Ποιο Είδος Yoga Είναι το Κατάλληλο να Επιλέξω

Από τη Μαρίνα Δερματά, Yoga Instructor.

Το Φθινόπωρο έχει μπει πια για τα καλά και οι δραστηριότητες μας στη φύση έχουν αρχίσει να περιορίζονται. Έχουμε ξεκινήσει τα χειμερινά μας προγράμματα δουλειές, σχολεία, φροντιστήρια κ.α και αναζητούμε τον τρόπο που θα διαθέσουμε τον λιγοστό –ίσως- ελεύθερο μας χρόνο για τον εαυτό μας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Υποθέτουμε λοιπόν ότι έχετε αποφασίσει να βάλετε τη Γιόγκα στη ζωή σας επιθυμώντας μαζί με το σώμα σας να «ασκήσετε» το νου και το πνέυμα σας.
Υπάρχουν όμως τόσα είδη εκεί έξω που δεν ξέρετε ποιό θα είναι το καταλληλότερο για σας να επιλέξετε.

Θα εξηγήσουμε λοιπόν τα 6 από τα πιο δημοφιλή είδη Γιόγκα ώστε να βοηθηθείτε να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

HATHA YOGA

Είναι η φυσική άσκηση της γιόγκα που χρησιμοποιεί συνδυασμό στάσεων σώματος (ασάνες), αναπνοής (πραναγιάμα), συγκέντρωσης-διαλογισμού και αποτελεί τη βάση από όπου προέρχονται σχεδόν όλα τα στυλ γιόγκα.
Είναι μια πρακτική με αργούς ρυθμούς, η οποία επικεντρώνεται στην αναπνοή και τις βασικές στάσεις και λόγω αυτού μπορεί να αποτελέσει μία καλή επιλογή για τους αρχαρίους.

ASHTANGA YOGA

Αποτελείται από έξι σειρές με συγκεκριμένη ακολουθία στάσεων γιόγκα που εκτελούνται σε ροή με τον ρυθμό της αναπνοής. Ξεκινάτε από την Α σειρά και εξελίσσεστε. Σε κάθε τάξη θα εκτελέσετε τις ίδιες στάσεις με την ίδια ακριβώς σειρά. Υπάρχουν μαθήματα όπου ο δάσκαλος καθοδηγεί τις στάσεις, ενώ άλλα μαθήματα, στυλ Mysore, όπου εσείς εκτελείτε τη σειρά μόνοι σας, αφού έχετε εξοικειωθεί με αυτήν.
Είναι μία πρακτική με γρήγορο ρυθμό και ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος. Αποτελεί μία καλή επιλογή για όσους έχουν καλή φυσική κατάσταση και τους αρέσει η δυναμική άσκηση.

IYENGAR YOGA

Πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της B.K.S. Iyengar και διδάσκει ότι υπάρχει ένας ακριβής τρόπος εκτέλεσης της κάθε θέσης (asana). Βασίζεται στη σωστή στάση-ευθυγράμμιση του σώματος, στη σωστή τοποθέτηση της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων και εξαιτίας αυτού μπορεί να λειτουργήσει άμεσα θεραπευτικά σε διάφορα προβλήματα λόγω της κακής στάσης και χρήσης του σώματος. Για να επιτευχθεί η ιδανική ευθυγράμμιση, χρησιμοποιούνται βοηθήματα όπως τουβλάκια, ζώνες, καρέκλες, κουβερτάκια κ.α.
Είναι μια πολύ καλή πρακτική για πιο προχωρημένους γιόγκι που θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα την εκτέλεση της κάθε στάσης αλλά είναι επίσης και μία εξαιρετική επιλογή για τους αρχάριους ώστε να κατανοήσουν τις βασικές στάσεις και να ασκηθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

KUNDALINI YOGA

Kundalini σημαίνει ενέργεια που είναι τυλιγμένη σα φίδι στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Στόχος της πρακτικής να ξετυλίξει/αφυπνίσει την ενέργεια αυτή μέσα από όλα τα ενεργειακά κέντρα (chakras). Η πρακτική αυτή μοιάζει πολύ διαφορετική από ένα τυπικό μάθημα γιόγκα.
Αποτελείται από επαναλαμβανόμενες σωματικές ασκήσεις σε συνδυασμό με έντονη αναπνοή, ψαλμούς μάντρα και διαλογισμό. Ο στόχος της να απελευθερωθεί η μπλοκαρισμένη-ανεκμετάλευτη ενέργεια μέσα σας, φέρνοντας σας ένα υψηλότερο επίπεδο επίγνωσης.
Είναι κατάλληλη για όσους αναζητούν μια πιο πνευματική πρακτική λόγω της έμφασης που δίδεται στις εσωτερικές πτυχές της γιόγκα, συμπεριλαμβανομένης της αναπνοής, του διαλογισμού και της πνευματικής ενέργειας.

HOT YOGA

Ασκείται σε θερμαινόμενο δωμάτιο 38-40 βαθμούς Κελσίου. Ενώ η ζέστη θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι μπορείτε να προχωρήσετε βαθύτερα σε κάποιες στάσεις σε σύγκριση με μια μη θερμαινόμενη τάξη, μπορεί να είναι εύκολο να ξεπεράσετε τα όρια σας οπότε καλό είναι να μην πιέζεστε πέρα ​​από τις δυνατότητές σας.
Είναι κατάλληλη για τους λάτρεις του ιδρώτα. Αν σας αρέσει μια πιο απαιτητική πρακτική αναζητήστε ένα φιλικό για αρχάριους θερμαινόμενο μάθημα.

YIN YOGA

Μία διαλογιστική πρακτική βασισμένη στην Ταοϊστική παράδοση όπου επιλέγονται παθητικές στάσεις οι οποίες κρατιούνται για αρκετά λεπτά κάθε φορά. Στοχεύει τους βαθύτερους συνδετικούς ιστούς, την αποκατάσταση του μήκους και της ελαστικότητας. Χρησιμοποιούνται βοηθήματα για να μπορέσει το σώμα σας να απελευθερωθεί στη στάση αντί να δουλέψει ενεργά και να εμπλέξει τους μυς.
Είναι κατάλληλη για όσους έχουν ανάγκη να τεντωθούν, να εκτονώσουν την ένταση του σώματος και να χαλαρώσουν.
Μπορείτε να ασκείστε στη Yin συνδυαστικά με κάποιο άλλο είδος γιόγκα.


Η Μαρίνα Δερματά ασχολείται με τη yoga από το 1995. Εκπαιδεύτηκε στην Αγγλία (Ruth White Yoga Centre), με βάση την μέθοδο ”Iyengar”. Είναι μέλος της ”Yoga Alliance” (E-RYT 500 hours). Έχει επίσης δίπλωμα διδασκαλίας Χάθα Γιόγκα (300 hours) και πιστοποίηση σε “Γιόγκα για παιδιά” και “Γιόγκα ως Θεραπεία” από το Paraman and Yoga Institute, Indore στην Ινδία (Yoga Alliance-RYS). Είναι μέλος του Διεθνή Οργανισμού Θεραπευτών Γιόγκα (IAYT) από το 2014. Εργάζεται στο «ΒΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ» – Ιατρικό Κέντρο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής και Εναλλακτικών Θεραπειών – σαν Δασκάλα Yoga & Yoga Therapist.

share post to:
Author