικολογία” μας: την οικογένειά μας, την εργασία μας, το περιβάλλον μας και την κοινωνία γενικότερα. Ένας στόχος που βοηθάει το περιβάλλον μας, είναι ευκολότερα επιτεύξιμος.

Πιστοποιήσιμος 

Πώς θα ξέρεις ότι τον πέτυχες; Τι θα βλέπεις, τι θα αισθάνεσαι, τι θα ακούς, τι θα λες στον εαυτό σου όταν τον πετύχεις; Αν έχεις καλό τρόπο να το αποδείξεις στον εαυτό σου (evidence procedure), ο εγκέφαλος προχωράει μέχρι να λάβει αυτή την επιβεβαίωση, και όταν τη λάβει προχωράει στον επόμενο στόχο που του θέτεις. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σου είναι ένα ταξίδι που το θέλεις πολύ, τον συντάσσεις ως εξής: “Είναι 5 Αυγούστου. Βρίσκομαι σε μια παραλία της Νότιας Κρήτης, αισθάνομαι ήρεμος, ξεκούραστος και χαρούμενος. Ακούω το κύμα και νιώθω τη ζέστη στο πρόσωπό μου. Φοράω το μαγιό μου και διαβάζω το αγαπημένο μου βιβλίο. Η ζωή είναι ωραία!”

Τελευταίο όμως και πιο σημαντικό, είναι ο στόχος σου που είναι συγκεκριμένος, που είναι ζωντανός, που είναι καλοσχηματισμένος, που πληρεί όλες τις προδιαγραφές, να είναι εγκατεστημένος στον υποσυνείδητο εγκέφαλό σου.  Υπάρχουν δύο εγκέφαλοι, ο συνειδητός εγκέφαλος που λειτουργεί έξυπνα, λογικά, γραμμικά και μας δίνει εντολές. Αυτό τον εγκέφαλο χρησιμοποιούμε στην στοχοθέτηση για να αποφασίσουμε τι στόχο θα βάλουμε (goal- setter). Υπάρχει και ο ασυνείδητος ή υποσυνείδητος εγκέφαλος, ο οποίος έχει αποθηκευμένη όλη τη γνώση, όλα τα εργαλεία, όλο τον ψυχισμό μας και λειτουργεί συνεχώς. Οπότε, στον υποσυνείδητο εγκέφαλο αναθέτουμε τη δουλειά του να συλλέγει τα δεδομένα που είναι κατάλληλα για αυτό τον στόχο, που μας βοηθούν στο να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση. Ο υποσυνείδητος εγκέφαλος είναι τελικά αυτός που πετυχαίνει να φτάσουμε στο στόχο (goal- getter). Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και τεχνικές να εγκαταστήσεις το στόχο στο υποσυνείδητο εγκέφαλο και να τον ενεργοποιήσεις ώστε να πετύχεις το στόχο σου πολύ πιο εύκολα και άμεσα. 

Τέλος, στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου, χρειάζεται ψύχραιμα και ρεαλιστικά να αλλάξουμε πλεύση αν χρειαστεί. Έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας και αν χρειάζεται, προσαρμοζόμαστε ανάλογα. 

Η βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία σε όλα τα στάδιά της, από τη συγκεκριμενοποίηση, μέχρι τη στοχοθέτηση, την υπερπήδηση των εμποδίων και περιοριστικών συμπεριφορών/πεποιθήσεων αλλά και φυσικά την υλοποίηση.

Μη ξεχνάς, μιλάμε για τη ζωή σου. Βάλε πάθος, βάλε φαντασία, βάλε τα όνειρά σου μπρος!  


Η Χριστίνα Δρακοπούλου είναι Certified Master Life Coach που ειδικεύεται στο Life-Coaching, Neurolinguistic Programming, Hypnotherapy & Time Line Therapy. Έχει αλλάξει αρκετές φορές καριέρα στη ζωή της, ανάλογα με το τι αγαπά να κάνει, και τα έκανε με αρκετή επιτυχία. Συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι σημαντικό να κάνουμε αυτά που αγαπάμε και μας παθιάζουν. Έχει εργαστεί σαν Κλινικός Διαιτολόγος, έχει συν-ιδρύσει μια πετυχημένη αλυσίδα ξενοδοχείων, έχει ασχοληθεί με τη διακόσμηση ξενοδοχείων και συνεδριακών χώρων, έχει ασχοληθεί ενεργά με ομάδες εθελοντών, περιβαλλοντικούς οργανισμούς καθώς και με το κομμάτι της εκπαίδευσης.

Author