Το Τρίπτυχο «Σκέψη – Λύση – Απάντηση» στον Αθλητισμό

Από το Χρήστο Γαρέφη, Παγκόσμιο Πρωταθλητή Τριάθλου.

Σ’ εκείνα τα μακρινά χρόνια της παιδικής μας ηλικίας στο δημοτικό η λύση στα προβλήματα δεν έφτανε. Ο δάσκαλος ήθελε πρώτα τη σκέψη μας. Πρωταρχικά ζητούσε την ανάλυση που θα την βρίσκαμε μπροστά μας και αργότερα στο γυμνάσιο, νέοι πια, στο συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας με τη θεωρία του Αιτίου και Αιτιατού.

Ακριβώς όμοια πράγματα με στόχο να μας μάθουν αμφότερα να μη ξεχνάμε ότι το επίκεντρο πάντα είναι “το τι γίνεται κάθε στιγμή, πως γίνεται και πάνω από όλα το ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ούτως ώστε η αυτοσυγκέντρωση και η αιτιολόγηση να μας συνοδεύουν.

Αν κάποια ώρα δούμε κόσμο να τρέχει ή να ποδηλατεί στους δρόμους, αν κάποια μέρα σταματήσουμε το αυτοκίνητο για να περάσουν μερικοί αθλητές που αγωνίζονται, αν κάποια στιγμή οι αστυνομικοί μας ζητήσουν να παρακάμψουμε επειδή υπάρχει αγώνας σε εξέλιξη ας μην αντιδράσουμε. Ας αναλύσουμε με την σκέψη που μας δίδαξαν οι δάσκαλοι στο γιατί γίνεται αυτό που μας φαίνεται παράξενο και μερικές φορές ενοχλητικό. Προτείνουμε να πάει το μυαλό μας στις ευχές. Πρώτη ευχή όλων “υγεία πάνω απ’ όλα”. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν που τρέχουν, δεν έχουν τρέλα ούτε κουράγιο. Απλά κάνουν πράξη τις ευχές μας. Ας τους ακολουθήσουμε. Δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος για να κατοχυρώσεις την υγεία σου και την αντοχή στο χρόνο. Είναι η πιο σίγουρη επένδυση για τη ζωή σου.

Όταν ακούω από τους περισσοτέρους να μας αποκαλούν περίεργα γραφικούς τότε σκέφτομαι πως 2 πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έχει πάρει λάθος πληροφορίες για τον προορισμό μας στη ζωή, η επικαλούμενος τα λόγια του μεγάλου Καζαντζάκη πως “ο νους βολεύεται” αντιλαμβάνομαι αυτόματα την διαφορά προσέγγισης.

Δεν χρειάζονται βάθρα, ούτε μετάλλια. Το μεγάλο, αλλά καλά κρυμμένο μυστικό των αγώνων βρίσκεται στους αργούς χρόνους. Η διάρκεια της προσπάθειας κάνει καλύτερα την δουλειά. Ειδικά στις μεγάλες ηλικίες. Εκεί επίσης κατοχυρώνεται η αντοχή στα δύσκολα.

Ο αθλητισμός δεν ενώνει μόνο ανθρώπους αλλά και εποχές. Ας φέρουμε πάλι κοντά μας εκείνα τα χρόνια που ήμασταν όλοι αρχηγοί στα παιχνίδια, στις αλλαγές, στα γήπεδα και στις γειτονιές. Γίνεται. Σας το εγγυώμαι. Απλά θέλει από λίγο κάθε μέρα.

Πολύ δύσκολο αλλά η ανταμοιβή είναι τεράστια.
Θα ζήσεις το ίδιο ή καλύτερα.
Αποκλείεται το χειρότερα.
Οι πιθανότητες είναι μαζί σου.
Άρχισε σήμερα.

Το 3% του 24ωρου σου ζητάμε καθημερινά, στο υπόλοιπο 97% κάνε αυτό που κάνεις και θα το πράξεις απείρως καλύτερα. Η δική μου αναλογία είναι 9% προπόνηση προς 91% όλα τα υπόλοιπα, αλλά είναι μέρος της δουλειάς μου και ανακαλύπτω πολλά μέσα από την καθημερινή διαδικασία.

Χρόνος υπάρχει και αν όχι πρέπει να βρεθεί γιατί μιλάμε για την υγεία σου. Πάντα να θυμάστε τα λόγια του πιλότου πριν τη πτήση “σε περίπτωση κινδύνου εφαρμόστε τη μάσκα οξυγόνου πρώτα στο δικό σας πρόσωπο και μετά στων παιδιών”.


Ο Χρήστος Γαρέφης (Θεσσαλονίκη, 1955) σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο και πρωταθλήτρια κολύμβησης Αθηνά Κουρκουτίδου και πατέρας 2 παιδιών. Έχει γνωρίσει σε 30000 παιδιά και ενήλικες το άθλημα της κολύμβησης από το 1980 έως σήμερα, μέσα από την ιδιότητα του προπονητή κολύμβησης και ιδιοκτήτη του Salonica Tennis Club. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος, με την ιδιότητα του προπονητή, της ομάδας κολύμβησης του Π.Α.Ο.Κ. το 1987 και προπονητής της Εθνικής ομάδας Κολύμβησης από το 1982-1989. Ως αθλητής έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε 4 ολυμπιακά αθλήματα (κολύμβηση, υδατοσφαίριση ιστιοπλοΐα, τρίαθλο). Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 στην ιστιοπλοΐα με συναθλητή τον Ιορδάνη Πασχαλίδη όπου πήραν την 12η θέση. Από το 2012 ασχολείται με το τρίαθλο και έχει στην κατοχή του 14 χρυσά, 1 αργυρό και 2 χάλκινα μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ο Χρήστος Γαρέφης έχει μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων και αθλητών που τον συμβουλεύονται, εμπνέονται, γυμνάζονται μαζί του είτε με τα προγράμματα του, είτε από κοντά, είτε μέσω της κοινωνικής δικτύωσης.

Author