Yoga Props: Πώς θα Απογειώσεις την Πρακτική σου

Από τον Κωνσταντίνο Χαραντινιώτη, Well-being Coach – Δάσκαλο Mindfulness & Yoga.

«Γιατί να χρησιμοποιήσω κάποιο βοήθημα στη yoga;»
«Ο δάσκαλος μου είπε να πάρω τα τουβλάκια μου. Μήπως δεν είμαι αρκετά καλός;»
«Μετά από 10 χρόνια πρακτικής δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσω ζώνη!»

Διδάσκω yoga εδώ και περίπου 25 χρόνια και κάποιες φορές όταν παροτρύνω τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν κάποιο βοήθημα, παρατηρώ έναν δισταγμό. Ιδίως όταν πρόκειται για προχωρημένους μαθητές ή για αποφοίτους των εκπαιδευτικών μου προγραμμάτων. Η οδηγία που δίνω να χρησιμοποιήσουν το μπλοκ ή την ζώνη τους μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις, λανθασμένα να αποδοθεί ως κριτική τύπου «δεν το κάνεις καλά!».

Έχω υπάρξει μαθητής της Iyengar Yoga και για εμένα είναι λαμπρό παράδειγμα δασκάλου, ο ιδρυτής της BKS Iyengar. Ο μοναδικός τρόπος διδασκαλίας του και η ευρηματικότητά του ενέπνευσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία 70 χρόνια. Ένα από τα χαρακτηριστικά της μεθόδου του είναι η ευρεία χρήση βοηθημάτων. Βρίσκω λοιπόν χρήσιμο όλοι όσοι έρχεστε στις τάξεις μου ή σκέφτεστε να κάνετε yoga μαζί μου, να διαβάσετε λίγα πράγματα σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η χρήση βοηθημάτων στην Yoga. Είναι το στοιχείο που μπορεί πραγματικά να απογειώσει την πρακτική σας και να εξελίξει τις δυνατότητες που έχει το σώμα σας.

Μαζί στις τάξεις μπορεί να μην κάνουμε Iyengar yoga, κάνουμε όμως Anusara Yoga που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την μέθοδο. Και οι δύο μέθοδοι είναι μορφές της Hatha Yoga που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην σωστή ευθυγράμμιση του σώματος μέσα στις θέσεις (asana) και στον έλεγχο της αναπνοής (pranayama).

Σε όποιο στάδιο της πρακτικής σου και αν βρίσκεσαι, ακόμα κι αν είσαι έμπειρος, η ορθή χρήση των yoga props , όταν πρέπει και στις στιγμές που πρέπει, είναι αυτό που θα κάνει την ποιοτική διαφορά στο σώμα και στην εμπειρία σου.

Πώς θα σε βοηθήσουν τα Yoga Props

O βασικός λόγος για να χρησιμοποιήσεις το βοήθημα που σου υποδεικνύει ο δάσκαλος είναι για να βοηθήσεις την ανατομική σου κατασκευή. Μπορεί να είσαι ήδη γυμνασμένος ή και ευλύγιστος, το πώς θα εκτελέσεις όμως συγκεκριμένες κινήσεις κάποιες φορές εξαρτάται από το ανατομικό σου σχέδιο.

Σαν παράδειγμα η διάπλαση των ισχίων δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Επομένως μπορεί σε μία θέση όπως η malasana (φωτογραφία) η οδηγία μου να λέει ότι πρέπει να ακουμπάνε κάτω και οι φτέρνες, αλλά σε κάποια σώματα αυτό να μην γίνεται. Παρόλα αυτά, για να γίνει σωστά η θέση και να ωφεληθεί το σώμα σου και να ανοίξει ο χώρος στα ισχία σου, είναι σημαντικό οι φτέρνες να μην βρίσκονται στον αέρα. Σε αυτή την περίπτωση βάζεις ένα λεπτό block από κάτω από τις φτέρνες ώστε να ακουμπάνε πάνω του. Δεν υπάρχει «καλύτερη malasana» και «χειρότερη malasana». Υπάρχει όμως η malasana που γίνεται με σωστή ευθυγράμμιση και θα ανοίξει το σώμα σου χωρίς να σε τραυματίσει, και υπάρχει η malasana που γίνεται λάθος και πρέπει να την αποφεύγεις 100%. Ακόμα κι αν είσαι «έμπειρος».

Με τον καιρό η ανατομία σου σε έναν βαθμό θα αλλάξει. Μπορεί μία μέρα οι φτέρνες σου να πατήσουν κάτω. Μπορεί και όχι. Αυτό όμως δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Επίσης τα yoga props είναι κυριολεκτικά το «στήριγμά σου» εκείνη την ημέρα που το σώμα σου χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη. Ίσως κουράστηκες, τραυματίστηκες ή απλά δεν είναι η μέρα σου! Αν μέσα στη θέση σήμερα, δεν αισθάνεσαι σταθερά και άνετα, αν η θέση σου σήμερα σε δυσκολεύει, το να πάρεις το βοήθημα που χρειάζεσαι είναι συμπεριφορά εναρμονισμένη με τη Yoga. Δεν έχει σημασία τι εμπειρία έχεις, ή πόσο καλά έκανες εχθές αυτή την θέση. Yoga κάνεις όταν κάνεις την πρακτική χωρίς εγωισμό αλλά με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό προς το σώμα σου.

