Ποια Είναι τα Πλεονεκτήματα του Τριάθλου;

Από το Χρήστο Γαρέφη, Παγκόσμιο Πρωταθλητή του τριάθλου.

Στα 45 χρόνια που εξασκώ την προπονητική, ο χειρότερος αντίπαλος όλων, είναι η μονοτονία της προπόνησης, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα άθλημα.

Ειδικά όταν τα αποτελέσματα δεν είναι πετυχημένα, τότε η ανθρώπινη τάση είναι η σταδιακή απομάκρυνση με τη δικαιολογία βαριέμαι όλο τα ίδια κάνω. Εδώ λοιπόν έρχεται το τρίαθλο, που αφαιρεί από το μυαλό την πρώτη και καλύτερη δικαιολογία, για να τα παρατήσεις. Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι τα παιδιά ευκολότερα παρουσιάζουν αυτή την κάμψη ενδιαφέροντος, ένεκα της ανυπομονησίας που τα διακρίνει σε όλα.

Τρία αθλήματα λοιπόν στη σειρά για ένα ταξίδι που μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά έως και 15 ώρες ανάλογα με την απόφαση που θα πάρεις και φυσικά τον σωματότυπο σου, γιατί δεν είμαστε όλοι για όλες τις αποστάσεις πράγμα για το οποίο δεν φροντίζουμε και μπαίνουμε σε λάθος αγωνιστικά μονοπάτια.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες το τρίαθλο έχει τις εξής αποστάσεις:
1500μ κολύμβηση
40 χλμ. ποδηλασίας
10 χλμ. τρέξιμο

Η διάρκεια του αγωνίσματος για τους ελίτ αθλητές είναι 1 ώρα και 45λ περίπου και για έναν ενήλικα που θα αρχίσει 3αθλο σε ηλικία ας πούμε 45 ετών, με προπονητική καθοδήγηση, μπορεί να τον βρει να τερματίζει ένα ολυμπιακό 3αθλο σε 2 ώρες και 45 λεπτά, μέσα σε ένα χρόνο.

Η ολυμπιακή απόσταση είναι αυτή που προσωπικά προτείνω στον κόσμο. Υπάρχει και η μισή απόσταση σε όλα για να αρχίσεις, 750μ κολύμπι, 20χλμ ποδήλατο και 5χλμ τρέξιμο.

Τα παιδιά ξεκινούν με 375μ κολύμπι, 10 χιλ ποδήλατο και 2,5 χιλ τρέξιμο. Βλέπουμε λοιπόν ότι το 3αθλο δεν είναι οι τεράστιες αποστάσεις και τα ironman. Μπορούμε να σκεφτόμαστε προς εκείνες τις αποστάσεις αλλά για μια εμπειρία όχι για συνέχεια. Η δική μου εκτίμηση είναι, πως οι αποστάσεις που καλύπτονται από 1,5 ώρα έως 3 ώρες, είναι υπέρ αρκετές για να κερδίζει ο κόσμος υγεία και χαρά.

Στο τρίαθλο, στα 10 χρόνια περίπου που αγωνίζομαι, έχω παρατηρήσει πως οι τελευταίοι αθλητές στους αγώνες, χαμογελούν όμοια με τους πρώτους. Αυτό συμβαίνει, διότι είναι μια περιπέτεια ενός όμορφου αγώνα, με πολλές αλλαγές, με απαιτούμενο συνδυασμό δεκάδων παραμέτρων που ουσιαστικά σου αφαιρούν την αγωνία του συναγωνισμού και σε αναγκάζουν να έχεις το νου σου στον τερματισμό, ο οποίος είναι σπουδαία πραγματικά υπόθεση.

Σαν προπονητής είμαι υπέρμαχος της ολιστικής προπόνησης. Ισχυρίζομαι ότι και οι 600 περίπου μυς του σώματος μας πρέπει να ενεργοποιούνται. Όταν έχουμε να κάνουμε με περισσότερα του ενός αθλήματα υπηρετούμε καλύτερα την ψυχοσωματική μας υγεία. Ο Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής πίστευε στην ολιστική αντιμετώπιση κάθε προβλήματος ασθένειας. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι ένα απίστευτο θαύμα λειτουργίας και κατασκευής, που αν μελετήσεις για το μόνο που θα είσαι σίγουρος, θα είναι η αναγκαστική θα τολμούσα να δηλώσω, προπονητική εφαρμογή της ολιστικής προπόνησης.

Επειδή λοιπόν το 3αθλο ζητάει από κάθε παιδί ή ενήλικα, τα 3 αθλήματα που όλοι θα κάνουμε στη ζωή μας ούτως η άλλως, καλύπτει νομίζω το πιο ευρύ φάσμα αναγκών, εύκολα και από μόνο του. Χωρίς πίεση με χαρά και μεγάλο ενδιαφέρον.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα και με μεγάλη χαρά διαπιστώνω, ότι η διάδοση του παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, τείνει προς εκθετικό βαθμό.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα με τις εκπληκτικές καιρικές συνθήκες μπορεί να προβάλλει μέσω του τριάθλου τον αθλητικό τουρισμό με μεγάλη επιτυχία.


Ο Χρήστος Γαρέφης (Θεσσαλονίκη, 1955) σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο και πρωταθλήτρια κολύμβησης Αθηνά Κουρκουτίδου και πατέρας 2 παιδιών. Έχει γνωρίσει σε 30.000 παιδιά και ενήλικες το άθλημα της κολύμβησης από το 1980 έως σήμερα, μέσα από την ιδιότητα του προπονητή κολύμβησης και ιδιοκτήτη του Salonica Tennis Club. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος, με την ιδιότητα του προπονητή, της ομάδας κολύμβησης του Π.Α.Ο.Κ. το 1987 και προπονητής της Εθνικής ομάδας Κολύμβησης από το 1982-1989. Ως αθλητής έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε 4 ολυμπιακά αθλήματα (κολύμβηση, υδατοσφαίριση ιστιοπλοΐα, τρίαθλο). Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 στην ιστιοπλοΐα με συναθλητή τον Ιορδάνη Πασχαλίδη όπου πήραν την 12η θέση. Από το 2012 ασχολείται με το τρίαθλο και έχει στην κατοχή του 14 χρυσά, 1 αργυρό και 2 χάλκινα μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ο Χρήστος Γαρέφης έχει μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων και αθλητών που τον συμβουλεύονται, εμπνέονται, γυμνάζονται μαζί του είτε με τα προγράμματα του, είτε από κοντά, είτε μέσω της κοινωνικής δικτύωσης.

share post to:
Author