Μία Καθημερινή Άσκηση για Καλή Ισορροπία

Από την Αϊνόλα Τερζοπούλου, Wellbeing Coach.

Πως θα ήταν η ζωή μας αν δεν είχαμε ισορροπία; Δεν θα μπορούσαμε να σηκωθούμε, να κρατηθούμε όρθιοι, θα πέφταμε όταν θα περπατούσαμε. Τι δηλώνει να έχουμε ισορροπία; Τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Γιατί είναι απαραίτητο να έχουμε ισορροπία; Επειδή βοηθάει στην πρόληψη ατυχημάτων.

Στη φυσική, η ισορροπία είναι η ικανότητα να διατηρείται το κέντρο της μάζας ενός σώματος πάνω από μία βάση στήριξης. Ωστόσο, σε μας τους ανθρώπους είναι πιο πολύπλοκο. Βασίζεται σε ένα σύστημα αισθητικο-κινητικού ελέγχου που εξαρτάται από τους αισθητήριους παράγοντες, από την ιδιοδεκτικότητα και από τη θέση του σώματός μας στο χώρο. Αυτό το σύστημα ισορροπίας μας επιτρέπει να μην πέφτουμε, να βλέπουμε κατά τη βάδιση, να αναγνωρίζουμε τη βαρύτητα, να καθορίζουμε τη διεύθυνση και την ταχύτητα της κίνησης και να κάνουμε προσαρμογές με αυτόματο τρόπο για να διατηρήσουμε τη στάση και τη σταθερότητα σε διάφορες θέσεις και δραστηριότητες. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που αυτή η αρμονική συνεργασία κλονίζεται. Μερικές αιτίες είναι προβλήματα στο εσωτερικό του αυτιού από ωτίτιδα ή ακόμη και κερί, αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ορισμένες παθήσεις και ορισμένα φάρμακα όπως ηρεμιστικά ή υπνωτικά, καθώς και οι τραυματισμοί στο κεφάλι. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, η ισορροπία μας τείνει να μειώνεται, αφού οι αρθρώσεις φθείρονται, η μυϊκή δύναμη φθίνει και οι αισθήσεις της όρασης και της ακοής μειώνονται.

Γυμναστική για καλή ισορροπία

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής πρέπει να περιλαμβάνει και ασκήσεις για τη βελτίωση της ισορροπίας. Είναι εξίσου σημαντικές όσο οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευκαμψίας. Για αυτό το λόγο, τις βάζω πάντα στους μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές μου στα μαθήματα που κάνουμε. Εκτός ότι βοηθούν στην πρόληψη τραυματισμών, ενισχύουν τη συνολική τους υγεία και συμβάλουν να είναι αυτοεξυπηρετούμενοι ώστε να εξακολουθούν να παραμένουν δραστήριοι. Ασκήσεις ισορροπίας μπορούν να γίνουν σε όλες τις θέσεις. Προβολές, διάφορες στηρίξεις, ακροστασίες, ασκήσεις με μπάλα ή με τον κύλινδρο και σε δίσκο ισορροπίας. Για να την βελτιώσετε κάνετε ασκήσεις οι οποίες θα σας κάνουν να νιώθετε εκτός ισορροπίας. Όταν τις εκτελείτε σε όρθια θέση να είσαστε πάντα κοντά σε ένα τοίχο, μία καρέκλα ή ένα τραπέζι για είσαστε σίγουροι ότι έχετε εξασφαλίσει –πρωτίστως – ασφάλεια.

Βάζοντας τα παπούτσια από όρθια θέση, πρόκληση για καλή ισορροπία.

Ο πιο εύκολη άσκηση ισορροπίας που συγχρόνως ενδυναμώνει την άρθρωση του αστραγάλου, τους συνδέσμους των κάτω άκρων και τους μυς της ποδοκνημικής είναι, να σταθείτε στο ένα πόδι σαν τον πελαργό. Δοκιμάστε την όταν φτιάχνετε καφέ, πλένετε τα χέρια σας, μαγειρεύετε, μιλάτε στο τηλέφωνο, περιμένοντας στην ουρά. Για να τη δυσκολέψετε, δοκιμάστε να κάνετε την ίδια άσκηση με τα μάτια κλειστά ή ισορροπώντας στα δάκτυλα. Μία άλλη άσκηση για ισορροπία είναι μία κίνηση που κάνετε καθημερινά. Να φοράτε τα παπούτσια σας. Αυτή τη φορά, προσπαθήστε να τα φορέσετε και από όρθια θέση.


H Αϊνόλα Τερζοπούλου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι μητέρα ενός παιδιού. Προέρχεται από εκδοτική και δημοσιογραφική οικογένεια από όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα. Είναι δημιουργός του www.livelifewell.gr, πρεσβεύοντας πως η ευζωία και η ευεξία-φυσική και ψυχολογική-ως στάση είναι προσωπική συνταγή για μία καλύτερη ζωή. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει πιστοποιηθεί σ’ επίπεδο certified instructor στη μέθοδο πιλάτες, στη γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και στο bodyArt by Robert Steinbacher. Στην αναζήτηση της πώς ο τρόπος που σκεφτόμαστε επιδρά στο σώμα και επηρεάζει τη διάθεση και τη στάση που τηρούμε απέναντι σε καθημερινές καταστάσεις της ζωής μας, εκπαιδεύτηκε και είναι πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece επίσημου φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz – California. Συμμετέχει με την ιδιότητα της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®. Με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα, είναι εκλεγμένη Κοινοτική Σύμβουλος στο 1ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.

Author