10 Πράγματα Να Κάνεις Για Να Είσαι πιο Χαρούμενος

Από το Θοδωρή Αραμπατζή, Business & MLM Coach.

Η χαρά και η ευτυχία, για τον καθένα έχει διαφορετική έννοια. Ανεξαρτήτως από το τι σημαίνει για εσένα να είσαι χαρούμενος και ευτυχισμένος, το να ζεις μία χαρούμενη, πιο γεμάτη ζωή είναι κάτι εφικτό. Αν κάποιος έχει θέληση, μπορεί όντως να ανακαλύψει εκατοντάδες τέτοιους απλούς τρόπους ώστε να βελτιώσει τη διάθεσή του. Συνήθως το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές μικρές αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες.

Ας δούμε ποια είναι τα 10 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να είσαι πιο χαρούμενος.

Νο1: Ξεκίνα μια καινούρια δραστηριότητα ή ένα χόμπι

Πολλές φορές νιώθουμε έλλειψη χαράς και ικανοποίησης επειδή έχουμε ρουτινιάσει. Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας όντα που έχουμε ανάγκη την ανανέωση. Μπορείς να ξεκινήσεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο ή να ξεκινήσεις μαθήματα δημιουργικής γραφής ή φωτογραφίας ή κέντημα. Οι επιλογές είναι ατελείωτες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις όρεξη για αναζήτηση και ενασχόληση.

Νο2: Πήγαινε μία βόλτα στη φύση, ιδανικά σε κάποιο δάσος ή σε κάποια παραλία

Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να ζουν κλεισμένοι μέσα σε πόλεις. Το να ζεις σε πόλη είναι κάτι πολύ λογικό, επειδή υπάρχει εξέλιξη του πολιτισμού.

Ωστόσο, πιστεύω πως ο άνθρωπος έχει ανάγκη την επαφή με τη φύση. Γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι όταν πηγαίνουν στην εξοχή νιώθουν πολύ καλύτερα. Αν βγεις για μια βόλτα στο δάσος ή στην παραλία θα αισθανθείς πολύ πιο ήρεμος.

Αυτή η διαδικασία θα μειώσει τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος σου και θα νιώσεις πολύ πιο χαρούμενος.

No3: Κάνε γυμναστική

Η σωματική μας ευεξία επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία μας. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες “νους υγιής εν σώματι υγιή”.

Όταν το σώμα ασκείται, ο εγκέφαλος λειτουργεί πολύ πιο αποδοτικά. Επίσης, μέσω της άθλησης, αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφίνης στον οργανισμό μας, δύο ουσίες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να νιώθουμε χαρούμενοι.

Αν δεν είσαι αθλητικός τύπος, μην πιεστείς πολύ. Μπορείς να κάνεις 2-3 απλές ασκήσεις για 5-10 λεπτά. Ή μπορείς να βγεις έξω για τζόγκινγκ ή περπάτημα για 20-30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα. Θα αρχίσεις κατευθείαν να αισθάνεσαι καλύτερα.

Νο4: Κάνε ένα μικρό «διάλειμμα ύπνου»

Πολλές φορές αν κοιμηθούμε για ένα μισάωρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, νιώθουμε πολύ πιο χαρούμενοι.

Όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλός μας κάνει ένα διάλειμμα λειτουργίας. Του επιτρέπουμε για λίγα λεπτά να σταματήσει τις γρήγορες και μπερδεμένες σκέψεις και να επεξεργαστεί τα γεγονότα της ημέρας.

Αυτό το λεγόμενο power nap για αυτά τα λίγα λεπτά, μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την ημέρα μας πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και ξεκούραστοι.

Προσοχή όμως: είναι σημαντικό να μην κοιμηθούμε παραπάνω από μισή ώρα (ή έστω 45 λεπτά, ισχύει και αυτό από κάποιες έρευνες), γιατί τότε θα πέσουμε σε βαθύ ύπνο και όταν ξυπνήσουμε ίσως νιώθουμε ακόμα πιο κουρασμένοι.

Νο5: Κάνε ένα ζεστό μπάνιο

Είναι ιδανικό για να μειώσει το άγχος και το στρες τα οποία όλοι γνωρίζουμε πως μειώνουν την χαρά ενός ανθρώπου. Βάλε μία όμορφη μουσική να παίζει ή ένα ευχάριστο podcast και άφησε τους μυς σου να χαλαρώσουν στο νερό. Θα δεις ότι με το που βγεις από το μπάνιο και αλλάξεις τα ρούχα που φορούσες, θα νιώθεις άλλος άνθρωπος.

