Το Τένις στην Περίοδο της Πανδημίας

Από την Ελεονώρα Παπάζογλου, Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο τένις.

«Μην σκύβετε το κεφάλι, μην τα παρατάτε και μην παραπονιέστε. Αναζητήστε έναν άλλον τρόπο.» – Μάικ Σίνγκλετερι.

Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, μία συνθήκη που κανένας μας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνέβαινε. Μία Πανδημία που ήρθε και άλλαξε ραγδαία την καθημερινότητα μας, την ψυχολογία μας και την επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω μας. Νεύρα, παράπονα, απογοήτευση, αγανάκτηση είναι μερικά από τα συναισθήματα που κυριαρχούν και μας φθείρουν καθημερινά. Όμως, κάθε φορά που μας κατακλύζει η αρνητικότητα πρέπει να βρίσκουμε έναν «άλλο» τρόπο. Έναν τρόπο που θα μας ανεβάζει τη διάθεση, θα μας βοηθάει να δραπετεύουμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας και που θα μας δίνει δύναμη και κουράγιο να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Ο δικός μου είναι το Τένις. Μπορείς να φανταστείς τον ενθουσιασμό μου, όταν ανακοινώθηκε ότι το τένις είναι ένα από τα ελάχιστα αθλήματα που επιτρέπονται εν μέσω της Πανδημίας. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι τη χαρά μου αυτή τη συμμερίζονταν και συνεχίζουν να συμμερίζονται ένα μεγάλο τμήμα ανθρώπων που διαρκώς αυξάνεται. Και αναφέρω προς έκπληξη μου καθώς το τένις σαν άθλημα δεν ήταν τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας και λανθασμένα θεωρούνταν από κάποιους μη προσβάσιμο και ίσως λίγο ελιτίστικο. Όμως η οπτική του κόσμου έχει πλέον αλλάξει. Είναι υπέροχο να βλέπεις το άθλημα που αγαπάς να χαρίζει τόσα χαμόγελα και να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο.

Για πρώτη φορά όλα τα γήπεδα να γεμίζουν από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι τα τελευταία λεπτά πριν την απαγόρευση με χαρούμενα πρόσωπα, που διασκεδάζουν και ανακαλύπτουν τη μαγεία του αθλήματος.

‘Έτσι από ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός όπως η Πανδημία του COVID-19 δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να το δοκιμάσουν και στο τέλος να το αγαπήσουν. Και πως άλλωστε να μην το αγαπήσουν;

Το τένις αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία από τις καλύτερες μορφές σωματικής άσκησης για την περίοδο που διανύουμε. Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Είναι ένα άθλημα ικανό να σου αλλάξει την καθημερινότητα και την ψυχολογία. Σου δίνει τη δυνατότητα να γυμνάζεσαι τακτικά και μάλιστα άφοβα (Covid- free) σ’ εξωτερικό χώρο και να πετύχεις τους στόχους που έχεις θέσει για το σώμα και τη φυσική σου κατάσταση. Απώλεια ή διατήρηση βάρους, ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων του σώματος, βελτίωση της αντοχής και της ελαστικότητας είναι μερικά από τα οφέλη που χαρίζει απλόχερα η ενασχόληση με το τένις.

Δεν είναι όμως λίγα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η διάθεση όλων μας περνάει από πολλές διακυμάνσεις. Το τένις δίνει τη δυνατότητα να περάσεις δημιουργικό χρόνο με τους φίλους ή με την οικογένεια σου. Να κοινωνικοποιηθείς, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να αποβάλεις όλο το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα που σε βαραίνουν. Κάθε μπαλάκι μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα πρόβλημα, μία δυσάρεστη σκέψη και μέσω του χτυπήματος να διοχετεύσεις όλη την αρνητική ενέργεια και όλο το στρες με αποτέλεσμα να νιώσεις στο τέλος της προπόνησης μια ευφορία και ψυχολογική ανάταση.

Γι’ αυτό λοιπόν εξοπλίσου με καλή διάθεση, ακόμα πιο καλή παρέα, ρακέτα και σε περιμένω στα γήπεδα.


Η Ελεονώρα Παπάζογλου υπήρξε Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο τένις στις κατηγορίες κορίτσια κάτω των 16 και 18 με συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος. Είναι απόφοιτος νομικής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Φορολογικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου.

Author