Πως να Μείνεις σε Φόρμα Φέτος τα Χριστούγεννα

Από τη Χριστίνα Βάντση, Γυμνάστρια.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν γρήγορα και όπως κάθε χρόνο πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να παρατάμε τις καλές συνήθειες, να χαλάμε τη διατροφή μας και να βάζουμε για λίγο στο ράφι την καθημερινή γυμναστική μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί από εμάς παίρνουμε και βάρος κατα τη διάρκεια των γιορτών. Η υπερβολική κατανάλωση παραδοσιακών γλυκών όπως οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, το πανετόνε φαίνεται ότι είναι από τις κύριες αιτίες αύξησης του βάρους την περίοδο αυτή σε συνδυασμό βέβαια με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα και την έλλειψη άσκησης.

Για να αποφύγουμε τις τύψεις και τις ενοχές για τις Χριστουγεννιάτικες ατασθαλίες και τα γυμναστήρια να μην γεμίσουν ασφυχτικά τον Ιανουάριο, έχω για εσένα τα 11 μυστικά που ακολουθώ εγώ για να παραμείνω σε φόρμα μέσα στις γιορτές.

1. Φάε κάτι ελαφρύ πριν τα μεγάλα και πλούσια οικογενειακά τραπέζια αλλά και πριν βγεις το βράδυ έξω για ποτό. Το να παραλείπεις γεύματα για να φας περισσότερο σε αυτά δεν είναι μία καλή ιδέα.

2. Επέλεξε τα γλυκά που θα απολαύσεις. Διάλεξε ένα ή δύο γλυκά που θα επιτρέπεται να φας τις ημέρες των γιορτών. Γλυκά που να μην είναι διαθέσιμα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

3. Μην παραλείπεις γεύματα. Το να σταματήσεις να τρως πρωινό ώστε να επανορθώσεις για την υπερβολική κατανάλωση στα επόμενα γεύματα, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που έχεις στο μυαλό σου.

4. Πιες με μέτρο. Είναι καλύτερα να περιορίσεις την κατανάλωση χυμών, αναψυκτικών και ποτών καθώς θα προσθέσουν ακόμα περισσότερες θερμίδες σε όσα έχεις απολαύσει.

5. Να είσαι δραστήριος. Είναι αναγκαίο να συνεχίσεις να ακολουθείς το πρόγραμμα γυμναστικής σου αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπάθησε να κάνεις βόλτες για περπάτημα ή ακόμα καλύτερα χρησιμοποίησε τα πόδια για να πας στο καφέ ή το εστιατόριο που θα συναντήσεις τους αγαπημένους σου.

6. Βγες έξω από το σπίτι. Παίξε χιονοπόλεμο με τα παιδιά, φτιάξε ένα χιονάνθρωπο, κάνε έναν περίπατο με ένα ζεστό τσάι και άλλες εξωτερικές δραστηριότητες με φιλούς, τα παιδιά ή το σύντροφό σου, που αγαπάτε να κάνετε τα χιονισμένα Χριστούγεννα.

7. Μην αναβάλεις το πρόγραμμα ενδυνάμωσης σου. Έκανες πολύ κόπο να χτίσεις το δυνατό σώμα που έχεις.

8. Βάλε ρεαλιστικούς στόχους. Είναι Χριστούγεννα, μέρες ξεκούρασης για τους περισσότερους. Αν πεις ότι θα γυμνάζεσαι μία ώρα κάθε μέρα, όπως έκανες, και δεν το καταφέρεις, θα καταλήξεις απογοητευμένος.

9. Απόλαυσε κάθε νοστιμιά. Είπαμε να μην χαλάσεις τη διατροφή σου αλλά είναι γνωστό ότι όταν είναι η κοιλιά ευχαριστημένη, ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος.

10. Πιες αρκετό νερό. Θα σε βοηθήσει να μείνεις ενυδατωμένος και να προλάβεις τον πονοκέφαλο μετά από ένα γεμάτο αλκοόλ ξενύχτι.

11. Προγραμμάτισε τις μέρες που θα γυμναστείς. Προσπάθησε να τις βάλεις σε ώρες όπως οι πρωινές που οι υπόλοιποι θα απολαμβάνουν λίγο ύπνο παραπάνω και θα αποφύγεις να ακούσεις και την κλασική ατάκα «έλα μωρέ τώρα Χριστούγεννα είναι» .

Μετρώντας αντίστροφα θα σου πω να απολαύσεις τα Χριστούγεννα που έρχονται. Να τα γιορτάσεις με τους αγαπημένους σου, να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά γλυκά που τόσο αγαπάς, να πιείς το εκλεκτό εκείνο κρασί που φυλάς από τώρα στο ντουλάπι αλλά να μη ξεχάσεις να φροντίζεις καθημερινά το σώμα σου!


Η Βάντση Χριστίνα είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα κολύμβηση και δημιουργός του προγράμματος ΔΥΝΑΤΟ ΣΩΜΑ στην ιστοσελίδα christinavantsi.gr. Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ασχολείται επαγγελματικά με τη γυμναστική και την άσκηση στο νερό τα τελευταία 10 χρόνια.

Author