Η Άσκηση της Yoga την Περίοδο του Καλοκαιριού

Από τη Μαρίνα Δερματά, Yoga Instructor.

Ένα από τα πολύ γνωστά και διαδεδομένα γνωμικά της Yoga λέει:
«Όταν ασκείσαι στη Yoga μία φορά την εβδομάδα αλλάζεις το νου σου.
Όταν ασκείσαι στη Yoga δύο φορές την εβδομάδα αλλάζεις το σώμα σου.
Όταν ασκείσαι στη Yoga κάθε μέρα αλλάζεις τη ζωή σου.»

Τους περισσότερους μήνες του τελευταίου ενάμιση χρόνου που πέρασε η εξάσκηση μας στη Yoga συνεχίστηκε στο σπίτι μέσα από διαδικτυακά μαθήματα. Πέρα από σωματική άσκηση για πολλούς από εμάς η Yoga στο σπίτι αποτέλεσε την εκτόνωση και την εξισορρόπηση των ποικίλων συναισθημάτων που βιώσαμε στην πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία της πανδημίας.

Με την έλευση του καλοκαιριού καθώς το άνοιγμα της ζωής μας προς την «κανονικότητα» πραγματοποιείται σιγά σιγά, γινόμαστε πιο εξωστρεφείς – ίσως και παραπάνω από όσο συνηθίζαμε, λόγω του μακροχρόνιου εγκλεισμού μας και έτσι γίνεται ακόμη πιο εύκολο να παρεκλείνουμε από τα προγράμματα μας, να χαλαρώσουμε την πειθαρχία μας και να εγκαταλείψουμε τις «καλές συνήθειες» που μας κρατούσαν σε ισορροπία.

Τι λοιπόν θα μπορούσε να μας εμπνεύσει και να μας κρατήσει «πιστούς» στην άσκηση μας ακόμη και στην περίοδο των καλοκαιρινών μας διακοπών;

1. Τακτικότητα και Συνέπεια
Είναι δύο έννοιες απόλυτα συνιφασμένες με την άσκηση της Yoga. Από το να κάνετε ένα διάλειμμα λίγων ή και πολλών εβδομάδων προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο (15 ή 20 λεπτά) στην πρακτική σας, τοποθετώντας την μέσα το καλοκαιρινό σας πρόγραμμα είτε καθημερινά είτε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας. Η μικρή αυτή χρονική διάρκεια δε σημαίνει ότι “δεν αξίζει τον κόπο” ή ότι δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Το αντίθετο και μόνο η δέσμευση σας σε ένα τακτικό πρόγραμμα θα σας ανταμείψει.

2. Μείνετε συντονισμένοι με το σώμα σας
Προσαρμόστε αυτό το μίνι ατομικό σας πρόγραμμα στις συγκεκριμένες ανάγκες που έχει το σώμα σας. Πχ αν αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι επιλέξτε χαλαρωτικές, θεραπευτικές ασκήσεις (άσανες). Αν αισθάνεστε άτονοι επιλέξτε όρθιες, δυναμικές ασκήσεις (άσανες) ώστε να ανεβάσετε τα επίπεδα της ενέργειας σας. Με το τρόπο αυτό ο λίγος χρόνος που θα αφιερώσετε στην πρακτική σας θα σας ανταμείψει πολλαπλά.

3. Καλοκαιρινές Δραστηριότητες σε συνδυασμό με Yoga
Αντλείστε την έμπνευση σας από τις άλλες δραστηριότητες σας όπως περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι, jogging που αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνδυάστε την όποια δραστηριότητα σας με ένα ολιγόλεπτο πρόγραμμα διατατικών ασκήσεων από τη Yoga για τη χαλάρωση και ανακούφιση του σώματος.

4. Βγάλτε το στρωματάκι σας στη Φύση
Η μεγάλη διάρκεια της καλοκαιρινή μέρας με τις καλύτερες ώρες, είτε νωρίς το πρωί, είτε πριν το ηλιοβασίλεμα, μας δίνει τη δυνατότητα να ασκηθούμε έξω από το σπίτι. Η άμεση επαφή μας με τη φύση, τους ήχους της, το καλοκαιρινό αεράκι, ακόμη και η διαφορετική αίσθηση της όποιας επιφάνειας ασκούμαστε μπορούν να μας προσφέρουν μια ιδιαίτερη εμπειρία στην πρακτική μας.

5. Θυμάστε πάντα γιατί επιλέξατε τη Yoga
Είναι εύκολο, με την πάροδο του χρόνου, να ξεχνούμε τους λόγους που επιλέξαμε αυτό το είδος άσκησης. Είτε είναι ενδυνάμωση, είτε είναι ευλιγισία, είτε ηρεμία του νου, ακόμη και όταν νιώθουμε “καλά” (κάτι που συνήθως συμβαίνει στις καλοκαιρινές διακοπές), δεν σημαίνει ότι σταματάμε. Η ευεξία είναι μια συνεχής και αδιάκοπη διαδικασία που την ενσωματώνουμε και την υπηρετούμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

6. Ασκηθείτε ακόμη και με τον πιο απλό τρόπο
Το να αφιερώσετε λίγα λεπτά την ημέρα στη συγκέντρωση στην αναπνοή σας, κλείνοντας τα μάτια και απομονώνοντας τα εξωτερικά ερεθίσματα, αυτό και μόνο μπορεί να φανεί αρκετό για να ισορροπήσετε τα συναισθήματα και το νου σας.

Επιλέξτε έναν ή και περισσότερους απο τους παραπάνω λόγους ώστε να διατηρήσετε την άσκηση σας και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη ενός πιο δυνατού και ισορροπημένου σώματος και ενός πιο ήρεμου και ισορροπημένου νου.

Έτσι και η επάνοδο σας το Φθινόπωρο να είναι πιο εύκολη και πιο φυσική!


Η Μαρίνα Δερματά ασχολείται με τη yoga από το 1995. Εκπαιδεύτηκε στην Αγγλία (Ruth White Yoga Centre), με βάση την μέθοδο ”Iyengar”. Είναι μέλος της ”Yoga Alliance” (E-RYT 500hours). Έχει επίσης δίπλωμα διδασκαλίας Χάθα Γιόγκα (300 hours) και πιστοποίηση σε “Γιόγκα για παιδιά” και “Γιόγκα ως Θεραπεία” από το Paraman and Yoga Institute, Indore στην Ινδία (Yoga Alliance-RYS). Είναι μέλος του Διεθνή Οργανισμού Θεραπευτών Γιόγκα (IAYT) από το 2014. Εργάζεται στο «ΒΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ» – Ιατρικό Κέντρο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής και Εναλλακτικών Θεραπειών – σαν Δασκάλα Yoga & Yoga Therapist.

Author