Προσωπικά θεωρώ τα βοηθήματα στηνyoga «μεγάλους δασκάλους». Εγώ ο ίδιος έχω περάσει ώρες και ώρες πρακτικής μαζί με τα τουβλάκια, τις ζώνες και τα bolsters. Με βοήθησαν να καταλάβω το σώμα μου και πώς να το διαχειριστώ. Με βοήθησαν να καταλάβω την διαφορά που έχει ως αίσθηση η σωστή ευθυγράμμιση και έτσι να την μάθω για να την κάνω και χωρίς βοήθεια. Χάρη στα βοηθήματα κατάφερα να κάνω το σώμα μου πιο λειτουργικό, σταθερό, με μεγαλύτερο εύρος κίνησης, ακόμα και να ξεπεράσω τραυματισμούς.

Την ίδια κατανόηση και σύνδεση που κατάφερα να χτίσω με το σώμα μου χρησιμοποιώντας βοηθήματα, εύχομαι και επιθυμώ να χτίσετε και εσείς κάθε φορά που δίνω την οδηγία «πάρε το τουβλάκι σου».

Τα Yoga Props που θα απογειώσουν την πρακτική σου

Αν είσαστε τακτικοί μαθητές της yoga, κάνετε δηλαδή τουλάχιστον 3-4 μαθήματα yoga τον μήνα, προτείνω να επενδύσετε στα παρακάτω βοηθήματα. Ειδικά αν το σώμα σας είναι άκαμπτο και θέλετε να του δείξετε τον τρόπο να μαλακώσει και να ανοίξει, είναι ότι καλύτερο μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας.

Επειδή υπάρχουν πολλά προϊόντα, και επειδή με ρωτάτε αρκετοί τι να πάρετε, έχω ξεχωρίσει κάποιες επιλογές που ταιριάζουν στις πρακτικές που κάνουμε και συνδυάζουν την ποιότητα με την προσιτή τιμή. Είναι πράγματα που χρησιμοποιώ και εγώ ο ίδιος και προτείνω συχνά στους μαθητές μου όταν με ρωτούν. Επειδή όμως τώρα που συναντιόμαστε και Online έχει διευρυνθεί πολύ ο κύκλος μας, τα συγκεντρώνω εδώ.

Τα βοηθήματα που προτείνω να έχετε

-Ένα καλό και σταθερό yoga mat
Αυτό είναι το Α και το Ω. Υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρνετε να εκτελέσετε σωστά μία θέση εξαιτίας του λάθος στρώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τραυματισμό. Επενδύστε λοιπόν πρώτα απ’ όλα στο σωστό yoga mat.

-Τουβλάκια υποστήριξης
Θα γίνουν η επέκταση του χεριού σας ή υποστήριξη της πλάτης σας. Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί και δημιουργικοί τρόπου που χρησιμοποιούμε τα τουβλάκια υποστήριξης στις πρακτικές μας. Προτείνω να πάρετε δύο ίδια (ένα για κάθε χέρι)

–Επίπεδο τουβλάκι ή τουβλάκι σφήνα
Θα υψώνει το έδαφος για να βοηθά το σώμα σας να μακραίνει και να ανοίγει όταν δεν φτάνει από μόνο του. Σχεδόν σε όλες τις καθιστές θέσεις, στα περισσότερα σώματα προτείνω να κάθεστε σε ένα επίπεδο τουβλάκι ή τουβλάκι σφήνα γιατί στους περισσότερους ανθρώπους όταν κάθονται η μέση «πέφτει προς τα πίσω» και η ορθοσωμία χάνεται. Με αυτό το βοήθημα και την πρακτική μας θα διορθώσετε την στάση του σώματός σας.

–Zώνη γιόγκα
Αυτό το βοήθημα θα γεφυρώνει την απόσταση όταν το σώμα σας δεν φτάνει. Σαν παράδειγμα αν χρειαστεί να πιάσετε το πέλμα σας αλλά δεν φτάνετε. Θα σας βοηθά να μπαίνετε στις θέσεις και να δουλεύετε την ευλυγισία και το άνοιγμά του σώματός σας μέχρι που θα δείτε το σώμα σας να μεταμορφώνεται και να αλλάζει.

–Δύο props που θα ενισχύσουν την εμπειρία χαλάρωσης στην πρακτική
Η Savasana είναι η πιο σημαντική στιγμή της πρακτικής μας. Μπορείτε στο τέλος του άρθρου να δείτε στο σχετικό Link πώς ακριβώς βοηθά το σώμα και το νου σας. Τα eye pillows έχουν το κατάλληλο βάρος και υφή για να χαλαρώνουν τα κλειστά σας μάτια και έτσι να μπαίνετε βαθιά στην πρακτική.

Την στιγμή της Savasana είναι σημαντικό να αισθάνεστε ζεστά και άνετα. –Μία ατομική, απαλή κουβέρτα Γιόγκα είναι ό,τι χρειάζεστε.

Σας περιμένω στα μαθήματα για να τονώσουμε το σώμα και να το αποφορτίσουμε. Να γεμίσουμε με καλή διάθεση και έμπνευση.

Πηγή¨: www.konstantinosc.com


Ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης είναι Well-being Mentor, Ayurvedic Life-Style Consultant, NLP Master Coach, και διεθνώς αναγνωρισμένος Δάσκαλος Mindfulness, διαλογισμού και Γιόγκα. Προσφέρει ατομικές συνεδρίες και εξειδικευμένα προγράμματα Well- being Coaching & σεμινάρια με θέμα το Mindfulness. Επίσης προσφέρει προγράμματα επικοινωνιακών δεξιοτήτων και εργασιακού well-being σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Την εμπειρία και τις γνώσεις του τις μοιράζεται μέσω podcast, αρθρογραφίας και βίντεο στο κανάλι του στο YouTube.

Website: www.konstantinosc.com
YouTube:
Podcast: https://spoti.fi/3ngWmRC
Facebook:
Instagram:

Author