Τα Οφέλη της Άσκησης της Yoga στα Παιδιά από 4-17 ετών

Από τη Μαρίνα Δερματά, Yoga Instructor.

Η Yoga, όπως γνωρίζουμε, είναι μία πρακτική, μια επιστήμη, μία τέχνη της ζωής που αφορά στην ανάπτυξη του σώματος, του νου και του πνεύματος. Ένα σύστημα ασκήσεων και τεχνικών που βοηθά στην περαιτέρω ανάπτυξη όλων των πτυχών/δυνατοτήτων του ατόμου.

Για τη ζωή των παιδιών και την μετάβαση τους από την προσχολική ηλικία στη σχολική και μετέπειτα στην εφηβεία, η γιόγκα μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα ισχυρό εργαλείο. Αποτελεί ένα διαφορετικό και ιδαίτερο τρόπο για την ομαλή και πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη στο σώμα, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν σε ένα κόσμο που «κινείται» και αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, με γονείς που είναι πολύ δραστήριοι, πολυάσχολοι και συνήθως επιβαρυμένοι με πολλές ευθύνες.

Τα ίδια αντιμετωπίζουν ισχυρή πίεση στο σχολείο απο πολύ μικρή ηλικία, υψηλές εκπαιδευτικές απαιτήσεις και έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό απαιτούμενων «προσόντων» που πρέπει να αποκτήσουν ώστε να «επιτύχουν» στο συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό. Μεγαλώνουν σε ένα κόσμο που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ψηφιακός, στη μάθηση, στην εκπαίδευση αλλά ακόμη και στο παιγνίδι τους (Video Games) συντροφιά με μια οθόνη (TV, Tablets, Smartphones). Ακόμη και τα σπορ με τα οποία ασχολούνται είναι συνήθως ανταγωνιστικά.

Όλα τα παραπάνω που θεωρούνται “φυσιολογικά” γιατί αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, έχουν μία βαθιά επίδραση στον ψυχισμό των παιδιών και στη διαμόρφωση τους ως ενήλικες.

Η Yoga μπορεί να παίξει έναν εξισορροπιστικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Μέσα από την πρακτική της τα παιδιά μαθαίνουν τεχνικές για την καλύτερη ατομική τους υγεία, συγκέντρωση, χαλάρωση και βιώνουν ένα αίσθημα πληρότητας/γαλήνης που τα εξοπλίζει για την καλύτερη/ευκολότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής.

Η Yoga για τα παιδιά είναι μια δραστηριότητα ΜΗ ανταγωνιστική, ενθαρρύνει τη συνεργασία, την ενσυναίσθηση στον αντίποδα της αντιπαλότητας. Στο σωματικό επίπεδο προωθεί την ενδυνάμωση, την ευλυγισία, τη σωστή στάση σώματος, την ικανότητα της ισορροπίας και του συντονισμού των κινήσεων του σώματος, την σωστή αναπνοή.
Στην προσχολική και σχολική ηλικία μέχρι τα 8-12 έτη – ανάλογα με τη γενικότερη σωματική, ορμονική και συναισθηματική ανάπτυξη του κάθε παιδιού – το μάθημα της Yoga για τα παιδιά είναι τελείως διαφορετικό από αυτό των ενηλίκων.

– Τα παιδιά δεν εξασκούνται στη γιόγκα αλλά τη βιώνουν.

– Είναι ένα παιχνίδι φαντασίας που προκύπτει από την παρατήρηση και την μίμηση της φύσης.

– Μερικά από τα δρώμενα που περιλαμβάνει η γιόγκα για παιδιά είναι παιχνίδι, «μαγικά» εφόδια για να αξιοποιήσουν τη δύναμη του νου και του σώματος τους, συνειδητές σωματικές ασκήσεις, ικανότητα να «μεταμορφώνονται» σε ότι αυτά επιθυμούν, φανταστικά ταξίδια, γνώση για τη φύση και το περιβάλλον και γέλιο με την ψυχή τους.

– Τα παιδιά εξασκούνται πολύ ευχάριστα στη γιόγκα γιατί είναι στη φύση τους να ανακαλύπτουν νέους τρόπους έκφρασης.

– Παράλληλα η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινηκτικότητα, διαταραχές ύπνου ή λόγου ή ταλαιπωρούνται από άσθμα ή πονοκεφάλους.

Στη διάρκεια της εφηβείας που το σχολικό περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο απαιτητικό, ο νέος/α έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από μια άσκηση που θα τον καλύπτει ολοκληρωτικά, και στα τρία επίπεδα ύπαρξης του (σωματικό, ψυχικό, πνευματικό).

– Με την τακτική και συνειδητή άσκηση της Yoga δυναμώνουν οι μύες και τα οστά, διορθώνεται η στάση του σώματος (σκολίωση, λόρδωση, κύφωση κτλ.), βελτιώνεται η αναπνοή.

– Η άσκηση της Yoga βοηθά τους εφήβους να συγκεντρωθούν πιο εύκολα, να αποφορτίσουν την ένταση τους ώστε να είναι σε θέση να πάρουν σωστές αποφάσεις με ηρεμία και ψυχική γαλήνη.

– Η Yoga γίνεται ένα διάλλειμα που ξυπνά τη δημιουργία, την ομαδικότητα, την κοινωνικότητα, μέσα από ασκήσεις βαθειάς συνείδησης. Το περιβάλλον στο μάθημα της Yoga κρατά τον ανταγωνισμό μακριά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αποτυχία και ήττα.

– Η Yoga είναι η άσκηση που μπορεί να προωθήσει μία καλύτερη σχέση και κατανόηση του εαυτού τους, να τους δώσει τα εργαλεία να ελέγχουν τον ψυχισμό τους, που είναι ιδαίτερα ευάλωτος σε αυτή την ηληκία ώστε να γίνουν δυνατοί για την μετέπειτα πορεία στη ζωή τους.

Για όλους του παραπάνω λόγους η εξάσκηση στη Yoga συνιστάται να ξεκινά σε μικρή ηλικία προετοιμάζοντας το έδαφος σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο για μια υγιή ανάπτυξη και ενήλικη ζωή.

«Απελευθερώστε τις ικανότητες του παιδιού και θα το ετοιμάσετε για τον κόσμο» Μαρία Μοντεσσόρι


Η Μαρίνα Δερματά ασχολείται με τη yoga από το 1995. Εκπαιδεύτηκε στην Αγγλία (Ruth White Yoga Centre), με βάση την μέθοδο ”Iyengar”. Είναι μέλος της ”Yoga Alliance” (E-RYT 500hours). Έχει επίσης δίπλωμα διδασκαλίας Χάθα Γιόγκα (300hours) και πιστοποίηση σε “Γιόγκα για παιδιά” και “Γιόγκα ως Θεραπεία” από το Paramanand Yoga Institute, Indore στην Ινδία (Yoga Alliance-RYS). Είναι μέλος του Διεθνή Οργανισμού Θεραπευτών Γιόγκα (IAYT) από το 2014. Εργάζεται στο «ΒΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ» – Ιατρικό Κέντρο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής και Εναλλακτικών Θεραπειών – σαν Δασκάλα Yoga & Yoga Therapist.

share post to:
Author