Νο6: Πιες το αγαπημένο σου ρόφημα

Καμιά φορά ένα ρόφημα που αγαπάμε είναι ικανό να μας αλλάξει την ψυχολογία. Σίγουρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κατανάλωση τροφών ή ροφημάτων ως βασική μέθοδο βελτίωσης της ψυχολογίας μας, αλλά είναι κάτι που βοηθάει.

Σε πολλές περιπτώσεις ένα ωραίο ρόφημα το πρωί, όπως ένας λαχταριστός καφές ή το αγαπημένο σου τσάι (αν είσαι του τσαγιού), μπορεί να δώσει ένα δυναμικό ξεκίνημα στην ημέρα.

Μέρος της δικής μου πρωινής μου τελετουργίας, είναι να κάνω τον καφέ μου και να κάθομαι να διαβάσω ένα καλό βιβλίο.

Νο7: Κράτα ένα ημερολόγιο

Η χαρά πολλές φορές έρχεται από την ξεκάθαρη σκέψη και την απλότητα. Όταν γράφουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σε ένα ημερολόγιο, βοηθάμε το μυαλό μας να τα βάλει σε τάξη.

Μέσα στην ημέρα, εξαιτίας όλων αυτών που κάνουμε είναι λογικό να επικρατεί σύγχυση στο μυαλό μας και μπορεί να ξεχνάμε τι είναι πραγματικά σημαντικό και απαραίτητο για μας. Η καταγραφή των σκέψεων μας σε ένα ημερολόγιο είναι ένας ιδανικός τρόπος να ξαναβρούμε την κατεύθυνσή μας και με αυτόν τον τρόπο την αυτοπεποίθηση και τη χαρά μας.

Νο8: Δες μία ταινία στο σπίτι σου

Οι ταινίες μας ανεβάζουν την ψυχολογία για πολλούς λόγους. Μια φορά την εβδομάδα δες μία ταινία με τον άντρα ή τη γυναίκα σου ή με φίλους ή με τα παιδιά σου. Ο συνδυασμός ταινίας και καλής παρέας είναι ιδανικός για τη διασκέδαση και ικανοποίησή σου.

Επίσης, μία ταινία μπορεί να σε εμπνεύσει. Να σου ξαναθυμίσει ποιες είναι δυνατότητές σου. Να σε γεμίσει με κίνητρο και θέληση. Τέτοιοι παράγοντες επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή σου.

Νο9: Μίλα στο τηλέφωνο με κάποιο άτομο που συμπαθείς

Πολλές φορές για να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση και τη χαρά μας χρειάζεται απλώς να αλλάξουμε την εστίασή μας. Η συζήτηση με ένα άτομο που συμπαθείς θα σε βοηθήσει να αλλάξεις την εστίασή σου και την οπτική σου για τα πράγματα.

Πρώτον, γιατί θα «ξεφύγεις» λίγο από τις δικές σου σκέψεις και θα ακούσεις τις σκέψεις και τα νέα του άλλου.

Δεύτερον, διότι θα συζητήσεις με το άτομο αυτό τα δικά σου θέματα, για τα οποία θα σου δώσει τη δική του οπτική. Μια οπτική που μπορεί να σε κάνει να δεις πιο σφαιρικά τα πράγματα. Κλείνοντας το τηλέφωνο θα νιώθεις πιο ανάλαφρος.

Νο10: Διάβασε ένα καινούριο βιβλίο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσεις την ψυχολογία σου είναι να διεγείρεις τη φαντασία σου. Η ανάγνωση ενός βιβλίου σε βοηθάει να δημιουργήσεις νέες εικόνες στο μυαλό σου. Είναι σαν να μεταφέρεσαι σε έναν άλλο κόσμο. Γι’ αυτό εξ’ άλλου λένε ότι τα βιβλία «διευρύνουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες.»

Ακόμα και η ανάγνωση ενός κεφαλαίου αρκεί για να αλλάξει η διάθεσή σου κάποιες φορές. Δεν είναι απαραίτητο να πιεστείς να διαβάσεις ολόκληρο το βιβλίο.

Αυτά ήταν λοιπόν 10 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να είσαι πιο χαρούμενος.


Ο Θοδωρής Αραμπατζής είναι MLM & Business Coach και για περισσότερα από 19 χρόνια η επαγγελματική του ζωή είναι αφιερωμένη στο δικτυακό μάρκετινγκ και στην online & offline επιχειρηματικότητα. Από το 2010, παρέχει υπηρεσίες business coaching σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες και έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομιλίες, online και offline. Από το 2007 δημιουργεί σταθερά περιεχόμενο για το blog του, για τα social media και για το κανάλι του στο YouTube. Είναι δημιουργός του προγράμματος “Το Πλάνο 90 Ημερών” και συγγραφέας του βιβλίου Ακαταμάχητο Δικτυακό Μάρκετινγκ.

Author