Ποια Είναι η Καλύτερη Συνήθεια για να Ξεκινάς την Ημέρα σου;

Από την Αϊνόλα Τερζοπούλου, Δημοσιογράφο – Wellbeing Coach.

Μήπως νιώθετε πιασμένοι όταν ξυπνάτε το πρωί όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι; Μήπως νιώθετε το σώμα σας δύσκαμπτο, σα να μη μπορεί να κάνει ορισμένες κινήσεις και βιαστικά πετάτε τα σεντόνια, πηγαίνετε στο μπάνιο, φτιάχνετε καφέ και ετοιμάζεστε να φύγετε;

Ως ένα σημείο, για αυτή την πρωινή δυσκαμψία, ρίχνετε την κατηγορία στο χρόνο που περνάει. Όσο μεγαλώνουμε οι χόνδροι των αρθρώσεων, οι ιστοί, οι τένοντες, οι μύες και οι σύνδεσμοι χάνουν ένα μέρος της ελαστικότητάς τους.

Γ’ αυτό το λόγο, ο καλύτερος τρόπος να ξυπνήσετε το σώμα, να μειώσετε τον πόνο, να τονώσετε τον οργανισμό, να αισθανθείτε ενέργεια και να έχετε καλή διάθεση, είναι να αρχίσετε την ημέρα όχι πίνοντας καφέ αλλά χαλαρώνοντας τους μυς, αφιερώνοντας πέντε λεπτά σε λίγες διατάσεις.

Γιατί να κάνετε πρωινές διατάσεις

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα βρίσκεται σε ξαπλωμένη θέση για αρκετές ώρες η οποία προκαλεί σφίξιμο των μυών. Επιπλέον, πολλές φορές «κλειδώνεται» σε ακατάλληλες στάσεις που μπορούν να προκαλέσουν μειωμένη ροή του αίματος στους μυς (άρα και λιγότερο οξυγόνο) και ταυτόχρονη συσσώρευση γαλακτικού οξέος, προκαλώντας δυσκαμψία. Ένας άλλος λόγος που αφορά όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Federation of American Societies for Experimental Biology, είναι ότι ενώ το ανθρώπινο σώμα καταπολεμά τις φλεγμονές κατά τη διάρκεια του ύπνου οδηγεί σε αυξημένο πόνο όταν ξυπνάμε.

Ποια είναι τα οφέλη

Το πρωινό στρέτσινγκ μας προετοιμάζει σωματικά και διανοητικά. Βελτιώνει τη ροή του αίματος και διοχετεύει στο σώμα περισσότερο οξυγόνο, ενώ ταυτόχρονα αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες που έχουν συσσωρευθεί κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Επιπλέον, χαρίζει μυϊκή ευλυγισία, αυξάνει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων και δίνει εναρκτήριο σήμα στον εγκέφαλο για τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν.

Ποιες ασκήσεις να κάνετε

Τέντωμα όλου του σώματος.

Ξαπλωμένοι σε ύπτια θέση, τεντώνετε μπροστά τα πόδια και φέρνετε πίσω από το κεφάλι τα χέρια, νιώθοντας το σώμα σας να μακραίνει.

Στροφές του κορμού.

Στην ίδια θέση, λυγίστε τα γόνατα και αφήστε τα να πέσουν από τη μία πλευρά ενώ γυρίζετε τον κορμό και το κεφάλι από την άλλη πλευρά. Κάνετε διαγώνια διάταση της περιτονίας και «μασάζ» στα όργανα που βρίσκονται στο κέντρο του σώματος.

Γόνατα κοντά στο στήθος. Στην ίδια θέση, αγκαλιάστε τα γόνατα κοντά στο στήθος κάνοντας μικρά κυκλάκια. Ανακουφίζει πόνους και πιασίματα στη μέση και στην οσφυϊκή μοίρα.

Πεταλούδα.

Σε καθιστή θέση, ανοίγετε τα πόδια και λυγίζετε τα γόνατα ώστε τα πέλματα να είναι μαζί. Τα φέρνετε όσο πιο κοντά στη βουβωνική χώρα και κρατώντας τον κορμό σας σε ευθυτενή στάση τα ανοιγοκλείνετε σαν φτερά πεταλούδας. Βοηθάει στην ευλυγισία των μυών των ισχίων.

Αναπνοές.

Για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ηρεμία και καλή ψυχολογία. Μία από τις πιο ενεργειακές αναπνευστικές ασκήσεις είναι η Καπαλαμπάντι ή Αναπνοή της Φωτιάς. Παίρνετε μία μεγάλη εισπνοή και μετά κάνετε μία βαθιά εκπνοή τραβώντας την κοιλιά μέσα. Χαλαρώνετε με την εισπνοή και ξανά επαναλαμβάνετε 15-20 φορές κρατώντας ένα σταθερό ρυθμό. Σταδιακά, μπορείτε να κρατάτε για λίγο χρόνο τον αέρα.

Συνεχίζετε με τη Νάντι Σοντάν ή Εναλλασσόμενη Αναπνοή. Με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού καλύπτετε το δεξί ρουθούνι. Εισπνέετε από το αριστερό. Στο μέγιστο της εισπνοής, κλείνετε το αριστερό ρουθούνι με το παράμεσο δάχτυλο και εκπνέετε από το δεξί. Επαναλαμβάνετε εισπνέοντας από το δεξί ρουθούνι και εκπνέοντας από το αριστερό.

Όταν τελειώσετε τις ασκήσεις, έρχεστε σε όρθια θέση, ρολάροντας αργά-αργά προς τα πάνω. Τεντώνετε για άλλη μία φορά το σώμα σας και είσαστε έτοιμοι να αδράξετε την ημέρα!


H Αϊνόλα Τερζοπούλου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι μητέρα ενός παιδιού. Προέρχεται από εκδοτική και δημοσιογραφική οικογένεια από όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα. Είναι δημιουργός του www.livelifewell.gr, πρεσβεύοντας πως η ευζωία και η ευεξία-φυσική και ψυχολογική-ως στάση είναι προσωπική συνταγή για μία καλύτερη ζωή. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει πιστοποιηθεί σ’ επίπεδο certified instructor στη μέθοδο πιλάτες, στη γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και στο bodyArt by Robert Steinbacher. Στην αναζήτηση της πώς ο τρόπος που σκεφτόμαστε επιδρά στο σώμα και επηρεάζει τη διάθεση και τη στάση που τηρούμε απέναντι σε καθημερινές καταστάσεις της ζωής μας, εκπαιδεύτηκε και είναι πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece επίσημου φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz – California. Συμμετέχει με την ιδιότητα της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®. Με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα, είναι εκλεγμένη Κοινοτική Σύμβουλος στο 1ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.

Author