Γίνε Πρώτα Εσύ Αυτό που Θέλεις να Δεις στον Κόσμο

Από το Χρήστο Γαρέφη, Παγκόσμιο Πρωταθλητή Τριάθλου.

Γίνε πρώτα εσύ αυτό που θέλεις να δεις στον κόσμο και αν παράλληλα είναι δουλειά σου πράξε με το δύσκολο τρόπο.

Ήταν Οκτώβριος του 2011 όταν αποφάσισα να αρχίσω τον τρίαθλο.
Σήμερα σκέφτομαι πόσο δίκιο έχουν όταν λένε ότι χρειάζονται 10 χρόνια για μια πρώτη κατανόηση των δεδομένων.

Εντελώς εξαντλημένος για αρκετά λεπτά δίπλα από την αψίδα του τερματισμού πέρασαν από τη σκέψη μου όλες οι παραστάσεις της δεκαετίας.
Έγινε αυτόματα μία περίληψη και η απάντηση στην ερώτηση αν πέτυχε η συνολική προσπάθεια βρέθηκε στα λόγια των συναθλητών και των θεατών τις ώρες του αγώνα. Ήταν η απόδειξη και δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση για έναν προπονητή-αθλητή.

Δύο φορές στην ζωή μου ξεπέρασα τα όρια μου και έχουν διαφορά 44 χρόνια.

Μία τον Ιούλιο του 1977 όταν σε ηλικία 22 ετών τερμάτισα στον αξέχαστο διάπλου του Τορωναίου κόλπου κολυμπώντας για 9 ώρες κόντρα φάτσα στο 7στερο μελτέμι.

Και μία την περασμένη Κυριακή στο μαγευτικό Costa Navarino. Το έκανα για το IRONMAN 70.3 Greece και τους υπέροχους ανθρώπους που το έφεραν στη χώρα μας. Που δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να νιώθει όμορφα και να αναπλάθει την ζωή.

Φίλοι μου τα καταφέρατε με τον καλύτερο τρόπο. Έχετε την καθολική αναγνώριση για το έργο σας από όλους ανεξαιρέτως τους αθλητές και δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη επιτυχία από αυτή.

Δεν τον είχα τον αγώνα. Καθώς τα χρόνια περνούν η απόσταση και η διάρκεια με κάνουν να νιώθω άβολα. Ήξερα πως είχα λίγες πιθανότητες να τερματίσω γιατί είμαι χαρακτήρας αθλητή που δεν κάνει εκπτώσεις στον εαυτό του.
Παίρνω εκκίνηση πρώτη γραμμή και αγωνίζομαι για αρκετή ώρα εκεί μπροστά ανάμεσα στα νιάτα και αυτό κάποια στιγμή τελειώνει. Και αν στα sprint και οlympic μπορεί να σωθεί στο half δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβω ένεκα σωματότυπου και αδύναμου τρίτου αθλήματος.

Τα 130 λεπτά τρεξίματος τού απόλυτου πόνου θα τα θυμάμαι για πάντα.
Έχω όμως δώσει ραντεβού μαζί τους και θα τα συναντήσω σε αγώνες στο μέλλον. Και θα με βοηθήσουν όσο τίποτα άλλο από όσα έχω κάνει. Γιατί μέσα στην απόλυτη αντιξοότητα και δυσφορία κρύβεται ο ορισμός της ανέλιξης ακόμη και σε αυτήν την ηλικία.

ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΣΑΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ. Και αν είναι λαξευμένα μέσα στην κούραση είναι ακόμα πιο χρήσιμα.

Στο πλευρό μας είναι οι σύντροφοι της ζωής μας. Σύμμαχοι και παραστάτες σε αυτό που κάνουμε. Έχει τεράστια σημασία για όλα τα ζευγάρια η αλληλοκατανόηση που βοηθάει την οικογένεια να χτίσει ένα περιβάλλον προσμονής και προορισμού για δημιουργία, πληρότητα, γαλήνη και ευτυχία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναθλητές μου και τους θεατές. Δεν υπήρχε περίπτωση να τελειώσω τον αγώνα μόνος μου. Θα θυμάμαι με συγκίνηση τα λόγια και τις παροτρύνσεις σας. Σας είχα δίπλα μου στον τερματισμό.


Ο Χρήστος Γαρέφης (Θεσσαλονίκη, 1955) σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο και πρωταθλήτρια κολύμβησης Αθηνά Κουρκουτίδου και πατέρας 2 παιδιών. Έχει γνωρίσει σε 30000 παιδιά και ενήλικες το άθλημα της κολύμβησης από το 1980 έως σήμερα, μέσα από την ιδιότητα του προπονητή κολύμβησης και ιδιοκτήτη του Salonica Tennis Club. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος, με την ιδιότητα του προπονητή, της ομάδας κολύμβησης του Π.Α.Ο.Κ. το 1987 και προπονητής της Εθνικής ομάδας Κολύμβησης από το 1982-1989. Ως αθλητής έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε 4 ολυμπιακά αθλήματα (κολύμβηση, υδατοσφαίριση ιστιοπλοΐα, τρίαθλο). Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 στην ιστιοπλοΐα με συναθλητή τον Ιορδάνη Πασχαλίδη όπου πήραν την 12η θέση. Από το 2012 ασχολείται με το τρίαθλο και έχει στην κατοχή του 14 χρυσά, 1 αργυρό και 2 χάλκινα μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ο Χρήστος Γαρέφης έχει μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων και αθλητών που τον συμβουλεύονται, εμπνέονται, γυμνάζονται μαζί του είτε με τα προγράμματα του, είτε από κοντά, είτε μέσω της κοινωνικής δικτύωσης.

Author