Η Yoga ως Θεραπευτική Προσέγγιση

Από τη Μαρίνα Δερματά, Yoga Instructor.

Η Γιόγκα είναι γνωστή σαν ένα σύστημα άσκησης που βελτιώνει το σώμα, ηρεμεί το νου και ελευθερώνει το πνεύμα. Το σώμα γίνεται πιο ευλύγιστο, πιο δυνατό με περισσότερη ενέργεια. Κι αυτό αντανακλά τη συνολικά καλύτερη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού και των επιμέρους συστημάτων του. Αυξάνουμε την κυκλοφορία του αίματος στα εσωτερικά μας όργανα και βελτιώνουμε την οξυγόνωση των κυττάρων. Με την πρακτική της γιόγκα δυναμώνουμε και χαλαρώνουμε το νευρικό μας σύστημα. Ο νους ξεκουράζεται, χαλαρώνει κι έτσι βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά. Περιορίζοντας το άγχος, νιώθοντας πιο ήρεμοι και γαλήνιοι το πνεύμα απελευθερώνεται. Για όλους τους παραπάνω λόγους η Γιόγκα θεωρείται και είναι μια ευεργετική / θεραπευτική πρακτική.

Όμως η χρήση της γιόγκα ως θεραπευτική προσέγγιση δεν είναι γνωστή και συνηθισμένη μέθοδος θεραπείας. Αφορά την αφύπνιση και την εξισορρόπηση της ζωής. Δεν πραγματοποιείται μέσω αγγιγμάτων, πιέσεων ή τραβηγμάτων & τεντώματος του φυσικού σώματος, όπως η φυσιοθεραπεία. Σε αυτό το είδος θεραπείας προσαρμόζονται διάφορες πρακτικές, ασκήσεις και τεχνικές της γιόγκα στις αντίστοιχες ανάγκες των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ειδικά ή/και επίμονα προβλήματα υγείας τα οποία δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν σε ομαδικό μάθημα/τάξη γιόγκα.

Ο ορισμός της: “Η γιόγκα ως θεραπεία είναι η προσαρμογή πρακτικών της γιόγκα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Τα προβλήματα υγείας μπορεί να είναι λόγω κάποια παροδικής ασθένειας, ή κάποιας χρόνιας πάθησης, λόγω ηλικίας ή λόγω αδυναμίας καθώς επίσης λόγω εγκυμοσύνης ή τοκετού”.

Είναι μια θεραπεία που μπορεί να συνδυαστεί και να συμβαδίζει υποστηρικτικά με οποιαδήποτε ιατρική η εναλλακτική θεραπεία ακολουθεί ο ενδιαφερόμενος. Πραγματοποιείται σε ατομικές συνεδρίες και δεν προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία στην άσκηση της γιόγκα.

Στην πρώτη συνεδρία λαμβάνεται ένα πλήρες ιστορικό υγείας και γίνεται η αρχική εκτίμηση, ανάλυση και συμβουλευτική στο πρόβλημα. Ακολουθούν κάποιες υποστηρικτικές συνεδρίες που ο αριθμός τους ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση. Ο εξειδικευμένος δάσκαλος, ανά περίπτωση, ” συνταγογραφεί ” την κατάλληλη σειρά σωματικών και αναπνευστικών ασκήσεων καθώς και τεχνικών χαλάρωσης. Απαιτεί την προσωπική επιμέλεια και συμμετοχή του μαθητή παράλληλα με την καθοδήγηση και υποστήριξη του δασκάλου.

Η γιόγκα ως θεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στο να απαλύνει τα συμπτώματα, να βελτιώσει την γενικότερη λειτουργία του οργανισμού, να υποστηρίξει και να ενισχύσει την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σε ασθένειες όπως:

•Υπέρταση-Υπόταση
• Αρθρίτιδα
• Άσθμα
• Υπερκινητικότητα – Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής
• Καρκίνο (βελτίωση της ποιότητας της ζωής)
• Σκλήρυνση κατά πλάκας (βελτίωση της ποιότητας της ζωής)
• Διαταραχές όρεξης (βουλιμία, ανορεξία)
• Παχυσαρκία
• Γαστρεντερικές Διαταραχές
• Ανοσοποιητικό Σύστημα
• Αϋπνία
• Πόνοι μέση – γόνατα- ώμοι (μυοσκελετικοί)
• Αναπνευστική Λειτουργία
• Stress
• Κατάθλιψη
• Άγχος

Η γιόγκα ως θεραπευτική προσέγγιση έχει, εδώ και πολλά χρόνια, αναγνωριστεί στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ινδία. Σε πολλά Πανεπιστήμια στην Αμερική (Maryland University of Integrative Health, Loyola Marymount University, Kesley University, Naropa University καθώς και SOAS University στο Λονδίνο) προσφέρουν διπλώματα η/και μάστερ πάνω στην πρακτική της Γιόγκα σαν θεραπευτική προσέγγιση.

Από το 1989 λειτουργεί και ο Διεθνής Οργανισμός Θεραπευτών Γιόγκα (IAYT), πιστοποιώντας δασκάλους και κάνοντας συνεχή έρευνα στην επίδραση της Γιόγκα σε διάφορες παθήσεις. Επίσης πληθώρα άρθρων έχει δημοσιευτεί στο Harvard Health Publishing του Harvard Medical School (www.health.harvard.edu) με αντίστοιχη θεματολογία.

Ιατρική έρευνα απέδειξε ότι η γιόγκα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο αποτελεσματικές συμπληρωματικές θεραπείες για αρκετές γνωστές παθήσεις.
Yoga Biomedical Trust (England) Robin Monro, Ph.D.


Η Μαρίνα Δερματά ασχολείται με τη yoga από το 1995. Εκπαιδεύτηκε στην Αγγλία (Ruth White Yoga Centre), με βάση την μέθοδο ”Iyengar”. Είναι μέλος της ”Yoga Alliance” (E-RYT 500hours). Έχει επίσης δίπλωμα διδασκαλίας Χάθα Γιόγκα (300hours) και πιστοποίηση σε “Γιόγκα για παιδιά” και “Γιόγκα ως Θεραπεία” από το Paramanand Yoga Institute, Indore στην Ινδία (Yoga Alliance-RYS). Είναι μέλος του Διεθνή Οργανισμού Θεραπευτών Γιόγκα (IAYT) από το 2014. Εργάζεται στο «ΒΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ» – Ιατρικό Κέντρο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής και Εναλλακτικών Θεραπειών – σαν Δασκάλα Yoga & Yoga Therapist.

share post to:
Author