Καλάθι αγορών
Καλάθι αγορών

Πως η Γιόγκα Βοηθάει σε Περιόδους Κρίσης

Από τη Bιβή Λέτσου, Δημιουργό της Abhaya Yoga.

Ως δασκάλα γιόγκα εδώ και πολλά χρόνια, θα ήθελα να μοιραστώ το πως βοήθησε η γιόγκα εμένα να βιώσω και να βγω πιο δυνατή και υγιής μέσα από την τραυματική περίοδο του Covid-19. Στο πρώτο lockdown, με έπιασε ένας έντονος επίμονος πόνος στο θώρακα, τόσο που αισθανόμουν να έχει κλειδώσει το στήθος μου και οι ωμοπλάτες μου, να μου είχαν φορέσει σιδερένια πανοπλία, τόσο που σε στιγμές και η αναπνοή μου ήταν επίπονη. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ από τον πόνο το βράδυ. Η σωματική μου άσκηση τότε έγινε πολύ ήπια και ο διαλογισμός ήταν πρωί και βράδυ στο κρεβάτι, με ήρεμη ενσυνείδητη αναπνοή, νοητική μάντρα και καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης και της προσευχής για το καλό όλων. Προσπάθησα να διατηρήσω έναν αισιόδοξο και θετικό τρόπο σκέψης ακόμη και στις πιο δύσκολες ημέρες και να μείνω μακριά από τον συνεχή πυρπολισμό της τηλεόρασης. Πήρε χρόνο να ξεκλειδώσει το σώμα μου, το σφίξιμο κράτησε σχεδόν όσο διήρκησε και o αποκλεισμός, αλλά η διαδικασία μου δίδαξε τον τρόπο να καλλιεργώ την υπομονή και να εμπιστεύομαι την φυσική ροή της επούλωσης. Κάθε φορά που έδινα στον εαυτό μου τον χρόνο για τη σωματική πρακτική της γιόγκα, αφουγκραζόμενη την ανάγκη του σώματος για κίνηση, διάταση, ενδυνάμωση, χαλάρωση, το αποτέλεσμα ήταν βαθιά ανακουφιστικό. Η κίνηση με την αναπνοή και βαθύ αφούγκρασμα ήταν και είναι το πιο βαθύ βάλσαμο. Το σώμα που δέχεται τους κραδασμούς της ψυχής και κρατά το αποτύπωμα από κάθε σκέψη και συναίσθημα, κρύβει μέσα του και μια έμφυτη σοφία. Εάν είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε θα μας πει τι χρειάζεται για να εκτονωθεί – και η εκτόνωση θα είναι όντως όχι μόνο η γιατρειά, αλλά και η ώθηση για την κατάλληλη δράση ακόμη και στην πιο δύσκολη περίσταση.

Αν όντως είμαστε έτοιμοι για μια ριζικά θετική αλλαγή μπορούμε να αρχίσουμε ή να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για εξέλιξη μέσα από δύο βασικές διαδικασίες. Την ενδοσκόπηση (που συνεπάγεται τη συγχώρεση) και την βιωματική κίνηση, που συνδέει, την αναπνοή-κίνηση με την εσωτερική μας επίγνωση.

Το στρες που κουβαλάμε μέσα μας στο βαθύ επίπεδο των κυττάρων αλλά και σε κρυμμένες γωνιές μέσα στο σώμα μας, μπορεί όντως να λυθεί μέσα ένα ή δύο μαθήματα συνειδητής κίνησης. Μέσα από την κατάλληλη καθοδήγηση η σωματική άσκηση μπορεί να φέρει λύτρωση και στο σώμα αλλά και σε ένα βαθύτερο επίπεδο, στο βάθος των κυττάρων στο DNA μας αλλά και ακόμη βαθύτερα στο καρμικό μας υπόβαθρο της ύπαρξης μας, στο υποσυνείδητο. Είναι σημαντικό να βρίσκουμε την πρακτική που θα μας εμπνεύσει να πάμε στο επόμενο επίπεδο, αλλά τα καλά νέα είναι ότι αυτή την εποχή, υπάρχει πληθώρα εμπνευσμένων δασκάλων που μπορούμε εύκολα να προσεγγίσουμε και να ακολουθήσουμε.

Εάν ακούγεται πολύ όλη αυτή η δουλειά και δύσκολη να ξέρετε ότι δεν είναι.
Μια σωστή συνεδρία ενσυνείδητης άσκησης, όπως η γιόγκα, το ται τσι, ή πιλάτες, και γινόμαστε καινούργιοι. Κάτι που θα βοηθήσει και την εσωτερική δουλειά, την ενδοσκόπηση. Καλά αυτή έτσι κι αλλιώς δεν τελειώνει και θα συμφωνήσω με εσάς που πιστεύετε ότι δεν είναι και εύκολη. Όμως είναι απαραίτητη, αναγκαία, πηγαία η ενδοσκόπηση και στο τέλος-τέλος καρποφόρα. Ναι η εσωτερική μας ενδοσκόπηση, αυτή η αναζήτηση και διεργασία αργά η γρήγορα θα μας οδηγήσουν στον τρόπο και τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε για να βγούμε στο φως.

Για αυτό το λόγο θέλω να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να δουλεύετε και με το σώμα σας μέσα από όποιο είδος συνειδητής άσκησης σας εκφράζει και με τον ψυχισμό σας μέσα από την συνεχή ενδοσκόπηση, τώρα στην καινούργια εποχή με νέο κουράγιο και ενθουσιασμό και εμπιστοσύνη. Ετοιμαστείτε για μεγάλες και όμορφες αλλαγές. Πάρτε θέση. Θέση ισχύος από τη θέση της αγάπης και της εμπιστοσύνης στην ύψιστη δύναμη της ζωής που φέρνει πάντα την αλλαγή μέσα από την καλοσύνη και την συμπόνοια.

Τα ωραία δώρα της νέας εποχής, της εποχής του Υδροχόου και της θετικής αλλαγής, είναι διαθέσιμα για τα γενναία πνεύματα και τις θαρραλέες ψυχές.

Ξεκινάμε? Πάμε για το 2021 με «Νου Υγιή εν Σώματι Υγιεί».


Η Bιβή Λέτσου είναι κάτοχος Βachelors of Science, Masters of Arts και Δημιουργός της Abhaya Yoga. Ερχόμενοι από την Καλιφόρνια το 2004, με τον αγαπημένο της σύζυγο, η Βιβή και ο Eraj, συν-δημιούργησαν με πολύ αγάπη και την πίστη τους στην ομάδα, το NYSY Υoga & Pilates Studios, το Avocado Vegetarian Café στην Αθήνα, και το Zen Rocks Retreat στην Μάνη. Η Βιβή διδάσκει την Abhaya Yoga, ένα μονοπάτι προσωπικής ενδυνάμωσης και μετάλλαξης.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
Scroll to Top

Κατέβασε Τώρα το Free E-book

Πως να Καταπολεμήσεις το Άγχος

Με την εγγραφή σου θα λαμβάνεις Συμβουλές που θα Αλλάξουν τη Ζωή σου!