Flow Mobility, Βάζοντας Ποικιλία στην Άσκηση

Από την Αϊνόλα Τερζοπούλου, Δημοσιογράφο – Wellbeing Coach.

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται. Το γνωρίζουμε όλοι. Ωστόσο το κινούμε; Και όταν λέω κίνηση δεν αναφέρομαι να σηκωθούμε από την καρέκλα και από τον καναπέ (που τον τελευταίο καιρό κάνουμε παρατεταμένο κάθισμα λόγω των συνθηκών), ούτε μόνο να περπατήσουμε.

Το σώμα μας είναι ένα αρκετά πολύπλοκο σύστημα που έχει τη δυνατότητα να εκτελεί σύνθετες κινήσεις. Στην αθλητική επιστήμη υπάρχει η έννοια της κινησιολογίας και στην αθλητική πρακτική υπάρχουν τα επίπεδα και οι άξονες.

Λέγοντας «κίνηση» εννοούμε τη μεταβολή ενός μέλους ή ολόκληρου του σώματος στο χώρο. Τα επίπεδα και οι άξονες είναι η «θέση», η τοποθέτηση ή κατάσταση. Υπάρχει η στάση και η τροχιά. Να μπορούμε να μεταβάλλουμε τη θέση του σώματος κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της άσκησης. Και μετά υπάρχουν οι μυς και οι αρθρώσεις που θέλουμε να είναι δυνατοί, ευλύγιστοι, εύκαμπτοι.

Η βελτίωση κινητικότητας μας κρατάει υγιείς

Το να μπορούμε να κινούμαστε είναι ένας κρίσιμος δείκτης ότι είμαστε γεροί και υγιής. Σκεφτείτε το λίγο. Εάν δεν μπορούμε να μετακινήσουμε μια άρθρωση ελεύθερα μέσω στο πλήρες εύρος κίνησης της, επηρεάζει τον τρόπο που μετακινούμαστε και λειτουργεί το σώμα μας θέτοντας σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Με τον χρόνο μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο σωματική φθορά αλλά και ψυχική δυσφορία. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που αισθανόμαστε ότι είμαστε αγύμναστοι είναι επειδή δεν μπορούμε να μπούμε στις θέσεις και τις στάσεις που θέλουμε και να εκτελέσουμε την κίνηση.

Σε αντίθεση με τα κλασικά προγράμματα εκγύμνασης που είναι πιο στατικά, στο πιλάτες αναφερόμαστε συχνά στη ροή των ασκήσεων, στη βινιάσα γιόγκα, ένα σύστημα της χάθα γιόγκα, μέσα από τη ροή της κίνησης μεταβαίνουμε σε θέσεις, το bodyArt χαρακτηρίζεται από ασκήσεις συνεχόμενης ροής χωρίς παύσεις. Ωστόσο σε όλα τα συστήματα, κάθε άσκηση εκτελείται αργά και ελεγχόμενα για να υπάρχει δυνατότητα συνειδητοποίησης και διόρθωσης των κινήσεων. Όλες οι ασκήσεις έχουν συνοχή μεταξύ τους με κυρίαρχο στοιχείο την αναπνοή ενώ η δυσκολία και η ένταση μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασκούμενου.

Τα πλεονεκτήματα του Flow mobility

Καταρχήν κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον προσθέτοντας ποικιλία στην άσκηση. Έπειτα η μόνιμη ροή της κίνησης μας κρατάει συνειδητά παρόντες. Δίνει την ευκαιρία να μάθουμε το σώμα και να κατανοήσουμε το μηχανικό μέρος της λειτουργίας του. Βελτιώνει τη δύναμη και τη λειτουργική συνεργασία των μυών και των αρθρώσεων και ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα που παίζει έναν από τους σπουδαιότερους ρόλους στη σωματική άσκηση. Ένα υγιές σώμα δίνει ζωτικότητα, συμβάλλει στη μακροζωία και οδηγεί σε μια ευτυχισμένη ζωή.

Δες το παρακάτω βίντεο και μάθε περισσότερα


H Αϊνόλα Τερζοπούλου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι μητέρα ενός παιδιού. Προέρχεται από εκδοτική και δημοσιογραφική οικογένεια από όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα. Είναι δημιουργός του www.livelifewell.gr, πρεσβεύοντας πως η ευζωία και η ευεξία-φυσική και ψυχολογική-ως στάση είναι προσωπική συνταγή για μία καλύτερη ζωή. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει πιστοποιηθεί σ’ επίπεδο certified instructor στη μέθοδο πιλάτες, στη γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και στο bodyArt by Robert Steinbacher. Στην αναζήτηση της πώς ο τρόπος που σκεφτόμαστε επιδρά στο σώμα και επηρεάζει τη διάθεση και τη στάση που τηρούμε απέναντι σε καθημερινές καταστάσεις της ζωής μας, εκπαιδεύτηκε και είναι πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece επίσημου φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz – California. Συμμετέχει με την ιδιότητα της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®. Με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα, είναι εκλεγμένη Κοινοτική Σύμβουλος στο 1ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.

Author