Πώς μία Μαραθωνοδρόμος Σημείωσε Ατομικό Ρεκόρ

Από τη Νίνα Καλούτσα, Coach of Voice & Public Sreaking.

Συνάντησα για πρώτη φορά την Βίκη Κολοβού PhD, ειδικό Δημόσιας Υγείας, με διδακτορικό στην πρόληψη της παχυσαρκίας, προϋπηρεσία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πρωταθλήτρια μαραθωνοδρόμο, όταν ήταν 35 ετών και έγκυος στο δεύτερο παιδί της.

Η Βίκυ είχε αποφασίσει να αρχίσει να δίνει διαλέξεις με θέματα διατροφής, άσκησης και υγείας. Απευθύνθηκε σε εμένα, για να διδαχτεί τεχνικές και μυστικά για τη Φωνή και τη Δημόσια Ομιλία. Στόχος των μαθημάτων μας ήταν η φωνή της να αποκτήσει αποχρώσεις, βάθος και πλούσιο κυματισμό και κατόπιν να αναλύσουμε και να μελετήσουμε συγκεκριμένα θέματα ομιλιών.

Ύστερα από δώδεκα μήνες συστηματικής άσκησης με την μέθοδό μου ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ, η φωνή της Βίκης μεταμορφώθηκε και η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας της άλλαξε εντυπωσιακά. Καθημερινά και «ευλαβικά», τολμώ να πω, η πειθαρχημένη επιστήμων και πρωταθλήτρια συμπεριέλαβε στην προπόνησή της, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, τα rituals των διαφραγματικών αναπνοών, της χαλάρωσης των μυών προσώπου, της πλάτης και της λεκάνης, καθώς και όλα τα άλλα βήματα της Μεθόδου μου.

Ωστόσο, πέρα από την αλλαγή στη φωνή και τη δημόσια ομιλία, συνέβη και το εξής συγκλονιστικό: Δύο χρόνια μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού της και μετά το πέρας των μαθημάτων μας, η Βίκυ τερμάτισε στον Μαραθώνιο του Αμβούργου (Απρίλιος 2018) με διαφορά χρόνου από την προηγούμενη επίδοσή της των τριών ωρών και δώδεκα λεπτών, σε δύο ώρες και πενήντα έξι λεπτά! Η ίδια εξηγεί πώς συνέβη αυτό το «θαύμα» του ατομικού της ρεκόρ, της διαφοράς δέκα έξι ολόκληρων λεπτών, που την κατέταξαν στις δέκα καλύτερες Ελληνίδες μαραθωνοδρόμους: «Ο Μαραθώνιος είναι ένα καθαρά πνευματικό άθλημα. Τη στιγμή που νιώθεις ότι το σώμα σε εγκαταλείπει, αναλαμβάνει η ψυχή και το πνεύμα. Έχοντας διδαχτεί από τη Νίνα Καλούτσα τη Μέθοδό της, έμαθα μέσω των διαφραγματικών αναπνοών να αξιοποιώ ολόκληρη την χωρητικότητα των πνευμόνων μου και να ‘αντλώ’ αναπνοές από τα σημεία που επιλέγω και ορίζω συνειδητά, ανάλογα με την ανάγκη μου κάθε φορά. Με αποτέλεσμα σήμερα να είμαι σε θέση να ρυθμίζω εγώ η ίδια την συχνότητα των καρδιακών παλμών μου. Η απόλυτη συγκέντρωση του νου μου στην αναπνοή αποσπά τη σκέψη μου από τον πανικό της υπερπροσπάθειας, τον φόβο της αποτυχίας και τις αρνητικές σκέψεις που με κατακλύζουν κατά τη διαδρομή. Όταν προσεγγίζω τα σωματικά μου όρια, η συνειδητή αναπνοή με επαναφέρει στο ‘κέντρο’ μου. Η κούραση εξαφανίζεται και οι δυνάμεις επανακτώνται μέσα σε τέσσερα με πέντε λεπτά. Το ‘ξελαχάνιασμά’ μου επιτυγχάνεται τρεις φορές συντομότερα από προηγουμένως. Τώρα, όταν ο εγκέφαλός μου θολώνει από έλλειψη οξυγόνου, γνωρίζω πώς να αντλώ αέρα από βαθιά, πώς να ενεργοποιώ διαφορετικές μυϊκές ομάδες, καθώς και πώς να χαλαρώνω την πλάτη και τα ισχία μου, με τρόπο που οι αναπνευστικοί μου μύες να με υπακούουν.

Όσο για την φωνή και την επικοινωνία μου; Η ζωή μου άλλαξε εντελώς! Σήμερα, συνεργάζομαι με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είμαι ομιλήτρια σε συνέδρια και δέχομαι συνεχώς προσκλήσεις για διαλέξεις!». Το συμπέρασμα είναι ένα και αδιαμφισβήτητο:
Εμείς οι ίδιοι, μέσω της αναπνοής μας, προγραμματίζουμε τον εγκέφαλο μας και κατευθύνουμε την εμπειρία της ζωής μας.


H λυρική σοπράνο Νίνα Καλούτσα είναι κάτοχος διπλώματος τραγουδίστριας Όπερας & Μουσικής Δωματίου και καθηγήτριας μονωδίας, καθώς και Master Καλών Τεχνών από το Κρατικό Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας (1987-1992). Για περισσότερα από 25 χρόνια, συνεργάζεται με ανθρώπους επιρροής, πολιτικούς, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών, καθώς και νέους σε όλη την Ελλάδα. Διδάσκει ανθρώπους που επιθυμούν να ανακαλύψουν την πραγματική ταυτότητα της φωνής τους, να καλλιεργήσουν δεξιότητες δημόσιας ομιλίας, να ενισχύσουν την ηγετική και τη διαπραγματευτική τους ικανότητα.

Author