Μπορώ να Χτίσω Ένα Δυνατό Σώμα στο Σπίτι ;

Από τη Χριστίνα Βάντση, Γυμνάστρια.   

Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που θα σου μιλήσω γ΄ αυτό το θέμα. Πολλοί από εσάς ξέρετε ότι πριν από δύο χρόνια, όταν ξεκίνησε η πανδημία, ξεκίνησα να γυμνάζομαι στο σπίτι με το βάρος του σώματος και εξοπλισμό που μπορούσα να βρω μέσα στο διαμέρισμά μου.

Και να’ μαι εδώ σήμερα, έχοντας τελειώσει το δικό μου πρόγραμμα γυμναστικής στο σπίτι, το πρόγραμμα ΔΥΝΑΤΟ ΣΩΜΑ, να σε βοηθήσω να καταλάβεις αν αυτός ο τρόπος εκγύμνασης ταιριάζει και σε σένα.

1. Είναι πιο οικονομικό! Για πολλούς από εμάς ο οικονομικός παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η γυμναστική στο σπίτι μπορεί να είναι δωρεάν ή να σου κοστίζει ένα μικρό ποσό μηνιαία. Ακόμα, σου εξοικονομεί χρήματα που θα ξόδευες στη βενζίνη και το πάρκινγκ.

2. Σου εξοικονομεί χρόνο! Στο καθημερινό μας πρόγραμμα κάθε ώρα μετράει. Κάνοντας γυμναστική στο σπίτι δεν χάνεις χρόνο κολλημένος στην κίνηση, δεν περιμένεις στα αποδυτήρια και τα ντουζ να τελειώσει ο προηγούμενος αλλά ούτε και στα όργανα γυμναστικής που μπορεί να είναι κατειλημμένα.

3. Προσαρμόζεις την ώρα που θα κάνεις γυμναστική σύμφωνα με το δικό σου ημερήσιο πρόγραμμα. Όταν ασκείσαι στο σπίτι μπορείς να ξεκινήσεις και να σταματήσεις το πρόγραμμα όποτε θέλεις. Μπορείς να αλλάξεις την ώρα και τη μέρα ακόμα και τελευταία στιγμή χωρίς να σε αγχώνει ότι θα χάσεις το μάθημα που έχεις ήδη πληρώσει. Μπορείς να στριμώξεις ξαφνικά 30 λεπτά γυμναστικής αν τα παιδιά κοιμηθούν το μεσημέρι.

4. Είσαι γεμάτος αυτοπεποίθηση. Για πολλούς από εμάς το γυμναστήριο σημαίνει ανασφάλεια. Ναι σωστά διάβασες, ακόμα και εγώ το έχω νιώσει. Πολλές ήταν οι φορές που σκέφτηκα να θα γελάσει κάποιος με τον τρόπο που κάνω τις ασκήσεις, αν θα τραβήξουν τα βλέμματα τα ρούχα που φοράω, αν κάνω λάθος την άσκηση κ.α. Η γυμναστική είναι απλά εσύ που προσπαθείς να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, και μόνο αυτό πρέπει να είναι.

5. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Τα ρούχα είναι έτοιμα στη ντουλάπα, το λάπτοπ στημένο στο γραφείο και ο χρόνος δικός σου. Δεν υπάρχει τίποτα να σε σταματήσει!

6. Διασκεδάζεις. Και δεν εννοώ να μην είσαι συγκεντρωμένος στο πρόγραμμα αλλά αντίθετα βάζοντας την αγαπημένη σου λίστα με τραγούδια ή το επεισόδιο της σειράς που έχασες χθες ή τραγουδώντας δυνατά και ελεύθερα θα γεμίσεις ενέργεια και θα αλλάξεις διάθεση.

7. Φοράς ότι θέλεις. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα σε καινούρια αθλητικά ρούχα, αφού μπορείς να κάνεις γυμναστική ακόμα και με τις πιτζάμες σου.

8. Έχεις πάντα τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι. Στο σπίτι μπορείς να προγραμματίσεις τα προγράμματα γυμναστικής σου να έχουν ασκήσεις με το βάρος του σώματος και εξοπλισμό που μπορείς να βρεις στο σπίτι. Θα ενθουσιαστείς όταν ανακαλύψεις πόσες και διαφορετικές ασκήσεις μπορείς να κάνεις με ένα σκουπόξυλο και ένα μαξιλάρι από το σαλόνι σου.

9. Είναι εντάξει να κάνεις ένα διάλειμμα. Μπορεί να είχες μία δύσκολη μέρα, μπορεί να άλλαξαν τα ραντεβού στη δουλειά, μπορεί τα παιδιά να χρειάζονται φροντίδα ή περισσότερο διάβασμα για ένα διαγώνισμα στο σχολείο, μπορεί απλά να μην έχεις κέφια. Δεν χρειάζεται να αγχωθείς για τίποτα. Τελείωσε με τις υποχρεώσεις που προέκυψαν, ξεκουράσου και θα κάνεις αύριο ή μεθαύριο το πρόγραμμα.

10. Γίνεσαι παράδειγμα για την υπόλοιπη οικογένεια. Βλέποντας σε να ασκείσαι, τόσο τα παιδιά όσο και ο σύντροφος ή οι γονείς σου, τους δίνεις το κίνητρο να φροντίσουν κι εκείνοι το σώμα τους και να βάλουν προτεραιότητα την σωματική και ψυχολογική ευεξία τους.

11. Σνακ και καφές. Όταν πήγαινα στο γυμναστήριο μετά τη δουλειά πάντα ξεχνούσα το απογευματινό μου αλλά και τον καφέ που τόσο είχα ανάγκη. Στο σπίτι είναι διαφορετικά. Είναι όλα έτοιμα στην κουζίνα. Πριν ξεκινήσω το πρωί έχω ζεστό καφέ και ένα θρεπτικό σνακ στο πι και φι.

Η γυμναστική στο σπίτι δεν είναι για όλους αλλά μπορεί να είναι η ιδανική για εσένα. Αν θέλεις να δοκιμάσεις, σε ενθαρρύνω να κάνεις την εγγραφή σου στο πρόγραμμα ΔΥΝΑΤΟ ΣΩΜΑ στο www.christinavantsi.gr.

Πιστεύω ότι οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας, πρέπει να μας θυμίζουν ότι αυτή η χρονιά πρέπει να είναι αφιερωμένη στην υγεία μας!


Η Χριστίνα Βάντση είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα την κολύμβηση και δημιουργός του προγράμματος ΔΥΝΑΤΟ ΣΩΜΑ στην ιστοσελίδα  christinavantsi.gr. Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ασχολείται επαγγελματικά με τη γυμναστική και την άσκηση στο νερό τα τελευταία 10 χρόνια.

Author